FEATURE: Istoria jocurilor video de Formula 1
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Codemasters va lansa în 23 septembrie noul F1 2011, jocul oficial al Formulei 1 adaptat la regulamentul din acest sezon. Producătorul promite o serie de îmbunătăţiri majore, printre cele mai evidente fiind introducerea Safety Car-ului şi a sistemelor DRS şi KERS.
Se anticipează că jocul va avea un grad de realism ridicat cel puţin la nivelul titlului de anul trecut, în primul rând datorită progresului tehnologiei computerizate. Acest progres din ultimii ani este motivul pentru care, dacă aruncăm o privire fugară în istorie, vom constata că jocurile video de Formula 1 au fost la început simple încercări grafice de a simula experienţa de la volanul unui monopost.
Vorbim de o industrie care timp de zeci de ani a fost într-un stadiu incipient de dezvoltare, însă o industrie în care inclusiv triplul campion mondial Ayrton Senna şi-a pus amprenta printr-un titlu dedicat la care a contribuit prin desenarea a doua circuite.
ANII '70 - '80: PRIMELE JOCURI DE FORMULA 1
Dacă Formula 1 se mândreşte cu o istorie de peste 60 de ani, jocurile video dedicate acestei competiţii au făcut primii paşi în această industrie abia în a doua jumătate a anilor '70. Şi nu vorbim de jocuri oficiale, ci doar despre jocuri de curse de tip arcade cu monoposturi asemănătoare celor din Formula 1 care se întrec pe circuite fictive. Gran Trak 10 (apărut în 1974), F-1 (1976), Monaco GP (1981), Formula One (1983) sau Final lap (1987) sunt doar câteva dintre cele aproximativ 20 de jocuri arcade de Formula 1 apărute până la sfârşitul anilor '80.
AYRTON SENNA'S SUPER MONACO GP
Puţini cunosc faptul că, la începutul anilor '90, regretatul Ayrton Senna şi-a unit forţele cu celebrul producător Sega pentru a realiza propriul său joc de Formula 1. Rezultatul colaborării dintre cele două părţi s-a numit Ayrton Senna's Super Monaco GP II, o continuare a jocului Monaco GP apărut în 1981.
Jocul include trei moduri de joc, unul dintre ele fiind botezat sugestiv Senna GP. Acesta include trei circuite inedite: circuitul Tatui din Brazilia unde triplul campion mondial a făcut primii paşi în lumea kartingului, precum şi alte două circuite a căror configuraţii au fost stabilite de însuşi Senna şi transpuse în joc de designerii Sega. Tot ce ai de făcut este să-ţi alegi unul dintre cele trei circuite şi să încerci să câştigi cursa.
Celelalte două moduri de joc sunt World Championship şi Free Practice.
Aşa cum sugerează şi numele, World Championship implică parcurgerea întregului sezon 1991, în timp ce în Free Practice te antrenezi atât pe circuitele din calendarul sezonului respectiv, cât şi pe alte circuite.
Jocul a fost portat pe internet şi poate fi jucat direct în browser aici, însă versiunea nu include, din păcate, şi modul Senna GP.
ANII '90: FORMULA ONE GRAND PRIX - PRIMUL SIMULATOR DE FORMULA 1
Începutul anilor '90 a marcat şi apariţia simulatoarelor reale de Formula 1. Primul dintre acestea a fost Formula One: Grand Prix, a apărut în 1992 şi a abordat sezonul 1991. Gradul de realist din acest joc depăşea orice alt titlu din acea perioadă, iar opţiunile adiacente erau complesitoare pentru acele timpuri: aveai posibilitatea să modifici culoarea monoposturilor, să schimbi unghiul camerei şi, mai presus de toate, să modifici setări şi parametri ale maşinilor.
Ulterior, o dată cu creşterea în popularitate a internetului, au apărut moduri de joc prin care te puteai alătura unei comunităţi online în care să te întreci cu alţi pasionaţi ai jocului în confruntări directe.
