Nimeni nu se separă de mentalități.
Toți suntem produsul societății de care aparținem.
Tu ești produsul Occidentului, iubești știința ptr că ești occidental, crezi în progres ptr că ideea de progres este occidentală.
Și știința se bazează pe anumite credințe neprobate, de exemplu Big Bang-ul. Cercetătorii cred în anumite legități ale științelor, dar unele cu timpul se dovedesc a fi eronate.
Și știința este de multe ori o filosofie, uneori chiar speculativă.
Ea de multe ori este valabilă doar într-un mediu ideal (planșa, hărtia).
Interesul pentru matematică al grecilor a venit din încercarea de a cunoște lumea. Matematica, calculul au existat și înainte de greci, ceea ce a lipsit a fost teoria, încercarea de a răspunde la "de ce". Astfel se nasc teoremele.
Fără Aristotel și Einstein (plus alte genii) ne scorpinam de pereți, orbecăiam prin noaptea ignoranței, ne rugam la zei și muream la 30-40 de ani înbătâniți prematur.
http://facultate.regielive.ro/cursuri/sociologie/sociologie_note_de_curs-155437.html
Poți să cauți pe internet: "filosofia mamă a științelor".
Foarte mulți leagă progresul de filosofie.
nu ne apreciați negativ discuțiile. Nu înțeleg ce a făcut Nemo ptr a primi voturi negative. Noi am avut doar o discuție amicală, de oameni maturi, o discuție respectuoasă.
Scuze că suntem total offtopic.
Merci Nemo ptr conversație.
Crezi că fără o schimbare de mentalitate putea să apară știința. De ce a apărut știința în Grecia? De ce nu în altă parte. De ce grecii au fost primii care au observat lumea pe baza experimentului. Pentru că filosofia și știința s-au condiționat reciproc. Și filosofia are constrângerile rațiunii și ale logicii...filosofia este și politică... nu am avea conceptul de democrație, suveranitatea poporului, etc, fără filosofi.
Fără filosofi lumea occidentală nu ar exista.
Eu nu asociez geniul cu filosofia, ci cu teoriile sau invențiile care au revoluționat gândirea, respectiv societatea umană.
Eu nu sunt adeptul filosofiei speculative, prefer o filosofie critică, o filosofie politică și istorică.
De ce crezi că a pus Aristotel bazele logicii? Pentru că avea nevoie de un teren solid ptr a filosofa. Filosofia nu se face la zaruri. Se bazează pe observație, pe comparație, filosofii încearcă să înțeleagă procese ample, fie sociale sau de altă natură.
Filosofii au pus primii întrebarea: De ce? Fără a implica natura divină în ecuație.
Totuși Platon stă la baza teologiei creștine... filosofia este un teren foarte vast, dar și periculos.
Tot filosofii au venit cu ideea istoriei ca progres, lucru menționat de către tine, vezi Giambattista Vico.
Dar merită să arunci o privire și asupra lui Spengler, sau Djuvara, oameni care percep declinul societății Occidentale, societate pe care tu o vezi în ascensiune. Și Toffler vede un șoc al viitorului.
Fără filosofi oamenii de știință nu ar fi avut uneltele cu care să lucreze.
Fără filosofia politică a unor Platon și Aristotel, istoria ar fi fost cu totul alta.
Fără Augustin creștinismul nu avea legitimitatea sabiei.
Fără Descartes nu aveam rațiunea cartesiană, deci nici știința modernă.
De ce. Pentru că tâmplarul pentru a face un scaun are nevoie de două lucruri, ideea (forma obiectului, întrebuințarea lui, etc) și materialul (lemnul, cuiele).
la baza tuturor lucrurilor stau ideile.
De ce filosofii sunt părinții științelor?
De ce logica începe cu Aristotel?
De ce teoriile matematicii vin de la Thales și Pitagora?
Pentru că filosofii lucrează cu ideea... a lor este libertatea, nu au constrângerile sau rigoarea științei... a cărei părinți sunt dealtfel.
Există logică în filosofie, și experiment, doar ei sunt părinții logicii și al experimentului. Nu?
La "vârfuri" mă refer la cei care sparg Canonul... la genii.
Sistemul clasic de învâțământ era foarte elitist... punea bază pe acumulare. Și a scos elite!
În momentul de față am în clasă 30 de elevi, din care doar unul are capacitățile de a deveni un posibil geniu, dar nu pot să-i acord timp ptr că trebuie să mă ocup de ceilalți, de toți în mod egal (cu toate că nu ne naștem egali).
Astfel respectivul va fi doar cu ceva mai bun decât ceilalți... nu-și va depăși condiția. Este condamnat. De ce?
Ptr că mai sunt 29 de copii care au dreptul la cunoaștere, dar nu și capacitatea.
Doar un sistem elitist scoate elite.
Lucrurile de valoare nu se fac pe bandă rulantă. Au nevoie de timp și îngrijire.
Din păcate sistemul nu este bine gândit. Normal copii foarte talentați ar trebui separați de restul, dar într-o lume fără valori, sau cu "false" valori lucrurile nu sunt normale.
Este o uniformizare... marile valori au fost formate cu profesori particulari, profesori care se ocupau de un număr foarte mic de elevi, uneori doar de unul. Cei mai buni profesori.
Putem să vorbim de egalitatea șanselor... dar la fel ca în cazul democrației, sau al oricărui alt ideal... avem de-a face doar cu un mit.
Nu suntem egali... nu putem fi egali... restul este utopie, iar actualizarea utopiei transformă idealul în distopie. O lume perfectă are nevoie de omul ei perfect... care nu există, iar încercarea de a-l obține se traduce prin inginerie socială.Pe undeva sunt marxist, iubesc idealul egalității, dar sunt conștient de absurditatea din spatele conceptului.
Ultimele comentarii
171 in total