"Ariciul" textil Velcro inspira materialele viitorului
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Evolutia industriei auto ar putea consemna pe viitor utilizarea pe scara larga a unui material relativ banal. Modelele viitorului ar putea lua nastere mult mai simplu, multumita utilizarii unui principiu regasit de fiecare dintre noi in viata de zi cu zi. Este vorba despre utilizarea tehnologiei Velcro, intalnita in prezent in industria textila, in cazul banalilor "arici" sau "scai", asa cum sunt cunoscuti in termeni populari.
Tehnologia ar putea dovedi o aplicabilitate larga si in industria metalelor, un grup de cercetatori germani dovedind ca aceasta poate fi aplicata si in cazul otelului. Astfel a luat nastere Metaklett, un material cu un principiu de functionare asemanator celui amintit mai sus, Velcro.
Mai exact, doua bucati de Metaklett pot fi lipite si apoi dezlipite fara nici un efort deosebit. Materialul este compus din carlige de mici dimensiuni, din otel. Suprapunerea a doua suprafete de acelasi tip poate crea o entitate foarte solida, capabila sa reziste unor greutati fantastice.
Mai exact, o suprafata de Metaklett de un metru patrat poate sustine o greutate de pana la 35 de tone si poate rezista unei temperaturi de 800 de grade Celsius.
Spre deosebite de adezivii obisnuiti, Metaklett nu se va topi si nici nu va ceda foarte usor, putand fi folosit ca un component esential la productia masinilor. Materialul ar putea sa-si gaseasca aplicabilitate usor in industria auto: de la fixarea sistemelor de evacuare, pana la montarea sau demontarea motoarelor.via | Autoblog
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Tehnologie
-
Porsche a pregătit o actualizare over-the-air pentru sistemele multimedia ale mașinilor sale. Odată cu noua actualizare, aplicația YouTube este acum instalată și poate fi accesată doar de pasagerii din față. (12.12)
-
BMW a lansat o nouă tehnologie de conducere autonomă, care permite mașinilor proaspăt construite să se conducă autonom în interiorul uzinelor. De această tehnologie beneficiază și Mini. (27.11)
-
Mercedes-Benz a mărit viteza maximă a sistemului său de conducere autonomă prezent la modelele sale. Astfel, toate modelele noi dotate cu acest sistem se vor putea conduce singure până la o viteză maximă de 95 de km/h. (24.09)
- Skoda Kylaq a intrat în producția de serie în India. Preț de pornire, 8.700 de euro
- Primul exemplar Alfa Romeo 33 Stradale a fost livrat
- Honda Prelude se întoarce. Din 2026 și în Europa
- Dacia: 10.000 de comenzi înregistrate, în 2024, pe platforma de vânzări online
- BMW: Toate modelele diesel, produse în Germania, alimentate inițial cu ulei vegetal hidrotratat
Mda... negativist ca majoritatea romanilor ! Traiti in lumea voastra gri