Te bagi aiurea nebagat in seama si mult mai pueril decat Diesel08. Spala-te pe ochi, reciteste, si numai fii complexat de prorpia lipsa de cunostinte. Cand o sa vrea cineva sa te scoata din "lipsuri" o sa-i dai in cap. Gramatica limbii romane e una si se face in clasele 5-8. Daca tu ai lipsit pentru o bere in parc langa boscheti e problema ta sa nu stii ce vorbesc. Citatul de mai sus apartine lui George Pruteanu - citat din aceeasi sursa (alooooo, citat cu ghilimele)" -este conferenţiar universitar; a predat sau predă la: Şcoala Superioară de Jurnalistică (1991-1999), la Universitatea Ecologică (1997-1999), la Universitatea “Hyperion†din Bucureşti (1996-prezent), la Universitatea “Andrei Şaguna†din Constanţa (1996-prezent), la Universitatea “Banatul†din Bistriţa (2000-2001), la Universitatea „Spiru Haret†din Bucureşti (2002-prezent)" Va citez din persoana abilitata pe acest domeniu, pe care nu-l stapaniti nici in cel mai mic detaliu, pentru cazul in care pe mine nu ma credeti pe cuvant, asta sa va lamuresc cu copy/paste. Dupa inteligenta si Strategie. Ma adaptez la interlocutor. Vestea buna pentru cine te invata ceva NeoGalaxy, e ca el tot destept ramane, insa vestea proasta pentru tine e ca tu tot cu lipsuri ramai.
Aici se discuta despre FORMULA 1. Incearca si creioneaza-ne "alb-negru" parerile tale, LA OBIECT. Multumesc! O zi buna!
Conform regulilor si definitiilor in Logica O constructie Logica se face pe baza a doua baze:
a. Intensiunea unui termen - ceea ce este general acceptat despre acel termen de absolut toata lumea (i-l iei si-l cauti de exemplu) - obiectivitate si
b. Extensiunea unui termen - ceea ce fiecare om in parte intelege ca aplicatie practica despre acel termen, filtrat de proprie constiinta asupra existentei acelui fapt/obiect pentru persoana respectiva. Nu sunt 2 oameni la fel pentru care sa existe aceeasi insemnatate pentru un cuvant avand in vedere un exemplu clar a ceea ce se intampla in procesul de constientizare: Nu exista 2 persoane care sa pastreze aceeasi imagine in minte la constientizarea unui lucru pe Terra avand in vedere ca Psihologia - ca stiinta implica in gandire totalitatea evenimentelor petrecute in trecut directe sau indirecte despre acel lucru ca principala relatie de cauzalitate pentru insemnatatea subiectiva a acelui lucru pentru subiectul analizat. Tocmai de aceea exista si se practica cu succes terapiile bazate pe imagini, unde nenea Psihologu te intreaba ce vezi - de aici el facandu-si analiza psihologica si determinand ce fel de persoana esti si gradul de compatibilitate pentru functia potrivita. (E un exemplu).
In cazul meu este greseala de exprimare: Am inlocuit un cuvant cu alt cuvant din pura greseala de exprimare, gandindu-ma la acelasi lucru ("Teste" asa cum bine ai observat au fost numite irelevante din punct de vedere al analizei timpilor fara sa cunosti conditiile in care s-a testat - Nimeni n-a testat cu aceeasi incarcatura nimeni nefacand public ce au testat si cum - Te duce capu macar atat)- Extensiunea termenului s-a pastrat. Asadar - Argumente, nu vorbe aiurea. Offf, Doamne! De asta nu comentez eu pe Automarket - risc sa ma contrazic cu "inteligente limitate" si sa-mi pierd vremea cu explicatii de gramatica, Logica si Argumentare pentru un ignorant care trebuia sa le studieze la timpul lor nu sa le invete de la altii pe site-uri ca replica la comment-urile puerile adresate respectivului ignorant. Ar trebui sa-mi multumesti nu sa te ataci aiurea si sa te simti jignit. Din greseli invatam. Poate te-am convins sa pui mana pe carte. LA REVEDERE!
Iti raspund cu alte 2 intrebari, poate te prinzi: apa din bidonul din care vroiai sa bei apa a inghetat datorita sau din cauza frigului? iar... apa utilizata sa-ti faci Hotel la Polul Nord a inghetat datorita sau din cauza frigului? FERRARI CASTIGA CAMPIONATUL DATORITA SAU DIN CAUZA TEMPERATURII SCAZUTE?
"... ajung la perechea de spuse care e subiectul întîlnirii din această seară: "datorită" şi "din cauză". Folosirea lor generează, în practică, anumite confuzii pe care, cu modesta mea putere de lămurire, încerc să le spulber. Diferenţa dintre cele două vorbe este următoarea: din punctul de vedere al celui ce cuvîntă, "datorită" trebuie să fie legat de un efect favorabil, plăcut, convenabil, în timp ce "din cauză", de unul negativ, nemulţumitor, defavorabil. "
"Să stăm cîteva clipe aici: dacă am spune: "Multe lucruri merg prost datorită corupţiei", propoziţia ar avea, în esenţă, ceva absurd: ca şi cum ar trebui să fim recunoscători corupţiei că ne-a ajutat să ne ducem de rîpă. E drept, sunt posibile contexte în care e corectă folosirea lui "datorită" (care e sinonim cu "graţie" sau cu "mulţumită"), deşi efectul a fost negativ: e vorba de contexte ironice, sarcastice, batjocoritoare: Mulţam, stimabile, datorită dumitale sunt în halul ăsta! Adică, ce mai: îţi sunt profund îndatorat pentru cîte rele mi-ai făcut!"
În toate exemplele pe care le-am dat, "din cauza" este echivalent (deci poate fi înlocuit) cu "din pricina". La rîndul său, "datorită" poate fi substituit prin "graţie" sau "mulţumită". Există, vă spuneam acum cîteva minuţele, şi situaţii cînd diferenţa dintre cele două posibilităţi dispare. E vorba de acele împrejurări, de acele enunţuri în care subiectivitatea celui care vorbeşte nu are nici un amestec, acelea în care este exclusă logic vreo participare sufletească. În genere, într-o asemenea postură se află adevărurile ştiinţifice: "DIN CAUZA atracţiei universale descoperite de Newton, corpurile cereşti au orbite previzibile" sau "DATORITĂ atracţiei universale, corpurile cereşti au orbite previzibile" - este exact acelaşi lucru. Sau: Apa se evaporă datorită căldurii / Apa se evaporă din cauza căldurii - cele două propoziţii sunt în mod egal corecte.
În concluzie: dacă efectul, rezultatul este din punctul nostru de vedere unul BUN, vom folosi "datorită"; dacă este unul RĂU, vom folosi "din cauza". "
George PRUTEANU
"Din cauza" = negativ si "datorita" = pozitiv. E mai grav decat greseala mea de exprimare "Irelevanta testelor" cand de fapt argumentam "Irelevanta timpilor din teste"
Nu-s Mirciulica sunt Daniel. Citesc cam tot ce se plimba pe site-ul asta de foarte mult timp insa nu am participat la discutii sau comentarii pentru ca n-am avut cu cine. Si inca o data sunt Fan Ferrari insa nu neg ca am o admiratie fata de Michael Schumacher. Am inceput sa tin cu Ferrari inca de cand s-a transferat in 96.
Si vezi ca nu prea inghit McLaren. Chiar deloc.
Ultimele comentarii
251 in total