Relația dintre Lewis Hamilton și Mercedes-AMG s-a rupt anul trecut, atunci când britanicul a anunțat că pleacă, din sezonul 2025, la Ferrari. Cu echipa germană, Hamilton a câștigat 6 titluri mondiale la piloți, ajungând la un total de 7 titluri, la egalitate cu Michael Schumacher.
Acum, Hamilton și-a intrat oficial în drepturi, ca pilot Ferrari. Britanicul a îmbrăcat pentru prima dată combinezonul roșu și a urcat în cockpit-ul unui monopost Ferrari, chiar pe circuitul Fiorano.
Britanicul are și o cască nouă, vopsită în galben, pentru a marca startul acestei noi ere.
Sezonul 2025 din Formula 1 debutează în 14-16 martie, prima etapă fiind găzduită de circuitul Albert Park din Melbourne, Australia. Înainte de startul oficial, echipele vor începe sesiunea de teste din pre-sezon în 26-28 februarie.
via Formula 1
A rulat cu pneuri de ploaie pe asfalt uscat.
Bravissimo !
E chiar nepoliticos sa nu enunti o parere intr-un moment istoric pentru Ferrari.
Cea mai galonata echipa din F1 nu s-a mai intalnit niciodata cu astfel de situatie:
sa aiba in fiecare monopost cate o catastrofa,
Charme L'échec alaturi de amintirea unei amintiri.
Timpii obtinuti de dezintegratul septuplu ieri-dimineata pe Fiorano au generat fețe lungi tuturor acelora care-au fost prezenti, in frunte cu Elkann si Vasseur.
Treaba-i groasa.
Cu un astfel de "duet" intre volane si tetiere, pana si unul ca Elkann pricepe faptul ca Ferrari devine vulnerabil.
Nu-i vorba de malitiozitate, pan' la urma brunetul suprem a avut la dispozitie 30 de tururi, deloc putin pentru aceia care-s cu adevarat inzestrati.
Cu L' échec n-am de gand sa zabovesc, este evident ca se hraneste si azi, in al saptelea sezon la Ferrari, din palmaresul pe care i l-a construit Sebastian Vettel, germanul oferindu-i doua cadouri uriase, victorii la Spa si Monza.
Monopostul Ferrari din 2025 nu va avea nici o treabă cu cel din 2023 iar condițiile meteo de ieri au fost proaste.
Hamilton a câștigat la fel de multe curse în 2024 ca Sainz deși Mercedes era o hrablă comparativ cu Ferrari. Hamilton a dovedit că încă poate.
Leclerc este pilotul cu cele mai multe puncte obținute în a doua parte a sezonului trecut. Leclerc se hrănește din succesele de la Monaco și Monza 2024.
Vettel este cel mai prost multiplu campion din istorie. Hamilton și Alonso încă concurează la un nivel înalt, Vettel care este mai tânăr are deja 2 ani oficiali de pensie, 7 neoficiali pentru că din 2018 a produs doar lastimă.
De când Vettel este la pensie oficial nu mai ai curaj să postezi cu numele tău. Costeluș ai devenit laș și frustrat. Scrie cu numele tău că oricum știe lumea cine ești. Ești singurul "deștept" care îl critică pe Leclerc și pentru cum respiră. Se pare că 2019 și 2020 încă dor mult.
Este un timp cu aproximativ patru secunde mai slab față de timpul reper care îi aparține lui Schumacher, un 55.999 pe care l-a înregistrat într-un F2004.
Cel mai rapid timp al lui Leclerc pe pista de la Fiorano este de 57,6 secunde.
(Sursa: Autocar)
Există un motiv pentru care am semnat doar un contract de un an plus un an cu Lewis. Suntem într-un sport în care claritatea cognitivă este extrem de importantă și cred că toată lumea are o perioadă de valabilitate.”
( extras din cartea Mercedes F1: Life in the Fast Lane)
Charles Leclerc este destul de bun în calificări, dar face multe greșeli în curse.
