McLaren explica punctele forte ale monopostului MP4-24

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 26.08.2009
McLaren considera ca revenirea in forta din ultimele curse se datoreaza sistemului KERS si motorului Mercedes, admitand ca aerodinamica si sasiul sunt deficitare.

McLaren a dezvaluit miercuri o parte dintre secretele care stau in spatele revirimentului echipei din ultimele doua curse ale acestui sezon, in care britanicii au castigat 27 din cele 41 de puncte.

Jonathan Neale, directorul executiv al echipei, considera ca McLaren beneficiaza de un aport substantial din partea sistemului KERS si al motorului Mercedes performant, admitand ca echipa are problemele la capitolul aerodinamica.

"Trebuie sa recunoastem ca monopostul nostru are un sistem KERS care valoreaza probabil 0.3 secunde si, de asemenea, avem un motor bun. Daca ne comparam cu celelalte echipe, este clar ca avem un pachet competitiv, insa nu avem un sasiu de referinta si performanta aerodinamica. Prin urmare, nu ne vom culca pe o ureche, ci vom munci pentru a recupera diferenta", a explicat britanicul.

Neale considera insa ca inginerii echipei nu au gresit cu nimic dezvoltarea monopostului, ci ca munca depusa de acestia nu a fost suficienta. "Noi doar am sub-dezvoltat pachetrul aerodinamic, iar intre saptamana 11 si prima cursa europeana am intors lucrurile cu 180 de grade in fabrica pentru a reveni", a adaugat el.

Referindu-se la sezonul 2010, Neale spune ca rezervorul de combustibil mai mare si latimea pneurilor fata sunt cele mai importante modificari la nivelul monoposturilor.

"Regulamentul pentru 2010 este diferit, dar este mai degraba o evolutie decat o revolutie. Aerodinamica fundamentala a pachetului este aceeasi. Principalele modificari vor fi la greutatea monoostului pentru ca vom utiliza combustibilul necesar pentru intreaga cursa. Vom reveni la fosta dinamica a vehiculului pentruca pneurile fata se vor schimba si, prin urmare, distributia greutatilor si fortele vor trebui gestionate separat. Dar esenta aerodinamicii se va baza pe tehnologia existenta a platformei stabile pe care o avem", a mai spus el.

Via | Autosport

Taguri: McLaren

Comentarii (4)

  • Nu cred ca este deficitara aerodinamica
    Astea is abureli ca sa adorma concurentasau falsa modestie. Pai motoarele actuale sunt egale, toate au acelasi numar de cai (dupa ce FIA a permis Renault sa recupereze decalajul) si aceasi configuratie. Echipele nu mai au voie sa dezvolte capacitatea motorului ci doar sa ii rafineze fiabilitatea. Trebuie sa dau exemplu Ferrari pentru ca alta echipa nu mai foloseste KERS. Sistemul celor de la Ferrari a avut unele probleme de fiabilitate la inceputul anului, dar dupa aceea au reusit sa si-l puna la punct si nu mai au nici o problema cu el spre cinstea lor. La fel cum motorul trebuie sa nu depaseasca acel numar de cai putere, FIA inghetand practic dezvoltarea motorului, tot asa si sistemul KERS este limitat la a oferi doar o valoare de 82 de cai/putere pe tur in plus. Deci cum nici motorul si nici sistemul Kers nu au voie sa depaseasca o anumita putere, diferentale pot fi date doar de rezistenta si fiabilitate efectiva. Nici motorul Mercedes si nici sistemul KERS nu pot da o putere mai mare decat cea prevazuta de regulamente, regulamente respectate de toate echipele in ce priveste motorul sau sistemul KERS (Mclaren si Ferrari doar in acest caz). Daca era asa Mclaren nu avea o prestatie atat de slaba in prima parte a campionatului... Revirimentul Mclaren sta TOCMAI in noua filosofie aerodinamica a masinii, RADICAL schimbata incepand cu Nurburgring. O sa ma critice NeoGalaxy ca iarasi fac comparatie Mclaren-Ferrari, dar sunt sigurele care au KERS la ora actuala, si sa fiu sincer mi se pare ca la start sistemul KERS al celor de la Ferrari musca mult mai bine de pe loc, starturile lui Massa sau Raikkonen fiind mai fulminante decat cele ale lui Lewis, doar ca Lewis in ultimele 3 curse a pornit cu cel putin 2-3 locuri mai infata pe grila de start decat Kimi, si de fiecare data Kimi era in coada lui sau paralel cu el, ca sa nu mai vorbim de starturile lui Massa in Turcia si Marea Britanie. Deci atunci, de unde este diferenta clara de viteza dintre MP4-24 si Ferrari la ultimele 3 curse. Si pe durata ultimelor 3 mari premii Mclaren a fost mai rapida decat Ferrari atat in antrenamente, cat si in calificari cat si in timpii mai rapizi in cursa?? Nu cumva, lasand la o parte falsa modestie a lui Neale, masina Mclaren a recuperat deficientele aerodinamice fata de rivali?? Pentru ca si sistemul KERS ofera acele -300 pe tur, dar comparativ cu masinile fara KERS cred ca acele -300 se pierd prin faptul ca sunt 35 de kg de greutate in plus si problemele de distributie a greutatii pe suspensii si pe roti pe care le cauzeaza. Deci cam ce castiga cu KERS cam tot atata pierd din cauza complicatiilor adiacente cauzate de KERS. Doar in momentul startului iti ofera acea lansare de pe loc superioara, dar cam pe un tur in totalitatea lui, acolo sunt timpii intre Brawn, Red Bull si Mclaren.
    0 0
  • *adoarma
    * concurenta sau
    0 0
  • Motorul Mercedes
    Eu cred totusi ca motorul Mercedes face putin diferenta la ora actuala, e si una dintre explicatiile performantei celor de la Brawn, sau surpriza Sutil in a treia runda de antrenamente libere. Motoare"inghetate" nu inseamna ca toate trebuie sa aiba acelasi numar de cai putere. Miki folosea la un momemt dat termenul de "elasticitatea" motorului ca fiind cea mai importanta.
    Chiar daca au aceeasi capacitate cilindrica si limitate la acelasi nr de RPM, motoarele in F1 difera foarte mult ca si caracteristici .
    0 0
  • motoare
    eu nu cred ca toate motoarele sint egale
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru