Formula 1: Lando Norris, victorie în Australia după o cursă afectată de ploaie

de Tiberiu Safta
Duminica, 16.03.2025
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lando Norris a câștigat Marele Premiu al Australiei, prima etapă din sezonul 2025 de Formula 1. Cursa a fost afectată de ploaie și a produs numeroase momente dramatice.

UPDATE: Andrea Kimi Antonelli a fost promovat înapoi pe locul 4 după ce penalizarea de 5 secunde pentru unsafe release la boxe a fost anulată. Alex Albon este clasat pe locul 5.

Formula 1 intră în sezonul 2025 cu o primă cursă spectaculoasă, afectată de ploaie și plină de momente dramatice. La finalul primei curse din acest sezon, Lando Norris a ieșit victorios după o cursă în care abilitățile piloților au fost serios testate în condiții capricioase de ploaie. Britanicul de la McLaren a câștigat în fața lui Max Verstappen, care începe noul sezon cu locul 2 în lupta pentru un nou titlu mondial.

DEBUTANȚII FORMULEI 1, GREU ÎNCERCAȚI

Ziua de duminică a fost afectată de ploaie, astfel încât aproape toți piloții au ales să plece în cursă cu anvelopele intermediare. Cursa nici nu începuse și deja am avut parte de primul abandon. Isack Hadjar, unul din debutanții acestui sezon, a fost silit la abandon chiar în turul de formare după ce a ieșit în decor în al doilea viraj cu al său monopost Racing Bulls.

Accidentul francezului a însemnat o întârziere cu 15 minute a startului. La start, Lando Norris, plecat din pole position, și-a păstrat poziția, însă situația era volatilă în spatele său. Max Verstappen, plecat de pe locul 3, a reușit să câștige o poziție în lupta cu Oscar Piastri. Mai în spate, Charles Leclerc, calificat pe locul 7, a depășit doi piloți pentru a urca pe locul 5 într-un prim tur care avea să fie întrerupt cu Safety Car.

Cursa a fost neutralizată după un accident pentru Jack Doohan, pilotul Alpine fiind și el una din victimele condițiilor meteo. Iar dacă asta nu a fost de ajuns, Carlos Sainz Jr avea să abandoneze și el, chiar în spatele Safety Car-ului, după ce s-a răsucit cu monopostul său Williams și a lovit parapetul din ultimul viraj.

DUEL ÎNTRE VERSTAPPEN ȘI PILOȚII MCLAREN

La restart, Lando Norris și-a păstrat avantajul în fața lui Verstappen și Piastri. Rapid, primii 3 piloți s-au distanțat semnificativ de restul plutonului, astfel încât părea că victoria se va da între Norris, Verstappen și Piastri. McLaren a avut un ritm de cursă mai bun cu ambii piloți prin comparație cu Verstappen. Olandezul începea deja să piardă teren față de Norris și să fie pus sub presiune de Piastri.

Ulterior, cvadruplul campion mondial a ieșit larg în virajul 11, lucru care i-a permis lui Piastri să preia locul 2 și să se apropie de Norris.

Între timp, mult mai în spate, Andrea Kimi Antonelli, plecat de pe locul 16, a reușit să urce până pe locul 13, în spatele lui Nico Hulkenberg. Italianul de la Mercedes l-a depășit pe germanul de la Kick Sauber, însă avea să piardă poziția câștigată după o răsucire care s-a lăsat fără avarii.

ORDINE DE ECHIPĂ LA MCLAREN

În față, Piastri se apropia rapid de Norris. Ambii piloți McLaren erau acum la 15 secunde în fața lui Verstappen și părea că primele două poziții erau garantate pentru echipa britanică. Însă, ritmul foarte rapid al lui Piastri avea să se lovească de un ordin de echipă venit de la McLaren. Cei doi piloți au fost rugați să-și păstreze pozițiile pentru o perioadă, din cauza riscului de ploaie care avea să se materializeze peste câteva tururi.

ACCIDENT PENTRU ALONSO

Cursa a fost neutralizată din nou cu Safety Car după un accident pentru Fernando Alonso în turul 34. Acela a fost momentul în care toți piloții au decis să treacă la boxe pentru a schimba de pe anvelopele intermediare pe cele de uscat. Norris și Piastri au oprit împreună în același tur și au ales anvelopele de compoziție hard, în timp ce Verstappen a luat un set nou de anvelope medium.

De asemenea, piloții Ferrari au optat și ei pentru anvelopele cele mai dure, la fel și piloții Mercedes și Pierre Gasly, în timp ce Alex Albon, Yuki Tsunoda și Liam Lawson au ales anvelopele medium.

Safety Car-ul a revenit la boxe în turul 41, iar Norris a executat încă un restart reușit. Britanicul era acum urmat de Piastri, Verstappen, Russell, Leclerc, Tsunoda, Albon, Hamilton, Gasly și Antonelli.

PIASTRI IESE ÎN DECOR

Repriza de ploaie anunțată pe radio a venit foarte rapid. Ambii piloți McLaren au ieșit de pe circuit, însă Norris a reușit să controleze monopostul său și să revină pe circuit fără avarii. Același lucru nu poate fi spus despre Piastri, care s-a răsucit și a rămas blocat pe iarba foarte udă. Norris a intrat imediat la boxe pentru un set de anvelope intermediare, în timp ce Verstappen, care a revenit pe locul 2 pentru câteva momente, a rămas pe circuit și a preluat conducerea cursei.

Alături de olandez, au mai rămas pe circuit Tsunoda, Hamilton, Gasly, Leclerc și Liam Lawson. Ploaia s-a înrăutățit și Verstappen a fost nevoit să oprească pentru un set de intermediare, în timp ce piloții Ferrari au rămas pe circuit, cu Hamilton lider și Leclerc pe locul 2, în speranța că ploaia se va opri în scurt timp.

ACCIDENTE PENTRU LAWSON ȘI BORTOLETO

Safety Car-ul a revenit pe circuit după două accidente pentru Liam Lawson și Gabriel Bortoleto.

În același timp, piloții Ferrari au trecut pe la boxe pentru a schimba pe intermediare și au căzut pe locurile 9 și 10. Asta i-a permis lui Norris să revină în fruntea cursei, în fața lui Verstappen și Russell.

La restart, Leclerc l-a depășit rapid pe Hamilton, urmând să treacă și de Pierre Gasly câteva tururi mai târziu. În față, Verstappen s-a apropiat de Norris, fiind amenințat chiar cu DRS.

VICTORIE PENTRU NORRIS, ANTONELLI PENALIZAT

La finalul celor 57 de tururi, Lando Norris a rezistat presiunii și a obținut prima victorie din 2025 în fața lui Max Verstappen și George Russell. Ecartul dintre câștigător și locul 2 a fost de puțin sub 9 zecimi de secundă.

Pe locul 4 a fost Alex Albon, urmat de Kimi Antonelli, care terminase în fața pilotului Williams. Italianul a trebuit să se mulțumească cu locul 5 după o penalizare de 5 secunde pentru un unsafe release la boxe. Locul 6 a fost ocupat de Lance Stroll, urmat de Nico Hulkenberg. Piloții Ferrari au avut un rezultat dezamăgitor, cu Leclerc pe locul 8 și Hamilton pe 10 în prima cursă pentru echipa italiană.

Fostul campion mondial a fost depășit într-un mod senzațional în ultimul tur de către Oscar Piastri, care a recuperat până pe locul 9.

În afara punctelor au terminat: Pierre Gasly, Tsunoda, Esteban Ocon și Oliver Bearman.

Pentru că este prima cursă a sezonului, ordinea din campionatul piloților este aceeași cu clasamentul din cursă. La constructori, McLaren conduce cu 27 de puncte, fiind cu doar 2 puncte în fața celor de la Mercedes pe locul 2. Red Bull este pe locul 3, urmat de Williams, Aston Martin și Kick Sauber. Ferrari este pe locul 7 în clasamentul constructorilor și este ultima dintre echipele cu puncte adunate, având în cont doar 5 puncte. Alpine, Racing Bulls și Haas sunt echipele fără puncte după prima cursă.

Următoarea etapă va fi Marele Premiu al Chinei, programat pentru 23 martie. Această etapă va fi și prima care va include o cursă de sprint.

via Formula 1

Comentarii (12)

  • Amat Victoria Curam
    L-am avertizat pe L'échec.
    Atunci cand asfaltul este jilav, singura strategie benefica in ceea ce-l priveste este sa se aseze docil sub coviltir.
    Oare cat mai are de gand Ferrari sa se compromita cu o astfel de calamitate la volan?
    Sase sezoane mari si late n-au fost suficiente?!?
    Chiar era nevoie si de al saptelea ?!?

    Chiar nu pot sa inteleg de ce nu s-a apelat la pilotii de rezerva Ferrari, atat Zhou cat si Giovinazzi erau capabili sa evite facil dezastrul pe care l-a generat L'échec in aceasta dimineata.


    L'échec, same sh*t, different year !
    4 16
  • WARNING!
    Antonelli recâștigă locul al patrulea după ce stewarzii au anulat penalizarea de 5 secunde.
    (BBC Sport)
    4 1
  • Ferrari s-a intors la vechile obiceiuri :))
    4 0
  • WARNING!
    Premieră în Formula 1: Laura Muller a devenit prima femeie care lucrează ca inginer de cursă.