Deci este inofensiv.
Iar Lewis Hamilton nu mai are încă viteza de altadata, ma intreb daca poate el să se mențină in curse cu rezultate rezonabile timp de un sezon întreg? Am îndoielile mele în legătură cu asta.
Chiar dacă Lewis are la dispozitie un Ferrari bun și noi construim un Red Bull mediocru pentru Max, mi-aș pune intotdeauna banii pe Max.
Max nu este doar cel mai rapid, ci și cel mai bun din Formula 1 din pachetul general.
El scoate din mașină cu 0,1 până la 0,2 secunde pe tur fata de ceilalti, ecart pe care niciun alt șofer nu-l găsește."
(SportBild)
Cred că și-a pierdut un avantaj major odată cu vârsta, Lewis este acum pe la 92 -95% din ceea ce oferea la momentul cand lupta pentru titlurile mondiale.
Lewis este in imposibilitatea sa-i mai dea o replica pe masura lui Verstappen."
(SkySports)
Hamilton considera ca pedala de frana e mult prea in dreapta pozitionata, aproape ca se suprapune cu pedala de acceleratie, dar si prea sus -in plan vertical- comparativ cu pedala de acceleratie.
Hamilton se confrunta si cu alte probleme, volanul Ferrari are destule inadvertente comparativ cu cel Mercedes, Hamilton dorind ca Ferrari sa schimbe de indata pozitia multor butoane si comutatoare.
Hamilton vrea un volan personalizat pentru a reusi sa treaca cu brio prin viraje.
(Autoracer.it)
În schimb, ce a decis Lewis sa faca:
A apărut într-un SUV în costum și cravată și s-a pozat necontenit înainte de a vorbi cu fanii, sub privirea atentă a unei drone care, din fericire, era acolo pentru a surprinde momentul.
În continuare, a fost un tur al sediului echipei unde, cu încetinitorul, i-am văzut pe ingineri, oameni adulți care ofereau ropote de aplauze precum la festivitatile nord-coreene.
Și apoi, în cele din urmă, a mers pe pistă, cu un Ferrari de F1 care are deja trei ani, iar dupa cele 30 de tururi parcurse rezultatele sale au fost ingrijoratoare.
Mi s-a spus că noua casă a lui Lewis nu este nicăieri aproape de cartierul general al echipei, asa cum eram convins.
Este tocmai în Milano și nici măcar nu face naveta într-o mașină Ferrari pe acei 200 km., Lewis alegând în schimb să folosească elicopterul Fiat.
Anomalia asta m-a făcut să mă întreb:
Ce este Lewis acum? Un șofer? Sau un superstar?
Ceea ce știu este că va avea de lucru pentru a-l învinge pe colegul său de echipă Charles Leclerc, care vorbește italiană, cunoaște echipa, nu petrece atât de mult timp pozând pentru fotografii de pretutindeni și, datorită unui caracteristici deloc de trecut cu vederea, este mai rapid decta Lewis pe un singur tur.
Poate că Lewis este conștient de asta.
Și poate că a semnat pentru Ferrari dintr-un alt motiv – știe că a depășit apogeul acum și nu a vrut să se retragă, fără sa fii condus niciodată pentru bijuteria coroanei motorsportului.
„Oricum, îi doresc bine.”
(The Sun)
Timpii inregistrati de englez s-au situat pe acelasi palier cu monoposturile de F2, asta dupa Hamilton a parcurs ma mult de 50 de tururi de circuit.
Drept urmare, in cursul acestei dimineti, John Elkann a decis sa zboare la Barcelona pentru a superviza personal atat de anevoioasa aclimatizare a lui Hamilton la Ferrari.
Potrvit unor apropiati ai lui Vigna, situatia este intr-o dinamica apreciabila la Maranello, variante precum Giovinazzi sau Alessandro Pier Guidi fiind din ce mai prezente pentru o eventuala inlocuire a lui Hamilton.
