Drivetest BMW X1

18d 2.0 150CP 4x4 Man xLine
BMW X1 zoom
de Bogdan Mirică, Foto: Ciprian Mihai
Vineri, 17.03.2017
Binecrescut

În industria auto, cel mai mic membru al unei familii de modele nu este neapărat și cel mai răsfățat. Asta pentru că tehnologiile de top aparțin și sunt lansate, în general, pe frații mai mari, care se adresează unor clienți cu bugete corespunzătoare.

Cu toate acestea, familia BMW X a căutat să-i ofere micului X1, odată cu noua generație, cam tot ceea ce am văzut pe frații mai mari, X3, X5 și X6 din punct de vedere tehnologic. Cu mici excepții. Ele sunt atât de mici încât nu te vei simți complexat la volanul celui mai mic membru al gamei BMW X. Oare?

BMW X1
18d 2.0 150CP 4x4 Man xLine

  • Pret de pornire 31.680 €
  • Pret model testat 51.000 €
  • CUI SE ADRESEAZĂ?
  • FĂCUTĂ PENTRU
  • IZOLARE FONICA
  • COOLNESS EFFECT

Motor / Transmisie

Ca să trăiești eficient ai nevoie de un diesel pe măsura nevoilor tale. Iar unitatea de 2.0 litri și 150 de cai putere, regăsită sub indicativul xDrive18d, poate fi o alegere decentă și atentă cu buzunarele tale. Are 330 de Nm de la 1750 de rotații, suficient pentru a fi considerată dinamică, mai ales atunci când rulezi prin oraș.

La drum întins, cum îi place românului să zică, cei 150 de cai și 330 de Nm s-ar putea să mai gâfâie și să nu vă împingă capul în tetiere așa cum v-ați aștepta în cazul unui BMW. E un compromis pe care trebuie să-l acceptați. În caz contrar, trebuie să mai scoateți ceva bani din buzunar pentru versiunea xDrive20d, cu 190 de cai putere, testată în trecut.

Indiferent de ce veți alege, tot va mai fi nevoie de un compromis: cel al rafinamentului. Dieselul nu este la fel de bine antifonat ca în cazul fraților mai mari, fiind extrem de prezent în habitaclu, mai ales dincolo de 2500 de rotații.

Pentru a ușura treaba celui de la volan, BMW pune la dispoziție o transmisie Steptronic cu opt rapoarte, care schimbă liniar și care vine și cu un mod sportiv de alternare a treptelor de viteză, foarte eficient atunci când vrei să storci cam tot ce se poate din motorul de 150 de cai.

Una peste alta, combinația motor-cutie despre care discutăm azi este mulțumitoare, cu performanțe decente, dar departe de entuziasmul pe care ar trebui să-l ofere modelele BMW.

Consum

Dacă tot nu primim exaltarea cu care eram obișnuiți, măcar să ne bucurăm de un consum redus. Germanii promit o medie de 4.7 litri/100 de kilometri în cartea tehnică, adică la fel ca un Volvo XC60 fără tracțiune integrală.

Rivalii germani Mercedes GLA și Audi Q3, ambii cu versiuni comparabile, sunt ceva mai lacomi, cu valori de 4.8, respectiv 5.1 litri/100 de kilometri.

Am încercat să descoperim consumul lui BMW X1 în versiunea xDrive18d pe un drum extraurban de aproximativ 400 de kilometri. Cu exagerările de rigoare, cu temperaturi care au scăzut sub zero grade și cu drumuri anevoioase de munte, crossover-ul bavarez a reușit să se oprească la 7 litri/100 de kilometri.

Performanţe

Chiar dacă este mezinul familiei X și nu are nimic din trăsăturile modelelor M, micul X1 caută să ne dovedească educația lui sportivă. Inginerii au căutat să-l transforme într-o propunere atletică, chiar dacă în această versiune ajunge la 100 de km/h în 9.3 secunde.

Este un timp similar cu cel al lui Audi Q5. Mercedes GLA îi depășește însă la mustață pe ambii, cu o valoare de 7.1 secunde. Despre Volvo XC60 și cele 10 secunde ale sale nici nu are rost să mai amintim.

Interior

Trecerea de la o generație la alta se simte foarte clar nu doar la exterior, ci și la interior, unde lucrurile par mult mai tehnologizate. Rămân însă anumite zone care par încremenite în trecut, cum ar fi mânerul schimbătorului. E ca o nucă în perete. Un element ieftin și ciudat în interiorul unui crossover premium. Până și volanul a evoluat într-o direcție bună. Iar instrumentele de bord analog le acceptăm pentru că sunt parte din tradiția brandului. Prin urmare, ce-i cu levierul acesta?

Trecând peste detalii cu care, probabil, orice client se va obișnui, trebuie să spunem că materialele sunt plăcute la atingere în marea lor majoritate. Mai există însă și zone unde plasticul e tare și neprietenos.

