"Ariciul" textil Velcro inspira materialele viitorului
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Evolutia industriei auto ar putea consemna pe viitor utilizarea pe scara larga a unui material relativ banal. Modelele viitorului ar putea lua nastere mult mai simplu, multumita utilizarii unui principiu regasit de fiecare dintre noi in viata de zi cu zi. Este vorba despre utilizarea tehnologiei Velcro, intalnita in prezent in industria textila, in cazul banalilor "arici" sau "scai", asa cum sunt cunoscuti in termeni populari.
Tehnologia ar putea dovedi o aplicabilitate larga si in industria metalelor, un grup de cercetatori germani dovedind ca aceasta poate fi aplicata si in cazul otelului. Astfel a luat nastere Metaklett, un material cu un principiu de functionare asemanator celui amintit mai sus, Velcro.
Mai exact, doua bucati de Metaklett pot fi lipite si apoi dezlipite fara nici un efort deosebit. Materialul este compus din carlige de mici dimensiuni, din otel. Suprapunerea a doua suprafete de acelasi tip poate crea o entitate foarte solida, capabila sa reziste unor greutati fantastice.
Mai exact, o suprafata de Metaklett de un metru patrat poate sustine o greutate de pana la 35 de tone si poate rezista unei temperaturi de 800 de grade Celsius.
Spre deosebite de adezivii obisnuiti, Metaklett nu se va topi si nici nu va ceda foarte usor, putand fi folosit ca un component esential la productia masinilor. Materialul ar putea sa-si gaseasca aplicabilitate usor in industria auto: de la fixarea sistemelor de evacuare, pana la montarea sau demontarea motoarelor.via | Autoblog
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Tehnologie
-
Hyundai a anunțat oficial că va lansa anul viitor o nouă generație a sistemului său multimedia. Acesta se va numi Pleos Connect și va fi bazat pe Android. (28.03)
-
General Motors și Nvidia și-au unit forțele pentru a crea cipuri și software pe bază de inteligență artificială pentru viitoarele mașini autonome. (19.03)
-
Chinezii de la BYD au dezvăluit o nouă platformă dedicată care va fi prezentă la viitoarele sale modele electrice. Cu noua platformă, viitoarele modele electrice ale mărcii vor putea fi încărcate foarte rapid, cu un curent maxim de 1000 kW. (17.03)
-
Prețuri noua Mazda 6e în România: start de la 43.500 euro
-
Deschizător de drumuri
-
Noul Renault 4 electric poate fi comandat în România: start de la 28.900 de euro
-
(P) Programul Rabla 2025: Cum să-ți schimbi mașina cu ajutorul finanțării 123Credit.ro
-
FOTOSPION: Primele imagini cu viitorul Seat Ibiza facelift
Mda... negativist ca majoritatea romanilor ! Traiti in lumea voastra gri