    Germanca a fost vocea din casca pilotului Esteban Ocon în timpul sesiunilor de antrenament, de vineri, pentru debutul sezonului în Formula 1, cu Marele Premiu al Australiei.
    4 0
  • Adrei Popa
    mama ce titlu de 1 bani.
    O cursa afectata de ploaie?!
    Coa', se zice "dupa o cursa plina de evenimente cu accidente la greu."
    Inclusiv norris iesind in decor, la risc sa dea si el de garduri
    5 0
  • F palpitanta cursa, ploaia mereu genereaza spectacol datorita imprevizibilitatii.
    Dar inainte de ploaie s-a vazut ca McLaren au super avans anul asta, l-au lasat pe VER vreo 15 secunde in spate in cateva ture, crazy!
    Ma astept ca la primul circuit uscat sa domine colosal.
    2 2
  • De mult n-am mai văzut un pilot așa rău ca Slowson.
    2 5
  • Las' ca la anu' revine sigur Checo, mult mai motivat, mult mai puternic, mult mai competent, iar alaturi de Cadillac o sa rescrie istoria Formulei 1.
    Acu' Checo e un pic ocupat in activitati de marketing pe la Cochabamba si Ouagadougou.
    0 2
  • Lewis Hamilton
    "Am fost foarte aproape de victorie la Melbourne. Am mirosit victoria în Australia.
    Am fost liderul cursei pentru o secundă.

    Pe ultimul sector pleca toată lumea de spate, dar eu reușeam să țin monopostul sub control, așa că treceam facil pe lângă rivali.
    Odată ce am trecut de linia de start/sosire, era uscat, așa că am spus: Este în regulă pentru mine, am cursa in control. Este o formalitate. Mai am doar câteva ture de făcut.
    Dar apoi a cazut aderenta.
    Am fost atat de aproape de a scrie istorie cu Ferrari inca de la prima mea cursa cu ei.”
    (BBC Sport)
    0 3
  • WARNING!
    FIA a schimbat regula mini-DRS.

    Mini-DRS-ul a fost implementat de McLaren sezonul trecut, dar FIA a încercat să restrângă acest lucru prin adăugarea unor reglementări mai stricte, care urmau să intre în vigoare de la Marele Premiu al Spaniei 2025.
    Cu toate acestea, echipele germane și britanice păreau să fi ocolit acele reguli stricte, ceea ce a fost sugerat și de directorul tehnic al Red Bull Racing, Pierre Waché.

    Drept urmare, FIA a lansat o declarație în care a spus: „FIA a concluzionat că există suficiente motive pentru ca un test mai dur să fie introdus de la viitorul Grand Prix al Chinei pe aripa superioară din spate”.
    0 0
  • GOOD OLD DAYS...
    Cotidianul The Telegraph a analizat în profunzime situația lui Lewis Hamilton în primul Mare Premiu al anului, din Australia. Pilotul celor de la Ferrari a terminat pe locul 10, dar situația ar fi mult mai îngrijorătoare pentru septuplul campion mondial decât se vede la suprafața.

    Campion mondial de șapte ori, Hamilton are nevoie de o îmbunătățire uriașă la Shanghai, duminică, după un debut foarte dezamăgitor la noua sa echipă, care l-a adus pe locul 10.

    Cei care au prezis că mutarea lui la Ferrari se va termina prost au fost primii care au spus «v-am spus noi», iar chiar și cei care sperau că ar putea recâștiga gloria de altădată și obține un al optulea titlu mondial în roșu au fost zguduiți de weekendul dezamăgitor al Scuderiei.

    Adevărul este că o singură cursă este un eșantion mult prea mic pentru concluzii definitive, mai ales având în vedere că, până sâmbătă cel puțin, Ferrari părea să fie cel mai apropiat rival al McLaren. Cu siguranță, monopostul SF-25 are mai mult potențial de performanță.

    Totuși, nu se poate ascunde faptul că a fost un weekend îngrijorător – atât pentru Ferrari, cât și pentru Hamilton.

    Declarația lui de după calificările de sâmbătă, în care a spus că este «mulțumit» de performanța sa, deși a fost cu 0,9 secunde mai lent decât Lando Norris, a fost deosebit de alarmantă.

    Hamilton făcea referire la faptul că a fost doar cu 0,2 secunde mai lent decât coechipierul său, Charles Leclerc, pe care l-a descris drept un «mare specialist în calificări». Și nu greșește aici. Dar părea mai degrabă o încercare de a minimiza așteptările, în linie cu strategia Ferrari de a justifica weekendul slab: Hamilton încă se adaptează la o nouă mașină, un nou volan, o nouă echipă... până în punctul în care nu mai putea fi ascunsă realitatea.