Ulterior, jocul a apărut în alte trei versiuni noi, care au abordat sezoanele 1994, 1998 (cu un update ulterior pentru sezonul 2000) şi 2001. Ultimul dintre ele, Grand Prix 4, este considerat unul dintre cele mai bune jocuri de Formula 1 şi include chiar şi grafica afişata în cursele televizate în acel sezon.
Seria Grand Prix a eclipsat numeroasele alte jocuri dedicate Formulei 1 care au apărut în ultimul deceniu al secolului precedent, chiar dacă multe dintre acestea beneficiau chiar şi de licenţă oficială. Doar unul dintre ele a ieşit în evidenţă, Grand Prix Legends, apărut pe PC în 1998, şi asta pentru că a abordat sezonul 1967. Consecinţele? Maşinile sunt mult mai greu de pilotat (mulţi consideră că acesta este cel mai realist simulator de F1), iar printre circuitele incluse în calendar se numără celebrele Le Mans sau originalul Nurburgring.
ANII 2000: DOMINAŢIA CONSOLELOR. RFACTOR
Unul dintre ultimele jocuri oficiale lansate pe PC în anii 2000 a fost F1 Challenge 99-2002. Ca reacţie la pierderea licenţei în favoarea celor de la Sony, EA Sports a realizat un ultim simulator în care puteai parcurge nu mai puţin de patru sezoane, iar la acestea s-au adăugat ulterior numeroase altele dezvoltate individual prin modding de jucătorii pasionaţi.
Lansat în 2003, acesta avea să rămână timp de aproape un deceniu ultimul joc oficial de Formula 1 dezvoltat pentru PC-uri.
Preluarea licenţei de către Sony a avut ca efect publicarea unui nou joc de Formula 1 pentru fiecare dintre sezoanele 2002, 2003, 2004, 2005 şi 2006. Partea mai puţin plăcută a fost că toate aceste jocuri au fost disponibile exclusiv pe consola PlayStation 2 şi, ulterior, PlayStation Portable, astfel încât numărul de fani a scăzut dramatic. Fanii nu au stat însă deoparte şi au luat situaţia în propriile mâini.
Aşa a apărut rFactor, un joc care iniţial a inclus doar câteva circuite, iar unul dintre puţinele monoposturi disponibile era un BMW Sauber. Marele avantaj al jocului a fost însă posibilitatea nelimitată de a crea noi monoposturi şi curcuite, care ulterior pot fi descărcate de pe internet. În prezent, rFactor se bucură de o popularitate foarte mare, iar fanii pot concura pe circuite care în prezent nu mai fac parte din calendarul Formulei 1, precum original Spa-Francorchamps, Le Mans sau Nordschleife. Iar toate aceste circuite pot fi abordate cu monoposturi curente de Formula 1, formând astfel un mix special între trecut şi prezent.
2009 - PREZENT: CODEMASTERS INTRA ÎN JOC
După trei ani în care nu a apărut niciun joc oficial de Formula 1, Bernie Ecclestone a ajuns la o înţelegere cu Codemasters pentru a revitaliza seria. "Naşterea" a fost dificilă, jocul F1 2009 fiind disponibil doar pentru consolele Wii şi PlayStation Portable, însă un an mai târziu lucrurile s-au schimbat: F1 2010 este disponibil pe PC, PlayStation 3 şi XBOX 360 şi reprezintă un progres major comparativ cu celelalte titluri oficiale din anii '90. Lucrurile se vor îmbunătăţi şi mai mult în luna septembrie, când va apărea pe piaţă F1 2011.
Jocurile video de Formula 1 apărute în ultimele decenii ilustrează perfect modul în care a progresat tehnologia şi, chiar dacă aceasta industrie a trecut prin momente mai puţin plăcute în anii 2000, viitorul trasat de Codemasters tinde să fie unul luminos. Pregătiţi-vă pentru F1 2011!
Comentarii (6)