Am apreciat faptul că odată cu noua generație, BMW a regândit spațiile de depozitare. ele sunt mai numeroase și mai încăpătoare. Avem buzunare largi la nivelul portierelor, spațiu pentru a depozita telefonul mobil și suporturi generoase pentru pahare.

Spațiul pentru pasagerii de pe locurile din spate este decent, însă nu excelent. Se simte că încă ne aflăm într-o mașină compactă, iar lăfăiala de care te bucuri într-un X5 este unul din motivele pentru care plătești în plus.

Portbagajul este cam cel mai darnic din segment. Cu o valoare de 505 litri îi bate lejer pe rivalii Audi Q3, Mercedes CLA și chiar pe Volvo XC60.

Preţ de achiziţie

Prețurile lui BMW X1 pornesc de la 31.700 de euro pe piața din România, o valoare ușor mai mare decât a rivalilor GLA și Q3. E drept că este și o mașină de generație nouă, iar ceilalți au deja mai mulți ani la activ.

Dacă ne uităm strict la versiunea testată de noi, adică un diesel de 150 de cai putere cu tracțiune integrală și cutie automată, atunci socotelile încep de la aproximativ 38.400 de euro. Un Audi Q3 comparabil are un preț aproape identic, mai ieftin cu numai 100 de euro. Mercedes GLA este puțin mai ieftin, adică 35.200 de euro, însă trebuie să ținem cont că vorbim despre o motorizare care oferă doar 136 de cai putere. Volvo XC60 în versiunea de 150 de cai putere, cu transmisie automată, dar fără tracțiune integrală ajunge la 36.000 de euro.

Și acum, ca să dăm BMW-ului ce e al BMW-ului, trebuie să spunem și că prețul de pornire al versiunii testate este departe de cel al mașinii testate. Asta pentru că peste cei 38.400 de euro au venit o mulțime de opționale care au urcat valoarea finală la fix 51.000 de euro.

Siguranţă

La capitolul siguranță, nicio surpriză: a doua generație X1 a primit, la fel ca prima, cinci stele EuroNCAP la testele de specialitate derulate de organizația independentă europeană.

Testul a avut loc în 2015 și i-a atribuit crossover-ului 90 de procente pentru protecția pasagerilor adulți, 87% pentru protecția copiilor și 74% pentru cea oferită pietonilor. La capitolul sisteme de siguranță punctajul a fost de 77%, mulțumită instalării unui sistem de frânare automată de urgență, oferit în standard.

Ţinută de drum

Spuneam ceva mai sus că BMW X1 este crescut într-o familie cu gene sportive. Tocmai de aceea trebuie să se achite cu succes de orice provocare de acest gen, lansată de cel din spatele volanului. Germanii pun la dispoziție un sistem de tracțiune integrală xDrive care lucrează intens pentru ca tu să păstrezi o traiectorie corectă.

Ruliul este redus destul de mult comparativ cu vechiul model, iar direcția a câștigat fantastic de mult la capitolul precizie. Alternarea modurilor de rulare te poate aduce de la o rulare confortabilă la una sportivă fără prea mari bătăi de cap. Iar diferențele sunt notabile. Așa că ar fi bine să comandați opțiunea amortizoarelor dinamice, chiar dacă încarcă factura cu 500 de euro.

Per total, suspensia a fost bine claibrată pentru un crossover care se vrea și confortabil și sportiv. Poate ar fi fost bine să fie și ceva mai rafinată când trece peste denivelări.

Vizibilitate

În cazul lui X1, dimensiunile mai mari față de generația precedentă se traduc printr-o orientare în spațiu mai greoaie la început, pentru că senzația e că ai urcat într-un X3. Dar te obișnuiești. Problema vine la nivelul stâlpului din stânga față, care încurcă atunci când te miști cu mașina pe străduțe înguste la viteze mici.

Dacă bugetul o permite, instalarea unui acoperiș panoramic cu trapă, poate face din habitaclul lui X1 un spațiu extrem de aerisit.

Tehnologie

Spuneam și mai sus că BMW a căutat să estompeze diferențele dintre membrii familiei sale de SUV-uri. Așa se face că BMW X1 a primit o mulțime de tehnologii noi, care nu îți dau voie să te plictisești, indiferent de cât de lungă este vacanța ta.

Majoritatea sunt grupate în jurul sistemului multimedia iDrive, care vine cu deja populara și apreciata navigație 3D. Nu lipsește nici sistemul Head-Up display, cu care te obișnuiești fantastic de repede și pe care ți-l vei dori apoi transplantat pe fiecare mașină.

Pe timp de noapte ar fi utile o serie de faruri cu LED, inteligente, care își suflecă mânecile și se pun pe iluminat fix zonele care te interesează, fără a-i deranja pe cei care vin din sens opus.

