Autorităţile vor instala o perdea forestieră pe tronsonul Cernavodă-Feteşti al Autostrăzii A2. Primul tronson va avea o lungime de 11 kilometri şi o grosime situată între 11 şi 30 de metri, pentru protecţia împotriva viscolului.
Esential
1700
de kilometri de şosea din România necesită asemenea perdele forestiere de protecţie.
Autostrada Soarelui va primi perdele forestiere pentru a preveni efectele viscolului în sezonul rece. Potrivit Ştirilor ProTV, primele perdele forestiere vor fi plantate pe segmentul Cernavodă-Feteşti, cel mai afectat în decursul iernii trecute.
Grosimea perdelei forestiere va varia între 12 şi 30 de metri, în funcţie de expunerea zonei la viscol, în timp ce primul tronson va avea o lungime de 11 kilometri şi va fi plantat pe sensul de mers spre Bucureşti. Vor fi plantaţi copaci care au aproape un metru înălţime, dar aceştia vor creşte cu aproape 50 de centimetri pe an, fiind necesari opt ani până când vor ajunge la maturitate. Dacă nu vor fi tăiaţi ilegal, aceştia vor ajunge la cinci metri înălţime şi vor reduce dramatic efectul viscolului în sezonul rece asupra autostrăzii.
România: Autostrada Soarelui a fost finalizată după 30 de ani
Perdelele forestiere protejează automobiliştii de efectele viscolului, atenuând viteza vântului şi temperatura percepută în zona protejată.
Legea în vigoare prevedere ca perdeaua forestieră de protecţie trebuie să aibă cel mult 30 de metri lăţime şi să fie plantată la o distanţă de 25 până la 50 de metri de şosea. Potrivit celro de la Ştirile ProTV, circa 1.700 de kilometri de drumuri naţionale şi autostrăzi necesită o protecţie forestieră de acest gen, pentru a reduce efectul viscolului asupra acestora în sezonul rece.
Din păcate, defrişările ilegale au afectat dramatic suprafaţa forestieră a României, iar accidentele care au implicat arborii din aproprierea şoselelor au motivat tăierea acestora cu pretextul reducerii deceselor în accidentele rutiere în urma cărora ar fi putut să fie acroşati pomii respectivi.
Via StirileProtv | Sursă Foto
Perdele forestiere le defriseaza tziganii
KEEP ON DREAMING
initiativa e ok dar putini dintre cei cu terenuri in zona vor identifica partea buna a prezentei copacilor.
"Sa negociem la pret" zice romanu' cu capu' cat pumnu'
sa puna perdele de Pascani
Astia habar n-au de niciunele!
Ai/aveti idee cate paduri s-au defrisat in Bucovina, in Apuseni, la Buzau sau in alte regiuni in care nu exista picior de ungur? Ai/aveti idee ca cel mai mare proprietar de paduri din Romania este o Universitate din SUA, al carui reprezentant (roman neaos) a fost arestat , culmea, nu pentru ca achizitiona mii de hectare sortite taierii, ci pentru ca platea pe ele peste pietul pietii, pentru a primi inapoi parandaratul necesar de la vanzatorii carora le baga mai multi bani in buzunare???
Or fi defrisat si ei, ungurii, in zonele in care sunt majoritari, nu zic nu! Dar e nedrept sa pui pe seama lor toate defrisarile din Romania. De parca organele abilitate sa ia masuri si impotriva lor si impotriva tututuror hotilor din tara asta nu sunt ale statului roman si toti cei care lucreaza in cadrul acestora (militeni, procurori, padurari etc) si inchid ochii, sunt unguri si tigani! In loc sa ne revoltam impotriva acestora,ca de obicei, mereu dam vina pe altcineva pentru ceea ce ni se intampla noua, numai noi, cei care inchidem ochii si platim din banii nostrii un sistem care ar trebui sa apere legea, ne credem nevinovati si ni se umfla pipota in noi atunci cand ni se spune ce popor destept si intelept suntem!
@ironR
Exceptionala remarca! S-a renuntat de parca erau de vina copacii ca militienii in loc sa faca munca de preventie (patrularea) stateau, ca si acum la panda intr-un loc, in timp ce tronsoane lungi de drum ramaneau nesupravegheate si fiecare nebun avea parte de pomul lui!
In alta ordine de idei, aceste perdele nu se aseaza in buza caii de rulare ci la o distanta considerabila de ea.