Ferrari sta pe un butoi cu pulbere.
Hamilton a pierdut controlul mașinii sale și a ajuns în parapet la Barcelona.
Hamilton nu a fost grav rănit, dar mașina a fost masiv avariată . Componentele aerodinamice și suspensiile au fost afectate considerabil.
O echipa medicala evalueaza si la aceasta ora starea de sanatate a lui Hamilton, acesta fiind incert pentru a lua parte maine la ultima zi a testelor.
Programul Ferrari a fost complet dat peste cap la Montmelo, Leclerc aflandu-se in imposibilitatea de a-si realiza propria testare de azi din cauza monopostului distrus de Hamilton.
Surse demne de incredere sustin ca au avut loc mai multe dispute verbale in boxa Ferrari, doar prezenta lui Elkann a fost elementul substantial ca conflictul sa nu escaladeze.
Sunt deja doua tabere care lupta pentru intaietate.
Ferrari a decis sa-i inlocuiasca pe pilotii principali cu Antonio Giovinazzi și cu pilotul de F2 Dino Beganovic in ultima zi de teste, incercand sa mai salveze ceva din colapsul care a pus stapanire pe Ferrari in primul test important din acest an.
Conform informatiilor, Hamilton a avut un accident in testele pre-sezon cu toate echipele pentru care a concurat înainte de debutul său oficial in F1.
-McLaren (2007) în Valencia
- Mercedes (2013) în Jerez
- Ferrari (2025) în Barcelona
Iar in sezonul urmator a reusit sa obtina titlul mondial, in 2008 cu McLaren, in 2014 cu Mercedes, si, cat se poate de "firesc", o sa devina campion mondial cu Ferrari in 2026.
Cred că dintre cele patru echipe de top, Ferrari va fi cea mai dornică să profite la maximum de sezonul 2025, pentru că a trecut mult timp de când au câștigat ultima oară ceva și vor să demonstreze că Lewis este omul potrivit la locul potrivit.”
David Croft -Sky UK declaratie facuta in cadrul Autosport Awards
Nu vor fi doi ani, vor fi șase luni.
Dupa acele sase luni incepe sa intre in colimatorul tuturor.”
Primul pilot chinez care a concurat în Formula 1 a fost anterior membru al Ferrari Driver Academy. Zhou s-a alăturat echipei în 2015, la vârsta de 15 ani și a petrecut patru ani în program.
Nu va rezista atât de mult.
Lewis Hamilton nu se va ridica la nivelul așteptărilor, nu cred că Hamilton se mai poate ridica la nivelul din trecut.
Am teoria mea despre asta. Nu este vorba despre vârstă, ci de cât timp face acest lucru. Lewis este foarte obosit.
Și-a pierdut si motivația intre timp.
Dacă nu ar fi câștigat niciun campionat mondial putea fi altfel, pentru că avea un stimulent. Dar a câștigat șapte.”
(Marca)
Cum se poate îmbrăca un tip care a câștigat câteva titluri mondiale și are câțiva dolari în bancă așa cum se îmbracă Lewis."
(The Telegraph)
https://youtu.be/QhFuy8lru6A?feature=shared
La sfarsitul lunii ianuarie a apărut informația că FIA va înăspri testele privind limitele în care o aripă poate flexa, prin completarea unei directive célèbre, TD18. Acest lucru se va petrece începând cu GP-ul Spaniei de la Barcelona, ce debutează pe 30 mai. Totuşi, cel puțin 5 echipe au ales să investească şi în 2025 în aeroelastcitate. Datorită mai multor factori, printre care şi atingerea limitelor în ce priveşte exploatarea efectului de sol. Vom analiza mai jos factorii esențiali ai acestui episod din eternul conflict tehnic FIA vs echipe.
