Asigurarea RCA va despagubeste in 15 zile de la depunerea dosarului
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Din cauza numarului ridicat de plangeri inregistrat in 2009, Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor a stabilit reguli noi pentru firmele de asigurare. Astfel, despagubirile in cazul pagubelor cauzate de un accident auto care va fi solutionat in baza politei obligatorie RCA vor fi platite in termen de maxim 15 zile de la depunerea dosarului. Totodata, acest termen este valabil si pentru cazul in care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva privind suma de despagubire.
Noile reglementari nu aduc doar obligatii pentru asiguratori, acestia avand posibilitatea sa investigheze modul in care s-a produs accidentul pe o perioada de cel mult trei luni. Posibilitatea de investigare apare doar in cazul in care incidentul respectiv nu este deja subiectul unei achete desfasurate de autoritati. De asemenea, asiguratorii vor putea sa rasplateasca soferii care nu au avut daune in 2009 prin intermediul unui pret mai redus al politei RCA, in timp ce soferii care au avut una sau mai multe daune platesc mai mult pentru o polita RCA.
Asiguratorii care nu vor respecta aceste termene sau care nu isi indeplinesc obligatiile sau micsoreaza nejustificat suma datorata pentru despagubire se aleg cu o penalizare de 0.1 la suta din suma datorata, pentru fiecare zi de intarziere. Polita RCA poate acorda despagubiri si in cazul in care beneficiarii acesteia si-au reparat singuri autotorismul, la fel ca pana acum, dar conform conditiilor de mai sus.
In cazul in care reparatiile se desfasoara in regie proprie, valoarea pagubelor este stabilita in baza constatarii amiabile, a actelor incheiate de politie, pompieri sau a declaratiilor scrise de partile implicate in accidente.In cea de-a doua jumatate a anului 2009, ANPC si Comisia de Supraveghere a Asiguratorilor au primit cu 50% mai multe reclamatii decat in aceeasi perioada a anului 2008. Cele mai multe reclamatii la adresa asiguratorilor se refera la intarzieri de plata sau la refuzul de a acorda despagubirea. Exista cazuri in care au fost finalizate dosarele de dauna, dar nu au fost recunoscute politele RCA sau au fost platite partial devizele. Din pacate pentru clientii asiguratorilor din Romania, CSA nu a stabilit reglementari similare pentru politele de asigurare facultativa de tip CASCO.
Via | Realitatea
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Intern
-
Primăria Brașov a interzis oficial trotinetele de închiriat în tot orașul. Serviciile de închiriere a trotinetelor nu vor mai funcționa în Brașov pentru o perioadă nedeterminată. (20.11)
-
Renault a deschis comenzile pentru noul Renault 5 E-Tech în versiunea Urban Range pe piața din România. Noua versiune propune un preț de pornire de 26.900 euro. (19.11)
-
Noua Skoda Elroq este acum disponibilă în România. Pe piața noastră, noul crossover electric de dimensiuni compacte propune un preț de pornire de 35.000 euro. (19.11)
- Aceștia sunt finaliștii pentru titlul de Mașina Anului 2025 în Europa: Dacia Duster pe listă
- Noul Audi A5L debutează în China: ampatament lung și formă de sedan clasic
- Prima imagine cu interiorul noului Hyundai Ioniq 9
- Noul Hyundai Elantra N TCR Edition: versiune inspirată de cursele de turisme
- Noul BMW iX3 Neue Klasse, dezvăluit într-o serie de imagini patent
2.deci cand au chef "deschid o ancheta" si te mai tin 3 luni.
3. Foarte tare- 0.1/zi. Cand noi intarziem la impozite, electrica, gaze, etc tot 0.1/zi avem? Nu, desigur.
CSA ca si ANRE in loc sa lucreze in folosul comunitatii lucreza pt. cei pe care trebuie sa-i controleze.
Oricum e jalnic ce se intampla in momentul de fata, se lungesc astia de la asigurari de innebunesti! Du-te la Politie, du-te la service, ia stampila de la aia, fa copie dupa nu stiu ce etc!
Parca le ceri bani!
Am patit-o pe pielea mea si pt asigurarea casco! Incredibil!
Si daca atunci cand completati CAA nu cascati bine ochii pe ceea ce bifati si desenati s-ar putea sa o patiti.
In plus constatarea amiabila de accident in Romania este prost reglementata, dpdv juridic fiind valabila doar pentru cazurile in care se lovesc doua vehicule inmatriculate in Romania. Este recomandat ca in cazurile in care va loviti cu un vehicul asigurat in strainatate sa mergeti la Politie si sa intocmeasca clasicul proces verbal de contraventie.
NU va lasati impresionati de faptul ca cel care v-a lovit v-a fi amendat sau ii va fi suspendat permisul, urmati-va interesul - recuperarea prejudiciului suferit in cel mai scurt timp posibil.