Stirling Moss a dezvăluit că se droga înainte să concureze în raliuri
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Cazurile de dopaj reprezintă o raritate în era modernă a sporturilor cu motor, însă Stirling Moss, unul dintre piloţii de referinţă de la mijlocul secolului trecut, susţine că acest lucru era normal în perioada respectivă.
Fostul pilot britanic, ajuns acum la varsta de 80 de ani, a dezvăluit că obişnuia să se drogheze cu amfetamină înainte de a lua startul în raliuri, însă neagă că ar fi făcut acest lucru şi în cursul carierei sale în Formula 1.
"Obişnuiam să mă droghez. Nu atunci când participam la curse (n.r - de Formula 1), ci în raliuri,. Era ceva normal, la vremea respectivă nu erau considerate droguri. Toată povestea cu drogurile a apărut după ce sportivii au început să le folosească pentru a-şi mări masă musculară. Dar eu nu cred că poţi lua ceva pentru a-ţi imbunătăţi abilităţile de pilot. Aşa că luăm amfetamine, benzadrină sau dexedrină, pur şi simplu pentru a mă menţine treaz", a declarat britanicul.
Motivul pentru care Moss apela la substanţe interzise în prezent este justificat de cariera sa bogată în sporturile cu motor.
Britanicul a concurat în 529 de curse pe parcursul a 15 ani între 1948-1962 şi a câştigat 212 dintre ele, participând în numeroase competiţii din lumea sporturilor cu motor, printre care Formula 1, Indianapolis 500 şi raliuri.Cel mai important succes în raliuri l-a înregistrat în 1952, când a câştigat Raliul Monte Carlo la volanul unui Sunbeam Talbot 90, însă britanicul obişnuia să participe la mai multe curse în aceeaşi zi. Presa internaţională l-a supranumit drept "cel mai bun pilot de Formula 1 care nu a câştigat niciodată titlul mondial", el mulţumindu-se numai cu 16 victorii.
Amfetamina utilizată de Moss este un drog cu rol de stimulent mental şi fizic care produce o creştere a nivelului de concentrare şi diminuare a somnolentei. În plus, acest drog scade oboseala şi apetitul de mâncare. Dexedrina este un alt tip de drog ce are aceleaşi efecte ca şi amfetamina, în timp ce benzadrina este un derivat din amfetamină.
Via | Daily Telegraph
Pe de alta parte sportivii luau aceleasi substante "pentru a-si mari masa musculara"..... -in conceptia lui Stirling Moss.
Cam multe efecte si foarte diferite asociate cu o biata amfetamina !?
Sportivii luau amfetamine (generic vorbind amfetamine) tot pentru a mari viteza de reactie a corpului si tot .... pentru a trisa in sport.
Amfetaminele NU maresc masa musculara.
Daca intelegi limba atunci poti sa deduci faptul ca nu se refera la amfetamine...
Droguri ..... un cuvant ce face referinta la foarte multe substante in conceptia populara.... In realitate insa drogurile se refera la substantele psihoactive ce provoaca dependenta.
Substantele pe care le folosesc sportivii pentru a-si mari masa musculara nici macar nu pot fi catalogate drept droguri (in sensul restrans) - asa ca ceea ce ai selectat intre ghilimele nici macar nu are sens...
Nu rupe lucrurile din context. Reciteste INTREG textul. Este clar ca Stirling Moss a spus ca ceea ce lua si el au fost ulterior considerate droguri dupa ce au fost folosite si de sportivi.
Pentru ca orice imbecil poate sa scrie pe net "informatii valoroase". Asa ca studiaza mataluta asa cum trebuie subiectul (o sa-ti ia 4-5 ani) si apoi vino sa ne contram pe subiect poate nici atunci de la egal la egal.
Evident nu la un nivel academic dar totusi destul incat sa inteleaga orice persoana.
Nu este nevoie sa ne contram, cel putin de la egal la egal este imposibil nu inseamna ca nu-ti recomand in continuare sa te informezi inainte de te lauda cu ignoranta pe care o debitezi la fiecare post.
Oricum... "pretin" cu c in loc de p ti se potriveste ca o manusa.
Si da sunt multi imbecili pe net care scriu informatii valoroase, dar eu cred tu te numeri printre ei.
Din pacate, sau din fericire.
Ah si am uitat... dependenta nu este data numai de droguri.
Exista mai multe forme de dependenta asa cum exista mai multe forme de droguri.
Daca tu crezi ca drogul provoaca dependenta probabil nu ai auzit de insulina, de care cei care sufera de diabet sunt dependenti fara totusi ca drogul numit insulina sa o provoace, ci tocmai invers. Si asa mai departe.
