Producătorul de componente auto Federal Mogul și-a extins semnificativ operațiunile din România în ultima perioadă. Americanii dețin în prezent o fabrică de plăcute de frane la Ploiești, iar anul trecut au inaugurat o uzină de ștergătoare auto în apropierea aceluiași oraș.
Împreună cu centrul de servicii din București, Federal Mogul a ajuns în prezent la circa 900 de angajați, iar în perioada următoare și-a propus să recruteze încă 120 de persoane. Americanii caută angajați pentru posturi multiple, însă de departe cel mai dificil de ocupat sunt cele alocate specialiștilor în inginerie electrică, mecanică, chimică, metalurgică şi automatică.
În Europa, Federal Mogul mai este prezentă și în Polonia, Cehia și Ungaria, iar România a devenit a doua țară din Europa ca importanță pentru afacerile producătorului. Federal Mogul produce componente pentru numeroși constructori auto din Eurpa, iar cei mai importanți clienți sunt Grupul Volkswagen și Ford.
Federal Mogul a intrat pe piața din România în 2014, după ce a achiziționat fabrica de plăcuțe de frâne deținută de Honeywell la Ploiești, ca parte a unei tranzacții la nivel eurpean între cele două părți.
Doi ani mai târziu, compania a inaugurat și fabrica de ștergătoare auto întinsă pe o suprafață de 12.000 de metri pătrați, unde lucrează peste 300 de persoane.Via Ziarul Financiar
Ei amice, nu te supara dar ai o imagine usor deformata. Capsunar nu este denumirea pentru specialisti. Nu. Este denumirea pentru aia care chiar nu preseteaza pe acolo pe unde se duc munci calificate, insa cand se intorc in tara isi dau niste ifose de parca ar fi cine stie ce somitati.
In alta ordine de idei, ai dreptate, in ceea ce priveste lipsa de specialisti, de meseriasi, Insa nu a dreptate in ceea ce priveste motivele pentru care acestia nu mai exista. Nu emigrarea este principala probleme, cat faptul ca in Romania o perioada lunga de timp nu au mai existat scoli profesionale. Daca la asta mai adaugi si faptul ca noile generatii considera ca este mult mai cool sa termini o facultate si sa vinzi la supermarket sau la un magazin din centru (aia care-si iau bacul, fireste), decat sa invete o meserie, ai o imagine completa a lipsei de meseriasi adevarati. Firmele care au venit in Romania si fac productie adevarata isi formeaza muncitorii intern. Si, ai sa razi, desi conditiile oferite sunt foarte bune, nu au pe cine sa invete pentru ca tinerii romani nu vor sa invete.