@alex & @CCA, in general, statiile de incarcare pot da puterea specificata, dar depinde si de electronica si bateria masinii, daca pot sa accepte atat curent. Deasemenea bateriile sunt foarte solicitate daca le incarci frecvent la statii de putere. In caz de necesitate (drumuri lungi pe autostrada), e admisibil. Dar sa faci asta in mod normal, nu e ok. Cel putin cu tehnologia actuala.
Din America Centrala pana in Canada, prizele au 110V. La casa, am in paralel un alt circuit pe 240V, trifazic. Multe case folosesc circuitul asta pentru gatit si incalzire. In general casele au un curent intre 100A-200A. De aceea un generator de clasa 2 are puteri in jur de 7kW-20kW. (240Vx48A=11.2kW) Asta este ratiunea pentru care masina mea de ex, accepta pana la 11.5kW, in curent alternativ, iar daca platesti extra, primesti module care accepta pana in 19.5kW.
In general, cand ti se instaleaza un incarcator de clasa 2 acasa, electricianul iti face un calcul de incarcare pe toata casa, sa nu te trezesti ca-ti sar sigurantele, sau iti ia foc ceva.
Pentru o masina electrica se aloca 40A-60A iar la panoul electric ti se pot instala limitatoare de curent 10-20- ... -60A.
La incarcatoarele publice, treaba sta diferit. La ora actuala puterile sunt cam intre 150kW-350kW. De exemplu masina mea nu accepta mai mult de 150kW. De aia n-are rost sa ocup un loc la un charger de 350kW pentru ca nu ma ajuta cu nimic. Inca n-am ajuns la un incarcator public, si nici macar n-am apucat sa-mi instalez unul de clasa 2.
Deocamdata, curentul de la priza normala mi-e suficient sa acopar tot ce consum peste zi. O sa-mi instalez charger-ul de clasa 2 doar pentru linistea mentala, situatii de urgenta, etc.
Dar la o utilizare normala de zi cu zi, level 1 (priza de 110V) e suficienta.
Ca idee generala, desi o centrala nucleara, hidroelectrica, etc genereaza "doar" 700MW sa zicem, asta e la iesirea din centrala. Exista statii de distributie, de amplificare sau demultiplicare a tensiunii, in functie de necesitati, aplicatii, etc, cum ar fi: consumatori industriali (mine, rafinarii, epurarea apei, samd) sau mai mici, ca spitale, fabrici medii din zone industriale, etc, pana la comunitati cu case de locuit.
Deci e un pic nerealist sa te astepti ca o centrala nucleara sa nu poata asigura incarcarea a sute sau mii de masini. In plus, masinile nu sunt puse la incarcat toate odata. Majoriatea se incarca noaptea, cand consumul industrial e minim si atunci retelele pot duce lejer consumatorii casnici.
Sunt convins ca un inginer electric poate explica mai clar ce si cum.
Curentul se masoara in A (Amperi) iar puterea in W (Watts) / sau kW.
Nu exista un curent de 1000kW.
De asemenea, Puterea = Tensiunea x Intensitatea. Avem fie o putere de 1000kV, ori o tensiune de 1000V.
Ca sa ai putere de 1000kW la o tensiune de 1000V, e nevoie de un curent de 1000A. Asta presupune niste cabluri industriale si o retea dimensionata pe masura. Mi se pare un pic impinsa prea departe treaba asta, pentru ca e nevoie de protectie serioasa a echipamentului electric, a conexiunilor si mai ales a consumatorului, care in nici un caz nu e un tehnician electric specializat si nici nu are echipament de protectie.
PS nu fac pe desteptul, dar daca are cineva o explicatie pentru cifrele din articol, sunt ochi si urechi.
Corectii la textul de mai sus:
"Pretentiile Americii la teritoriile altor natiuni, inclusiv aliati istorici, nu face decat sa traga vOalul de pe ambitiile expansioniste ale rusiei si chinei. Despre rusia se stie (fara nu) de la venirea lui putin ca la fiecare 4-5 ani ataca un vecin mic si vulnerabil."
Am nevoie de somn ca de aer.
Ultimele comentarii
1704 in total