Punctul de cotitură al sezonului 2024 a fost la Miami, unde McLaren a prezentat pe lângă alte upgrade-uri, o nouă aripă față ce exploata aeroelasticitatea într-o manieră mai agresivă şi mai completă decât vazusem în trecutul apropiat la Red Bull-unul din pionierii acestei tehnologii începând cu debutul anilor 2010. Este adevărat că primele aripi flexibile au debutat la finele anilor ’90 şi de atunci au fost o prezență permanentă, dar o dată cu reîntoarcerea la efectul la sol in 2022 impactul lor a fost proeminent datorită particularităților unui monopost exploatând efectul venturi. Pe măsură ce monoposturile post 2021 evoluau, cu atât era mai mare nevoie de o aripă față mai flexibilă pentru a genera balansul aero mult dorit ce prevalează în fața nivelului absolut de downforce. Simplu spus, parafrazând o veche reclamă BMW, un nivel uriaş de apăsare nu înseamnă nimic dacă nu ai control asupra sa.
Competitivitatea McLaren a explodat la Miami, MCL38 bătându-se la vârf cam în toate cursele ce au urmat, fiind de câteva ori dominant şi ratând câteva succese din motive operaționale. Cum Lando Norris a câştigat grație norocului la Miami, nivelul real al monoposturilor portocalii a fost perceput abia peste 3-4 GP-uri. Red Bull şi Ferrari au dedus rapid că secretul este acea aripă față dezvoltată sub directa conducere a lui Rob Marshall, venit de la RBR unde a fost de asemenea artizanul promovării aeroelasticității. Cele două echipe, plus la început şi RB şi Sauber au ales calea cea mai simplă pentru a tranşa problema: proteste repetate adresate FIA. Mercedes nu s-a alăturat corului protestatarilor, pentru că pregătea la rândul său o astfel de aripă. Aceasta a debutat doar pe o maşină la Monaco, fără ca impactul său să poată fi cuantificat clar, dar la Montreal câştigul s-a dovedit major, chair dacă echipa germană nu ajunsese la nivelul de cunoaştere şi efciență al McLaren. În treacăt putem spune că echipa campioană în 2024 a fost surprinsă de impactul acestei componente flexibile, ce a depăşit toate aşteptările.
Bombardată efectiv cu proteste în serie, FIA decis să intervină şi începând cu Spa a montat camera video cu rezoluție înaltă pentru a monitoriza modul cum flexează aripile. Apoi, într-un interviu oferit Autosport, Nicolas Tombazis (şeful departamentului monoposturi din cadrul FIA) a declarat că deocamdată e mulțumit şi în 2024 nu se vor lua alte măsuri, în schimb în 2025 s-ar putea schimba lucrurile, fără a exista insă certitudini serioase.
Reacțiile rivalilor McLaren au fost diferite după Miami, chiar şi după Spa. Dacă Ferrari a început să dezvolte o aripă față după aceleaşi criteria cam de la mijlocul verii, Red Bull s-a mişcat mai anevoios, crezând că FIA va acționa exact ca la protestul privind al doilea slot de răcire din etrierii McLaren. Abia după Spa echipa austriacă a investit resurse pentru a crea la rândul său o aripă fexibilă. Aceasta a debutat la Austin, dar era clar în spatele celei McLaren ca impact. Sub ghidarea lui David Sanchez şi Alpine a reuşit să descifreze secretele aeroelasticității şi să debuteze pe final de sezon o astfel de aripă cu ajutorul căreia echipa franceză a terminat pe locul 6 la finalul anului.
Despre modul în care o aripă flexibilă optimizează comportamentul unui monopost de F1 s-a discutat pe larg în trecut. Doar că unele idei exprimate veneau în urma unor speculații. Abia recent a fost descifrat mecanismul real din spatele acestor aripi ce până la un punct vor să replice aerodinamica activă ce va fi utilizată din 2026.Vom face doar câteva observații sintetice care să ajute la înțelegerea corectă a anumitor aspecte ce vor fi cruciale în 2025.
