@Kiro Multumesc pentru urare, desi dupa cum se vede si in poza de profil mai degraba caut drumuri nebune :).
Si asa cum ai zis si tu e ok sa ramanem fiecare cu parerea proprie, un schimb de 3-4 comentarii nu vor schimba convingeri inradacinate in timp si documentare. Pentru o schimbare de parere trebuie discutii mai lungi si mai ales documentare aditionala (cel putin in cazul meu), dar o discutie bazata pe replici civilizate si referinte stiintifice mi se pare oricand de bun augur si aduce pe masa niste informatii utile tuturor(chiar daca uneori adiacente discutiei ontopic).
In concluzie numai de bine si spor in continuare!
Iar eferitor la conspiratii...nu cred in puterea lor. Sunt oameni care conspira, si care vor sa impuna agende, dar puterea lor mi se pare limitata la tari/zone sarace unde se poate obtine influenta prin coruptie.
@Kiro
Multumesc pentru link,mie unul mi se pare interesanta lucrarea dar nu mi se pare chiar atat de relevanta pentru discutia de fata.(trec peste faptul ca articolul mentioneaza ca lucrarea este criticata- banuiesc de comunitatea stiintifica?).
Ceea ce spune lucrarea este ca influenta directa a cresterii concentratiei de CO2 din atmosfera asupra temperaturii este limitata. Lucrarea in sine se bazeaza pe corelari empirice (intre acoperirea cu nori si variatia temeraturii).
In lucrare se presupune (fara a oferi sursa sau demonstratia) ca influenta activitatilor umane asupra volumului de CO2 din atmosfera este de doar 10%. Asta nu este o demonstratie, mai ales avand in vedere corelarea vizibila intre cresterea destul de accentuata a temperaturii incepand din anii 70 pana in prezent si cresterea concentratiei de CO2 din atmosfera.
Sunt de acord ca nu trebuie sa fim fanatici, iar Greta mi se pare un exemplu perfect de "asa nu" dar nici sa negam niste evidente de dragul unor atasamente/preferinte/obiceiuri.
@Kiro as fi curios sa vad si eu un link sau macar un titlu de lucrare stiintifica pentru valoarea de max 8-9% pentru aportul de CO2 din atmosfera datorat activitatilor antropice. Daca luam ca referinta valorile dinainte de revolutia industriala sau pe cele din istoria geologica ma tem ca suntem la o crestere de peste 50%. si nu stiu cui altcuiva putem sa o atribuim.
Si desi sunt de acord cu faptul ca metanul contribuie la efectul de sera mult mai mult decat CO2-ul, din pacate pentru a scoate din pamant petrolul din care se face motorina se arunca in atmosfera si mult metan. Deci problemele legate de combustibilii fosili sunt cumva legate intre ele.
Ultimele comentarii
727 in total