ANALIZĂ: Noul monopost Ferrari F150 în detaliu
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Ferrari a devenit vineri prima echipă care şi-a lansat oficial monopostul pentru sezonul 2011, cu ajutorul căruia speră să întrerupă supremaţia rivalilor de la Red Bull Racing.
Interesul pentru aceasta lansare a fost cu atât mai ridicat cu cât regulamentul tehnic a suferit câteva schimbări majore, cele mai importante fiind reintroducerea sistemului KERS şi posibilitatea de a modifica unghiul de atac al aripii spate. Luând în calcul că este doar o versiune preliminară a monopostului cu care Ferrari va concura în Marele Premiu al statului Bahrain, F150 are un caracter mai puţin agresiv decât ne-am fi aşteptat.
În general, F150 reprezintă doar o evoluţie a monoposturilor utilizate de Ferrari în ultimii doi ani, fapt devenit clasic în această perioadă de timp în care echipa nu a reuşit să introducă inovaţii tehnice radicale.
ARIPA FAŢĂ - ACEEAŞI CA A MONOPOSTULUI DIN 2010
Aripa faţă a lui F150 este similară cu cea utilizată anul trecut şi beneficiază inclusiv de sistemul de ajustare a unghiului de atac, sistem care a fost eliminat din regulament în 2011. În mod cert, această aripă a fost implementată pe F150 pentru a nu dezvălui echipelor rivale adevărata configuraţie a componentei care va fi utilizată în teste şi în cursa inaugurală din Bahrain. Acest lucru este însă de înţeles având în vedere că aripa faţă are un rol aerodinamic semnificativ în performanţa generală a monopostului.
NASUL MONOPOSTULUI - LA ÎNĂLŢIME
Lucrurile se schimbă radical în ceea ce priveşte nasul monopostului, care este semnificativ mai înalt decât al monopostului F10. Acest lucru asigură o circulaţie mai bună a aerului în extremitatea podelei şi, implicit, îmbunătăţeşte performanta generală datorită creşterii vitezei de circulaţie a aerului.
PĂRŢILE LATERALE - DESIGN OBIŞNUIT
Ferrari a adoptat un design "cuminte" pentru părţile laterale ale monopostului, care nu ies în evidenţă din acest punct de vedere. Acestea sunt netede şi "blânde" de-a lungul monopostului, în ciuda faptului că regulamentul tehnic ar fi permis o uşoară agresivitate în această zonă.
ARIPA SPATE - CUVÂNT DE ORDINE: AJUSTABIL
Aripa spate include noul sistem de modificare a unghiului de atac. Astfel, există o "clapetă" a cărei înălţime poate fi ajustată de la minim 14 mm la cel mult 50 mm, scopul fiind îmbunătăţirea depăşirilor prin posibilitatea de a urmări îndeaproape un pilot poziţionat la cel mult o secundă în faţă.
SUSPENSIA SPATE - TRADIŢIONALA PUSHROD
Deşi se anticipa că va adopta suspensia spate de tip pullrod utilizată de Red Bull Racing, Ferrari a rămas fidelă suspensiei de tip puhsrod. Până anul trecut, utilizarea unei suspensii spate de tip pullrod nu era tocmai eficientă din cauza introducerii dublului-deflector, însă interzicerea acestei componente pentru 2011 a deschis calea pentru adoptarea pe scară largă a suspensiei pullrod.
Din anumite motive, Ferrari a decis însă să mizeze pe acelaşi tip de suspensie utilizat şi anul trecut, cel mai probabil pentru a nu risca un experiment eşuat. Aparent, deflectorul utilizat în prezent pe F150 este unul simplu, însă cel mai probabil acesta va fi îmbunătăţit permanent pe parcursul sezonului.SISTEMUL KERS - POZIŢIONARE SUB REZERVOR
Reintroducerea sistemului KERS în Formula 1 a determinat o nouă repoziţionare a rezervorului de combusitibil, mai ales că spre deosebire de 2009 realimentările cu combustibil sunt interzise. Din cauza greutăţii sistemului, KERS a fost amplasat, în cazul noului F150, sub rezervorul de combustibil, imediat în spatele cockpitului.
ALTE ELEMENTE
- Sistemul de evacuare este poziţionat altfel decât la F10 şi nu mai iese atât de mult în evidenţă, însă inginerii vor introduce modificări semnificative la aceasta componentă.
- Carcasa de motor este simplă, fără "coadă de rechin", însă nu este exclus ca această variaţie din urmă să fie evaluată pe parcursul testelor de iarnă.
Indiferent de concluziile care apar după aceasta lansare, un lucru este sigur: monopostul cu care Ferrari va concura în Bahrain va fi diferit în mare măsură de ceea ce am văzut vineri la Maranello.
La acest nivel de dezvoltare este imposibil sa creezi un desen nou. Amanuntele sunt esentiale, cativa milimetri in plus sau in minus pot face ca elementul de caroserie sa fie un salt inainte sau un esec.
Sa ajuns la un nivel decent cu modelarea matematica si se poate realiza o solutie mediocra pe calculator dar, rafinarea elementelor cere multe ore in tunelul aerodinamic.
RBR 2010 nu era revolutionara prin linia generala, era super prin niste amanunte pentru care a fost nevoie de cateva curse ca ceilalti sa le observe sau in unele cazuri (McvLaren) sa nu reuseasca sa inteleaga unde e sfaraiala.
Nu va asteptati la ceva spectaculos nici la McLaren sau RBR, nu vor diferi decat acolo unde nu se vede in poze.
Toate cele bune