În 2022 exploatarea efectului de sol s-a dovedit ceva extrem de dificil, doar Red Bull-ul RB18 dovedindu-se eficace de-a lungul sezonului grație unei platforme aero foarte stabile datorate suspensiilor concepute de Adrian Newey ce avea scopul de a ține în frâu mişcările perturbatorea (în special tangajul şi ruliul).Datorită porpoising-ului şi rulării cu o gardă la sol nu foarte mică, rolul jucat de aripa față nu era atât de important. Dar anul următor şi celelate echipe au început să descifreze din secretele managementului efectului venturi şi porpoisng-ul s-a mai diminuat, garda la sol a coborât amplificând efectul de sol. 2024: s-au făcut paşi importanți înainte, garda la sol a coborât şi mai mult. În aceste condiții, aripa față a devenit un puternic instrument de exploatare a efectului de sol, fiind extrem de apropiată de asfalt şi astfel generând un nivel surprinzător de ridicat de downforce la viteze mari. Consecința? Un dezechilibru aero ce făcea ca la intrarea în virajele de peste 200km/h maşina să manifeste un comportament instabil cronic. Pentru că acum aripa față genera un nivel de apăsare ce îl depăşea pe cel generat de cea spate. Calea clasică de corectare a acestui impediment aero: alegerea unui unghi de atac mai puțin agresiv al flapsurilor aripii față, prin asta reducându-se şi nivelul de downforce. Doar că imediat apărea reversal medaliei: un comportament excesiv subvirator la intrarea în virajele lente dublat de supravirare în virajele rapide.
Concluzia: sub noul regulament aripa față era prea slabă la viteze mici, generând supravirare masivă şi prea puternică la viteze mari (volumul de aer ce trecea creştea direct proporțional cu viteza maşinii) generând supravirare exact când nu îți doreai. Aşa s-a ajuns la reîntoarcerea la aripile flexibile ce acum vor avea un impact net mai mare datorită caracterului acestor monoposturi venturi.
Fiind artizanul din spatele acestei practice la Red Bull pentru atâta timp, Rob Marshall a fost cu un pas înaintea tuturor în înțelegerea exactă a funcționării, a materialelor folosite, controlului şi măsurării gradului de deformare. Cum McLaren a fost prima echipă ce a intuit această cale, mai adăugăm un pas înainte.
Evident că FIA a instituit teste pentru a controla deformarea de mult timp, acestea fiind înăsprite după Barcelona 2021. Doar că în acest caz, ca şi în viața reală, întotdeauna cel care “trişează” este mereu cu un pas înaintea celui care încearcă să-l stopeze. Numai că acum nu e vorba chiar de trişare, pentru că aripile McLaren, Mercedes sau Ferrari au trecut cu brio testele statice impuse de FIA.
Trecând peste chestiunile complexe de fizică şi admițând că nimeni în afara echipelor nu cunoaşte compoziția materialelor folosite, putem doar preciza un fapt cert: la viteze ce trec de 190km/h forțele care acționează asupra aripilor le depăşesc pe cele din testele statice (ce prevăd aplicarea unei greutăți de 1000N în 3 puncte ale aripii față plus teste separate ale endplate-urilor). Astfel că peste această viteză, aripa față poate flexa liniştit, FIA nu poate proba cu mijloacele avute la dispoziție că această flexare s-a produs.
Ce reuşeşte să facă o astfel de aripă ce se deformează după 190km/h? Aşa cum am precizat mai sus, la viteze ridicate efectul de sol generat de aripa față se amplifică masiv datorită gărzii la sol foarte mici şi se creează un dezechilibru aero, puntea spate fiind mai descărcată şi prin urmare instabilă. Acum prin deformare controlată aripa față pierde din forță la viteze ridicate şi balansul aero se păstrează, spatele rămânând bine plantat. Pentru reuşită, porțiunea inboard rămâne rigidă, doar zonele outboard deformându-se.
În schimb, la viteze mici, păstrarea unui unghi de atac foarte agresiv al flapsului generează suficient downforce pentru a înlătura cea mai mare parte a caracterului subvirator la intrarea în virajele lente. Astfel împuşti doi iepuri dintr-un foc. Că fereastra de set-up se lărgeşte considerabil e de la sine înțeles.