    Între timp, Kimi Antonelli tot s-a adaptat la o nouă mașină și a reușit să urce de pe locul 16 până pe locul 4. Chiar și Carlos Sainz, care a abandonat, probabil s-a simțit mai bine în debutul său cu Williams decât Hamilton în cel cu Ferrari. Entuziasmul cu care britanicul a ajuns la Melbourne a fost spulberat rapid.

    De fapt, Hamilton a fost învins de Leclerc în fiecare sesiune a weekendului. Părea că se simte ceva mai confortabil sâmbătă, dar, după cum a recunoscut chiar el, a revenit la zero în condițiile de ploaie de duminică. Problemele de comunicare cu noul său inginer de cursă, Riccardo Adami, au fost simptomatice pentru dificultățile sale. Hamilton chiar i-a răspuns iritat italianului să «îl lase în pace» când acesta l-a sfătuit să folosească butonul K1 pentru un plus de putere, în încercarea de a-l depăși pe Alex Albon (Williams). Fostul manager al echipei Williams, Peter Windsor, a descris incapacitatea lui Hamilton de a trece de Albon drept «jenantă».

    Hamilton a fost, pe bună dreptate, supărat de greșeala strategică a Ferrari, care l-a lăsat pe pistă prea mult timp în ploaie. Dar chiar și atunci, l-a lăsat pe Leclerc să-l depășească din nou după ce monegascul a făcut o piruetă, iar Oscar Piastri l-a întrecut în ultimul tur.

    Martin Brundle a rezumat cel mai bine weekendul lui Hamilton după cursă. Nu a exagerat, dar nici nu a îndulcit realitatea.

    «Nu cred că Lewis a avut un weekend foarte bun,» a spus Brundle la Sky Sports. «Adică, ei spun că sunt foarte mulțumiți, dar, să fim serioși: a fost al optulea pe grilă, la nouă zecimi de secundă de pole, în spatele coechipierului. Piastri l-a depășit în ultimul tur, au fost tot felul de probleme... Nu a avut un ritm de cursă impresionant.

    Nu cred că Lewis poate pleca de la această cursă cu altceva decât un sentiment de dezamăgire și o provocare serioasă înainte. Cu siguranță speră la mult mai mult în China, săptămâna viitoare.»

    Hamilton ar trebui să fie dezamăgit, dar nu complet descurajat.
    Și are dreptate. Hamilton ar trebui să fie dezamăgit, dar nu complet descurajat. Vom înțelege mult mai multe după cursa din China. Marele Premiu al Australiei a fost un weekend atipic, pe un circuit stradal, care a fost dat peste cap de ploaie. Chiar și piloți experimentați precum Fernando Alonso și Sainz au fost surprinși de condiții, așa că nu este de mirare că Hamilton nu s-a simțit confortabil într-o mașină nouă, mai ales știind că reputația lui era în joc mai mult decât a oricui altcuiva.

    Va progresa. Nu există niciun motiv să ne îndoim de Hamilton când spune că încă se adaptează. Dacă ne amintim, nici începutul său la Mercedes nu a fost strălucit. La fel ca acum, era un campion mondial care încerca să-și regăsească forma câștigătoare. Nu a obținut prima victorie decât la a zecea cursă, iar abia în 2014, după un an de acomodare și schimbări de regulament, și-a regăsit cu adevărat ritmul dominant.

    Și Ferrari va progresa. Echipa a arătat competitivă în presezon, a avut un ritm decent vineri, și sunt șanse mari să-și regăsească viteza chiar în acest weekend, la Shanghai. Șeful Red Bull, Christian Horner, a avertizat să nu tragem concluzii pripite după performanța slabă din Melbourne.

    «Acest circuit este destul de atipic», a spus Horner după cursă. «Cred că China este, să zicem, primul circuit reprezentativ pentru multe dintre cursele care urmează. Așa că va fi fascinant să vedem unde se află toată lumea.»

    Și așa este. Hamilton va fi disperat să facă progrese. Să-l învingă măcar într-o sesiune pe Leclerc în China ar fi un impuls imens. Pentru că, deși este mult prea devreme să-l considerăm terminat, pare și că timpul nu este de partea lui. Vocile celor care spun că a trecut de apogeul carierei sale vor deveni și mai puternice dacă va continua să se chinuie.

    Hamilton și Ferrari ar putea forma un parteneriat de vis, dar este clar că nu va avea parte de o lună de miere prelungită.
    0 2
  • Romica Jurca
    Prognoza meteo pentru MP din China se prezintă in acest moment astfel:

    Vineri: 26 grade maxima zilei si cer insorit

    Sâmbătă: 28 grade Celsius maxima si cer plin de soare

    Duminică: 29 grade Celsius si nori
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru