Amsterdam este cel mai nou oraș european care intenționează să interzică complet circulația mașinilor echipate cu motoare diesel și pe benzină.
Consiliul Local al orașului olandez a decis să aplice această măsură dură începând din anul 2030, ca parte a eforturilor de a reduce poluarea. Măsura a fost luată ca urmare a faptului că traficul din Amsterdam a devenit foarte aglomerat în ultimii ani, iar autoritățile se așteaptă la o creștere a acestuia pe măsură ce numeroase companii cu sediul la Londra își relochează sediul central la Amsterdam pe fondul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
"Poluarea este frecvent un ucigaș tăcut și reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru sănătate din Amsterdam", justifică consilierul Sharon Dijksma decizia luată de Consiliul Local.
Autoritățile din Olanda susțin că poluarea excesivă generată de particulele de oxid de azot pot cauza probleme respiratorii care scurtează speranța de viață cu aproximativ un an de zile.
Pentru a se pregăti pentru interzicerea mașinilor cu motoare cu combustie internă, Amsterdam va interzice de anul viitor circulația mașinilor diesel produse înainte de anul 2005 și va extinde gradual acesta interdicție în următorii ani. De asemenea, autoritățile locale susțin că vor acorda diverse bonusuri pentru achiziționarea de mașini electric, iar proprietarii vor beneficia și de locuri de parcare gratuite.
Via Reuters
In concluzie poluarea va scadea, dar nu cred ca se va trai mai mult. Ce inseamna mai mult? De la 90 la 91 in pat asteptand sa-ti fie schimbat pampersul sau sa vina odata aia de la eutanasiere...
Cele mai rele sunt insa antigelul si lichidul de frana. Deasemenea orice ulei care a fost ars (ma refer la uleiul de motor) este extrem de cancerigen si poate provoca mutatii genetice.
Stiu, cu masinile electrice n-o sa scapam de lichidul de frana sau antigel. Dar macar o parte din poluatori vor fi eleminati. Si vorbim de sute de milioane de masini concentrate in marile aglomeratii urbane din intreaga lume. Cate ateliere credeti ca au si respecta proceduri clare de reciclare a deseurilor rezultate de pe urma masinilor? Nici macar la mine in sat, unde legislatia e aplicata la sange, nu sunt toate roze si frumoase. Ma intreb ce se intampla prin ateliere din Europa de Est, Asia, sau America Latina.
Stiu ca suna dur ce fac olandezii, dar e de inteles. Ceva trebuie facut. Ne-am inmultit foarte mult in ultimul secol, durata de viata a crescut semnificativ si toate efectele secundare acum se amplifica exponential.
In 2-3 ani se vor mai ieftini, autonomia probabil va ajunge pe la 1000 de km...
iar diesel din 2005 e nimic, trebuia interzis sub euro6-d!!