Ferrari şi Red Bull, înțelegând beneficiile unei astfel de aripi au investit serios în aeroelasticitate (Red Bull mai mult ca Ferrari, chiar dacă mai târziu) pentru 2025. Având în vedere poziția lui Nicolas Tombazis după Spa 2024 cam tot paddock-ul era convins că nu se vor lua măsuri în 2025, mai ales că este ultimul sezon al acestei ere. Prin urmare, părea lipsită de logică o astfel de mutare. Regulamentul Tehnic 2025 a fost definitivat pe 12 decembrie 2024 şi conținea aceleaşi reguli privind testele la care sunt supuse aripile față din 2022. Totuşi, la mijlocul acestei săptâmâni, FIA a trimis către echipe o directivă tehnică modificată (TD18) prin care erau înăsprite limitele privind gradul de flexare. Cum directivele tehnice nu sunt publice, nimeni din afara FIA si echipelor nu are acces la textul integral. Ce ştim cu certitudine este că greutatea aplicată rămâne 1000N. Până acum în partea internă deformarea permisă era de 3mm la aplicarea unei forțe de 1000N. Începând cu GP-ul Spaniei deformarea permisă va fi de maxim 2mm. Până la a zecea cursă a sezonului deformarea maximă permisă a părții externe (outboard) era de 15mm, din 30 mai va fi de 10mm.
FIA a venit cu o motivare şubredă: cu ajutorul aripilor ce flexează, echipele care folosesc astfel de componente pot câştiga un ascendent în 2026, pentru că prin aceste aripi pot replica aerodinamica activă.
Chiar dacă poate exista un sâmbure de adevăr, motivarea forului conducător este una cel puțin dubioasă, neîntemeiată. Şi va genera costuri supliementare de adaptare la noile cerințe post 30 mai…
Vor fi aşadar 9 GP-uri în care se poate opera cu aripi deformabile vizibil. Cu tot cu aceste reguli mai dure , deformarea va continua să fie utilizată, dar la cote ceva mai reduse şi cu costuri ridicate. Unele echipe vor alege să se concentreze exclusiv pe sezonul 2026, abandonând rapid dezvoltarea monoposturilor 2025, incluzând aici şi aripile față felxibile.
Dar mergând pe vechea zicală “ce-i în mână, nu-i minciună”, cine va avea un monopost redutabil în 2025 va exploata la maxim acest avantaj, pentru că în 2026 se păşeşte în necunoscut. La Ferrari se simte un optimism debordant, SF-25 este maşina 2025 ce a suferit cele mai multe schimbări raportat la predecesor, aripa față fiind o evoluție a celei debutate la Austin în privința exploatării aeroelasticității. Red Bull a investit cel mai mult în astfel de aripă. Pentru că din vara 2024 şi până la cursele din America a trebuit să lucreze la corectarea problemelor de corelare circuit-tunel-simulator, râmânând în urmă. Conducerea echipei austriece era convinsă că nu vor exista piedici de genul acestei TD18, astfel că a alocat cele mai multe surse dezvoltării unei aripi față care să poată depăşi McLaren la acest capitol. Apoi a venit lovitura din ultima săptămână a lunii ianuarie 2025 ce a nemulțumit profund echipa lui Max Verstappen. Conform mai multor surse din cadrul Red Bull şi Ferrari, responsabilă de această turnură este McLaren, ce a jucat excelent politic aici. Team-ul din Woking a făcut lobby masiv pentru înăsprirea limitelor privind deformarea aripilor. La prima vedere pare un nonsens, dar e o mutare foarte bine gândită, ce are cel puțin două precedente în lumea F1.
