19 accidente grave pe zi in Romania
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Circa 2,1% din decesele globale sunt cauzate de accidentele rutiere. Alte cateva milioane sunt ranite si deseori raman cu dizabilitati pe viata. In jur de 85% dintre decesele in urma accidentelor rutiere au loc in tari cu venituri reduse sau medii, la un cost de 1-1,5% din PIB anual.
„Prima Saptamana Mondiala ONU de Siguranta Rutiera este o oportunitate importanta pentru imbunatatirea sigurantei a sute de milioane de tineri care calatoresc pe drumurile din intreaga lume in fiecare zi. Accidentele rutiere ucid anual aproape 1,2 milioane de persoane in intreaga lume si ranesc alte cateva milioane. Accidentele rutiere reprezinta a doua cauza de mortalitate pentru persoanele intre 5-25 de ani, avand un impact devastator asupra familiilor si comunitatilor”, a declarat Kofi Annan, secretarul general ONU.
In Europa, viteza excesiva cauzeaza 11.000 de decese pe an, iar consumul de alcool si nepurtarea centurii de siguranta alte 10.000 de decese pe an fiecare. Analize recente realizate de OMS arata ca, fara interventii care sa scada incidenta accidentelor, numarul deceselor si al persoanelor cu dizabilitati va continua sa creasca in urmatoarele trei decade, pana in anul 2030 accidentele rutiere devenind a opta cauza de deces la nivel mondial.
In Romania, in 2006 s-au produs in medie 19 accidente grave pe zi si au avut ca rezultat aproape 2500 de morti si peste 5400 de raniti.
Statistici ale Inspectoratului General al Politiei Rutiere arata ca ziua in care se produc cele mai multe accidente in Romania este vinerea, iar intervalul orar cu incidenta maxima a accidentelor este 17.00 – 18.00.Cu toate acestea, accidentele rutiere sunt previzibile si pot fi prevenite. Multe tari au redus drastic numarul de accidente, precum si frecventa si gradul de ranire in urma accidentelor rutiere prin abordarea unor subiecte cheie. Interventiile care s-au dovedit a fi fost eficiente au vizat: depasirea limitelor de viteza (s-a aratat ca reducerea vitezei medii de rulare cu 1 km/h a dus la scaderea accidentelor fatale cu 4-5%), sofatul in stare de ebrietate, purtarea centurilor de siguranta (centurile de siguranta pot reduce riscul vatamarii cu 40-50% si riscul de deces cu 40-60%).
Daca ranitii din accidentele rutiere ar fi dusi in cel mai scurt timp la cel mai apropiat spital, mortalitatea ar fi redusa cu 25 %.
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Intern
-
Galeria Țiriac Collection s-a îmbogățit cu o nouă mașină extrem de specială. Este vorba despre un Ferrari Daytona SP3, unul dintre cele 599 de exemplare produse. (16.04)
-
Potrivit celor mai recente cifre, producția auto din România a înregistrat o nouă scădere. În a treia lună din 2025, uzinele auto de la noi din țară au construit cu 5.85% mai puține mașini decât în aceeași lună din 2024. (16.04)
-
Autostrada A1 va fi închisă complet, pe tronsonul cuprins între ieșirea A1 Bascov și nodul rutier Băiculești, anunță Direcția Regională de Drumuri și Poduri București. Circulația va fi închisă începând de luni, 14 aprilie, ora 12:00, și până joi, 17 aprilie, ora 12:00. (14.04)
-
Noul Audi A6 Sedan: cel mai aerodinamic Audi de serie cu motoare termice
-
Noul Volvo S90 facelift: display central de 11.2 inch și versiune PHEV cu 80 km autonomie electrică
-
Acesta este noul Subaru Outback: două motorizări cu până la 260 CP
-
STUDIU: Mașinile electrice, mai fiabile decât termicele
-
Viitoarea Mazda MX-5 va primi un motor aspirat natural mai mare
PS: Ma intorceam de la Constanta pe autostrada si aveam cam 140, depaseam o coloana de TIR-uri care mergeau lent pe banda din dreapta. In citeva secunde vine un bou cu Q7 in fundul meu (cred ca avea 200 la ora) si incepe sa imi dea flash-uri turbat. Asa nu ma mai mira demult. Ce m-a socat a fost ca in spate era o fetita cam de 5-6 ani care statea in picioare, aplecata intre locurile din fata, facind semne (rizind) sa ma dau la o parte... E de prisos sa spun ca la un impact fetita aia ar fi zburat prin geam... Prostia ucide.