Sunt mii de exemple, dar din pacate... nu ma pot
contra cu un ignorant de la egal la egal nici daca m-as cobora la nivelul tau :)
Moșii noștri mergeau la drogherie și ptr a cumpăra țigări, sau diferite alte articole.
Este o diferență clară între steroizi anabolizanți (gen naposim la noi), hormoni (gen decanotat de nortestosteron, insulină, testosteron, hormon de creștere) sau substanțe bazate pe efedrină folosite de exemplu de către culturiști în perioade de definire a masei musculare, de eliminare a stratului adipos.
Există dopaj natural, pe substanțe oferite de diferite plante sau organisme, o parte dintre acestea fiind interzise, altele nu.
Unele pur și simplu nu pot fi detectate la un control antidoping.
Eu am făcut powerlifting, spre deosebire de copiii care foloseau steroizi și hormoni ptr a influența masa musculară, eu am folosit substanșe care să nu afecteze organismul.
Singurele lucruri folosite de mine sunt aminoplasmal-ul, glucoza și vitaminele.
Tot spre diferență de copii care își riscau sănătatea cu dopaj hormonal și ajungeau să arate cât de cât masivi, eu la 1.85 înălțime aveam 137 kg cu perimetrul brațelor de 56 de cm, iar coapsele de 86 cm, menționând că scopul meu nu a fost masivitatea (culturism), ci forța (powerlifting).
Dar am riscat limitele și în 2004 am suferit un grav accident, trei vertebre cervicale au fost fisurate, plus o fractură de umăr (o mișcare greșită la geno cu 348 kg).
Anii de antrenamente în care am sfidat limitele și-au arătat urmările asupra articulațiilor,
În concluzie sportul nu este o joacă, iar fără dopaj nu mai există sport.
Idolii nostri, toți recurg la diferite trucuri ptr a-și sporii capacitățile.
Culturismul nici măcar nu este cel mai dopat sport!!!
Pe primele poziții stau cicliștii, atleții, fotbaliștii, pugiviștii.
Si cei din F1 folosesc la greu diferite substanțe, pierderea de minerale datorită dezhidratării din timpul cursei (temperaturi ridicate) trebuie suplinită.
Plus ai nevoie de o condiție fizică serioasă.
E normal ca fiecare domeniu sa fie muuult mai vast decat cateva jocuri de cuvinte + ceva deductii haotice. Doar nu vrei sa fii unul din cei care "cunosc din tot cate nimic..."
@Coman - povesti pescaresti ... La ce scrii tu acolo (geno 348kg)ar trebui sa ai un nume la nivel national cel putin. Si in niciun caz fara dopaj din greu.
Deci care este numele tau din powerlifting ? Sau poate nu ai concurat ... doar ti-ai riscat sanatatea de dragul sportului ....
Da, nu mai exista sport fara dopaj. Insa nu trebuie asimilata marea parte a practicantilor de bodybuilding cu acest lucru. Apropo, Neo - cei pe care ii vezi tu prin sali nu se duc acolo "de nevoie". Acestia sunt cei pe care rezultatele i-au convins sa continue. Cei care au nevoie - au renuntat pe parcurs ...
Discutia a cam iesit din 'zona de profil' a acestui site. Eu zic sa continuam pe un forum de profil. Alegeti voi care. Parerile voastre vor fi promt intampinate acolo nu numai de mine ...
Nu am participat la concurs, mă pregăteam ptr concurs dar a intervenit accidentul din 2004. Sfidarea limitelor...
Scuze de offtopic.
cu cineva care in mod sigur nu s-a limitat la aminoplasmal, glucoza si vitamine. Categoric nu.
Aminoplasmalul cum il administrai ? Din cate stiu eu este perfuzabil. Il luai pur si simplu oral ? Suplimentele administrate de tine tin mai mult de farmacie decat de alternativele care sunt pe piata din belsug acum.
De unde deduc faptul ca probabil esti un apropiat al farmaciilor. Si tot foarte probabil, ca daca ai facut vreodata powerlifting, s-a petrecut foarte demult cand nu existau suplimente pe piata cu aminoacizi. Altfel chiar trebuie sa bagi in tine aminoplasmal ?? De AminoFuel nu ai auzit ?
Totusi nu se fac controale antidoping. Pacat ca nu ai participat ... bateai serios recordul national. Ai fi fost o surpriza. Si ne reprezentai cu succes si la nivel international. Si asta fara dopaj !? Cu atat mai incredibil cu cat chiar tu ai afirmat ca nu se poate fara.
In final sunt foarte rzervat in privinta povestilor vanatoresti in continuare. Sunt lucruri care nu se leaga si nu sunt deloc de actualitate. Si poza nu poate dovedi nimic din motive evidente. Posibil sa fii tu, totusi. Hai ca pun si eu una.
Aminoplasmal folosit intravenos, plus 3 kg de proteină săptămânal, de 6 ori câte două cupe de pudră proteică pe zi, cu lapte. Plus 3, 4 mese pe zi.
Dimineața și seara proteină 90%, în rest 35%, ptr carbohidrați. 30 de grame de creatină zilnic.
6 antrenamente săptămânal, am fost și instructor în sala lui Johann din Satu Mare.
Dar asta nu are legătură cu F1!!!
Sau vrei să detailez și antrenamentele ptr cvadriceps sau biceps femural...
Aminoacizii au efec rapid administrați intravenos, și practic ei sunt sursa musculaturii.
Carbohidrații sunt ptr energie.
Proteina este sursă ptr aminoacizi, ea este transformată în aminoacizi ptr a fi transportată în sânge și ptr a hrănii astfel masa musculară.
Stiu cum e sa ai un accident in varf de forma si apoi sa nu mai poti face nimic.
N-am pierdut 7 ani nici o lupta, n-am luat nici un fel de supliment , totul a fost ok pana am fortat un turneu de tip piramida. Un genunchi ce a cedat si pentru cariera mea a fost game over.
Acum sunt antrenor in NA intr-un club ce a produs 4 campioni mondiali in ultimii 4 ani.
Life's good.
Gandeste-te numai ca ai fi depasit serios (cu cele 350 kg la geno) niste indivizi superdotati pentru powerlifting si care fac uz de tot ce se poate. Nu vezi nicio contradictie aici ? Apoi chiar tu ai spus ca nu se poate sport de performanta fara dopaj.
Da, se poate fara dopaj. Se poate obtine un fizic decent. Performanta ... in niciun caz. Nu atat timp cat concurezi cu tipi care sunt si dotati genetic si fac uz de doping. Si asta se intampla de fiecare data.
Nu puteam să fac geno cu 348 de kg. La 300 de kg presiunea pr care o simți în corp nu te lasă să respiri cum trebuie. Făceam repetări negative cu greutăți mult mai mari decât cele pe care le utilizam în mod normal. Pentru a forța limitele foloseam repetări negative. Accidentul a avut loc cu 348 de kg chiar ptr că am sfidat propria forță și ptr că m-am jucat cu greutăți care mă depășeau. 295 de kg a fost recordul personal la geno.
Exercițiile de bază erau geno, îndreptări, împins la piept plus tracțiuni, flotări la paralele (ultimele două cu greutate atârnată). Mai făceam presă, ramat ptr spate, iar ptr brațe împins priză apropiată și la banca scott ptr biceps.
Bine, acum nu stiu cat ai la celelalte doua probe, dar cu 295 kg nu ai fi luat pe cei de pe primele locuri.
Nu as risca niciodata cu astfel de negative. Probabil daca stateai mai aproape de metoda clasica cu un program periodizat in care sa-ti cresti treptat maxima cu cate 10% per ciclu as fi auzit in alte circumstante de tine.
Si experimentatul Ed Coan s-a accidentat insa a avut grija sa faca asta dupa ce a ajuns in varf.
310 la îndreptări.
Nu eram capabil de performanțe de vârf. Poate recurgând la farmacie... Dar nu am vrut.
Crede-mă ficatul era deja suprasolicitat de imensa cantitate de proteină și mâncare îngurgitate zilnic. Mi-au apărut și pe corp câteva pete. Plus durerile de articulații au fost un semnal că totul trebuie lăsat mai moale.
A fost unul dintre multele hobby-uri, pe lângă muzică (chitară și bass) istorie și filosofie (ultimele două au ajuns meserie). Plus F1, dar culmea iubesc Marele Circ dar nu am permis de conducere :), nu am condus în viața mea o mașină și am 36 de ani. Cred că filosofia este de vină.
Afla ca nu ai pierdut nimic. M-am jucat cu kartul candva - asa cum se face, insusind tehnica de pilotaj. Asa ca, pot sa-ti spun ca condusul de duminica a masinii personale n-are nimic de-a face cu pilotajul sportiv, cu automobilismul. Nici macar cursele din spatele blocului pana la ghena de gunoi si inapoi.
Mai bune sunt simulatoarele pentru asta.
Incearca Gp4 pe ploaie cu un volan cu force feedback de calitate. Foarte asemanator cu kartul pe asfalt foarte proaspat.