20 de lucruri pe care nu le stiai despre... PETROL
- Printeaza
- Trimite pe:
Automarket incepe astazi o serie interesanta de articole care ne arata fata nevazuta a unor elemente care trec neobservate in industria auto. Incepem cu petrolul.
1. Este denumit si Aurul Negru. In engleza, denumirea sa este Oil. Americanii il denumesc, inspirat, "Texas Tea".
2. Creationistii cred ca petrolul deriva din miile de ani de presiune si caldura la care au fost supuse animalele moarte in timpul Marelui Potop de pe vremea lui Noe. Evolutionistii spun ca petrolul deriva din dinozaurii care se transforma sub pamant.
3. Ambele variante sunt gresite. Petrolul este format din presiunea la care sunt supuse zooplanctonul si algele moarte, doua dintre cele mai des intalnite si vechi forme de viata de pe Pamant.
4. Societatea actuala reuseste sa consume extrem de putin din totalul petrolului produs in istorie. Miliarde peste miliarde de tone de petrol au iesit deja la suprafata si au fost "consumate" astfel.
5. Procentul extrem de mic care a mai ramas in subsol este cel despre care presa spune ca se va termina pana in 2050. Pana atunci, companiile investesc peste 150 de miliarde de dolari anual cautand noi rezerve.
6. E bine sa alimentezi noaptea, pentru ca iesi mai ieftin.
7. Daca stai cu geamurile inchise atunci cand rulezi la drum lung, consumul poate fi redus cu pana la 10%.
8. E bine ca masina ta sa fie curata: daca scoti 45 de kilograme de lucruri nefolositoare din masina, aceasta consuma cu 2% mai putin.
9. Apropo de economisit bani: in loc sa mananci in restaurante in concediu, investeste intr-o carte care te invata sa gatesti pe... motor.
10. Reteta din care iese benzina e extrem de complexa. In functie de amestec, poate contine intre 150 si 1000 de compusi chimici diferiti.
11. Inchide-ti mai bine busonul rezervorului! Daca circuli un an de zile cu busonul desfacut, in aer se evapora peste 100 de litri de benzina.
12. Benzina care se evapora de la statiile de realimentare intr-o singura zi DOAR in Romania poate sa umple o cisterna mare.
13. Apropo de cisterne: depaseste-le cu grija. Cei 15.000 de litri pe care ii transporta pot provoca o explozie a carei forta este egala cu 200 de tone de TNT
14. Desi noi stim asta de abia de cativa ani, industria petrolului exista inca din secolul al optulea in Orientul Mijlociu. Pe atunci, strazile din Baghdad erau pavate cu smoala derivata din petrol.
15. Tot din petrol se produc si: cardurile bancare, antigelul, telefoanele, detergentul, rujul de buze, ghetele de fotbal, umbrelele, soselele sau parasutele.
16. In Baku, capitala Azerbaidjanului, locuitorii s-au prins ca pot sa faca bani din petrol atunci cand au inceput sa sape mici gropi cu mainile si sa le aprinda efectiv. Intreg pamantul era inmuiat in petrol acum cateva zeci de ani.
17. In SUA, atunci cand oamenii au dat de petrol, nu au realizat aspectul energetic al acestui material. Pur si simplu l-au imbuteliat, i-au pus eticheta si l-au vandut ca energizant. E pe bune!
18. Cateva sute de mii de astfel de sticle au fost cumparate si, probabil, consumate.
19. Americanii s-au mai desteptat intre timp. Astazi, sub SUA, exista 300.000 de kilometri de conducte de petrol. Adica aproape distanta Terra-Luna.
20. Nu exista o entitate care sa stabileasca pretul petrolului, asa cum se intampla cu alte bunuri. pretul este dat de miile de tranzactii care au loc zilnic in lume. Pretul petrolului este, practic, o licitatie enorma.
Citeşte şi...
Ultimele stiri din STIATI CA...
-
Cea de-a treia generaţie Audi TT va fi lansată pe pieţele europene în acest an. Automarket a mers la Ingolstadt pentru a afla câteva dintre secretele unuia dintre cele mai iubite modele din gama mărcii germane. (24.03)
-
BMW se pregăteşte să lanseze primul model din noua gamă ”i”. Până la lansarea efectivă, nemţii au publicat specificaţiile tehnice ale lui i3, un automobil electric premium, echipat cu sistem de extindere a autonomiei. (12.07)
-
Automobilele rulate reprezintă jumătate din piaţa auto din România anului 2011. Pentru consumatorul de rând, acestea au secretele lor. Iată 20 de lucruri pe care nu le ştiai despre maşinile second-hand şi cum sunt ele vândute. (10.11)
- Skoda Kylaq a intrat în producția de serie în India. Preț de pornire, 8.700 de euro
- Primul exemplar Alfa Romeo 33 Stradale a fost livrat
- STUDIU: Doar 1% din proprietarii de mașini electrice ar reveni la termice
- Dacia: 10.000 de comenzi înregistrate, în 2024, pe platforma de vânzări online
- Honda Prelude se întoarce. Din 2026 și în Europa