În lumea motorsportului exact cei care se bucură de un anumit avantaj sunt cei care încearcă să limiteze anumite soluții tehnice. Pentru că având o cunoaştere completă asupra soluției respective şi ştiind că nu mai poate fi dezvoltată, se tem când află că rivalii au ajuns şi ei la acelaşi nivel de cunoaştere şi exploatare. Asta în timp ce echipa ce s-a bucurat în trecut de acest avantaj (în cazul de față McLaren) dezvoltă soluții alternative. În principiu nivelul la care a ajuns McLaren în privința controlului flexării aripii față e aproape de maximum posibil. Astfel că pe acest tărâm nu mai putea creşte performanța. Aşa că trebuie să te asiguri că rivalii nu pot atinge şi ei acest nivel. Sau dacă o vor face, să fie doar pe termen scurt. După 1980 , în cadrul primei ere a efectului de sol, Lotus a militat pentru interzicerea maşinilor venturi, invocând motive de securitate găsite întemeiate de forul ce guverna sportul, din 1982 exploatarea efectului de sol fiind interzisă. Lotus a creat în 1977 prima maşină venturi, timp de 2 sezoane jucând în altă ligă, până când Williams a înțeles cum stă treaba şi a devenit noul etalon.
Începând cu 2015 propulsorul Mercedes ardea ulei deliberat, acest ulei special tratat aducând un boost de până la 30CP pe perioade scurte. Ferrari a decsoperit trucul şi l-a utilizat corespunzător, anulând ecartul existent. Atunci Mercedes a început să asalteze FIA cu proteste în care se cerea reducerea consumului de ulei de la 0.9l/100km cât prevedea Regulamentul, la 0.3l/100km sau mai puțin. FIA a considerat propunerea îndreptățită şi a acționat în consecință.
Totuşi, calea cea mai sigură de a anula ecartul până la McLaren este pentru Red Bull este cea aleasă-investiții importante în aeroelasticitate. Chiar dacă aripa dezvoltată în acest sens va putea fi folosită doar în primele 9 curse.
Se petrece şi acum ce s-a petrecut la finele primei ere a efectului de sol. Pur şi simplu s-a ajuns la plafonare în privința generării de apăsare prin intermediul zonei de sub podea. Limitele fizice au fost atinse, un volum mai mare de aer extras spre difuzor va duce la “desigilare” şi apariția porpoising-ului. Doar prin folosirea unor fuste laterale ca acum 45 de ani s-ar mai putea progresa, conform lui Adrian Newey (interviul luat de Michael Schmidt). Doar că acestea sunt interzise de Regulament. Astfel că trebuie căutate în altă parte sutimi şi zecimi pe tur. Iar o aripă față deformabilă e de cel mai mare ajutor şi pentru că măreşte considerabil fereastra de operare, putându-se jongla cu set-up-ul. Pe partea de suspensii Red Bull este cam la limită, la fel şi McLaren. Ferrari în schimb nu este (o nouă suspensie față, pull-rod va debuta pe SF-25) , la fel cum şi în ce priveşte aripa față, abia în 2025 va fi pe acelaşi palier cu McLaren. Dacă McLaren sau altcineva a gasit căi noi de dezvoltare, vom afla abia după primele GP-uri. Într-o lume atât de inovatoare, descoperirea unor noi căi este foarte plauzibile.
Sau, într-un scenariu perfect, putem avea patru echipe cu monoposturi livrând un nivel similar de performanță. În acest scenariu, Red Bull şi Ferrari ştiu că ar avea un avantaj, grație piloților ( evident cu excepția lui Lawson). Aşa cum şi McLaren o ştie foarte bine. În ultimul an al primei ere a efectului de sol, o dată cu o serie de restricții impuse de FIA ( în special în privința fustelor laterale şi interzicerea suspensiilor hidropneumatice), F1 a luat-o razna pur şi simplu, rezultând cel mai nebun, imprevizibil sezon din istorie. Poate fi 2025 o replică peste timp a lui 1982?
“În Formula 1 orice se poate întâmpla şi de obicei chiar se întâmplă” obişnuia să spună Murray Walker.
Valentin Raducan