Renault explica pe larg sistemul KERS
- Printeaza
- Comenteaza
-
Trimite pe:
Acronimul KERS provine de la Kinetic Energy Recovery System, iar tehnologia a fost introdusa in Formula 1 in sezonul 2009 cu caracter optional.
Energia cinetica este energia stocata in miscare si poate fi considerata drept energia necesara pentru a opri acea miscare. De obicei, energia cinetica este inlaturata prin utilizarea franelor cu frictiune, transformand energia cinetica in caldura.
Cu ajutorul sistemului KERS, aceasta energie nu este pierduta, ci stocata prin intermediul unei baterii, prin intermediul volantului motorului sau printr-un sistem hidraulic. Energia poate fi utilizata pentru a oferi mai multa putere motorului, iar puterea maxima admisa pentru sezonul 2009 este de 60 kW. De asemenea, energia eliberata pe tur nu poate depasi 400 kJ.
Noua dintre cele 10 echipe ale Formulei 1, printre care si Renault, au ales sa utilizeze in 2009 un sistem KERS bazat pe baterii, francezii considerand ca aceasta versiune poate fi adaptata si in industria auto in urmatorul deceniu. Prin urmare, sistemul KERS al celor de la Renault utilizeaza stocarea chimica a energiei cinetice intr-o baterie Li-Ion.
Utilizarea celor 60 kW suplimentari se traduce printr-un spor de performanta al motorului de 80 CP, astfel ca timpul pe tur va fi redus cu circa 0.2-0.3 secunde.
Cu toate acestea, o conditie esentiala pentru obtinerea acestui avantaj este ca sistemul KERS sa aiba o greutate limitata, pentru ca pentru fiecare 10 kg se pot pierde circa 0.35 secunde pe tur.Totusi, sporul de 0.2-0.3 secunde pe tur poate fi obtinut si prin distributia corespunzatoare a greutatii, atat din punct de vedere longitudinal, cat si din punct de vedere vertical.
Via | F1Technical
Toyota e deja la a treia generatie de masini hibride care utilizeaza acest sistem pe masinile de serie de cel putin 10 ani si astia pomenesc de urmatorul deceniu?....
Commentul acesta ar fi recomandat sa-l citeasca si fanii BMW (vezi efficient dynamics bla bla)