România are în prezent un număr limitat de stații de încărcare pentru mașini electrice, iar unele dintre acestea nu sunt încă afișate în mod corespunzător pe aplicații precum Google Maps.
În prezent, pentru a găsi stații de încărcare, cei mai mulți proprietari de mașini electrice folosesc aplicația PlugShare.
În paralel, autoritățile au anunțat acum că vor obliga toți operatorii stațiilor de încărcare să transmită o serie de informații despre acestea pentru ca ulterior să le publice pe site-ul de internet al Ministerului Energiei.
Astfel, operatorii stațiilor de încărcare trebuie să comunice Ministerului Energiei adresa și coordonatele geografice ale stațiilor de încărcare, capacitatea de încărcare pentru fiecare punct de încărcare, programul de funcționare și datele de contact. Ulterior, operatorii trebuie să anunțe în termen de 5 zile orice schimbare apărută în parametri de funcționare ai stației respective.
De asemenea, pe lângă stațiile de încărcare pentru mașini electrice, lista finală va include și stațiile pentru mașini electrice alimentate cu hidrogen, dar și stațiile pentru mașinile care folosesc gaz petrolier lichefiat (GPL), gaz natural comprimat (GNC) sau gaz natural lichefiat (GNL).
Decizia va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la aprobarea ordinului emis de Ministerul Energiei.
Pentru moment nu este clar dacă toate aceste date vor fi publicate pe site-ul oficial al Ministerului Energiei sub forma unei aplicații asemănătoare cu PlugShare sau într-o formă mai puțin intuitivă.
Via E-nergia
Eu as obliga ca in termen de 1 an de zile, incepand DE ASTAZI, fiecare statie de alimentare cu benzina sau motorina, din Romania, sa puna la dispozitie, cu plata evident - cel putin o statie electrica de incarcare cu puteri de 22 kW sau 50 kW minimum.....
De ce nu, si cu CNG sau GPL?!
Cu hidrogenul este cu totul alta poveste: costuri ENORME de productie, exploatare, siguranta, riscuri tehnice, etc...
Astfel am avea cateva MII de statii noi de alimentare/incarcare in doar 12 luni....e ceva nu ?!
Am ajunge printre lideri, in Europa, si am incuraja producatorii auto importanti sa investeasca in aceasta zona, in tehnologii noi.
De ce trebuie MEREU sa-i asteptam pe ALTII - sa ne organizeze ...., LA NOI ACASA ....?!
Astfel in momentul in care ministerul mediului ar dori sa promoveze o tehnologie/initiativa ar putea da un scor mai bun tehnologiei respective si ar devini mai atractiva instalarea ei de catre agenti economici.
Se pot face multe, trebuie doar un guvern interesat (si de altceva decat spaga/furt) si cu jumatate de creier macar per unitate politician.