Sistemul audio este unul de calitate, multitudinea opțiunilor de conectare îi va satisface pe toți, iar pilotul automat adaptiv se va asigura că ai mereu distanța corespunzătoare față de mașina în spatele căreia de afli.

Design

BMW nu prea ne-a oferit ocazia de a aplauda trecerea de la o generație la alta. Multe dintre modelele sale făceau și fac pași mărunți când vine vorba despre evoluție estetică.

În cazul lui BMW X1 rețeta se schimbă. Cel puțin din punct de vedere estetic. Asta pentru că schimbările sunt majore și sunt pozitive. Mașina a crescut mult vizual și s-a alăturat identității vizuale a brandului. Prea mult ar putea spune unii, cât trebuie am îndrăzni să spunem noi.

În funcție de preferințe puteți alege pachetul vizual care vi se potrivește cel mai bine: xLine, Sport Line sau M Sport. Neapărat asezonat cu un set de jante negre de 18 inch, ca cele de pe mașina noastră de test.

Nu ne-a placut

  • Antifonarea motorului
  • Levierul schimbătorului
  • Prețul piperat
Date tehnice - BMW X1 18d 2.0 150CP 4x4 Man xLine
Combustibil
Diesel
Nr. usi
5
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
1995
Lungime mm
4439
Putere maxima CP (rpm)
150 (4000)
Latime mm
1821
Cuplu maxim Nm (rpm)
330 (1750)
Inaltime mm
1612
Viteza maxima km/h
204
Greutate kg
1605
Acceleratie 0-100 km/h s
9.2
Ampatament mm
2670
Tractiune
integrala
Volum rezervor litri
61
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
505
Vezi versiuni si preturi Mai multe detalii despre BMW X1

Ultimele teste


  • Simfonie pentru suflet

  • Alianță neașteptată

  • Îndrăzneț

  • Suflet iberic

Comentarii (19)

  • cadranele vitezometrului si turometrului prea apropiate, arata ca o treaba de la 1900, puteau fi ceva mai degajate
    12 5
  • O masina 'premium' la pret premium...
    Pacat ca nu au investit inca 20-25 euro sub capota so izolexe fonic putin mai bine...pacat ca nu sau gandit sa mai investeasca inca cativa euro in interior sa inlocuiasca schimbatorul acela oribil!!!!!!
    24 3
  • nu inteleg de ce nu au folosit schimbatorul pe care il folosesc la toate modelele si au venit cu uratenia asta....
    13 3
  • Adrian
    @Automarket
    In secțiunea Performante comparați cu audi q5, și in rest cu q3. Ppun ca e o greșeală, fiind vba tot despre q3?
    7 1
  • Octavian
    Am cochetat si eu cu aceasta masina. In final am ales altceva.
    Nu mi-au placut ceasurile, schimbatorul si pretul optionalelor.
    Ma gandesc ca atunci cand vor scoate facelift-ul (probabil cu faruri lipite de grila, cum au celelalte X-uri) vor reveni si la vechiul schimbator care era altceva...
    10 4
  • Mie chiar imi place. Si masina, dar si cadrul ales pentru poze!
    7 4
  • O masina f aratoasa pt clasa ei, cu siguranta un pas mare inainte fata de modelul anterior. Am avut si eu ocazia sa conduc modelul 18d cu xdrive pe drum de munte plin de zapada, si s-a descurcat excelent. La fel, daca va bate un gand sa o cumparati ... optati pentru scaunele sport si cutia automata sport cu padele. Va veti simti cu adevarat in clasa premium. Intr-adevar ... schimbatorul ala .... ahhh, lasa de dorit, dar trecand peste asta ... e chiar o masina excelenta, muuult superior tiguanului si Q3-ului. PS: Daca aveti un buget mai peste standard ... alegeti si "acoperisul de sticla" ... it's awesome!!
    5 3
  • Mie imi place mult BMW-ul asta dar articolul este varza. Bai ii comparat cu Audi Q5 si Volvo XC60, ba cu Q3 si GLA. Mai redactorilor, voi stiti despre ce vorbiti aici? Sunt clase diferite. Nu mai comparati aiurea. Nu are nici o legatura masina asta cu Q5 sau XC60, fiind dintr-un segment inferior. Se compara cu GLA si Q3, fara sa aibe rival de la Volvo in prezent. De asemenea, cum naiba puteti spune ca GLA il bate la mustata cu 7.1 secunde la 0-100? Pai peste 2 secunde in minus la 0-100 e la mustata la voi? Ori ati gresit timpul de acceleratie pentru GLA? 2 secunde e un timp enorm cand vine vorba de masini!

    In comparatie cu GLA si Q3 are cel mai bun interior din clasa. Imi place look-ul retro al ceasurilor si a schimbatorului. E mult mai frumos daca prostiile de ecrane electronice ale prezentului si schimbatorul arata ca unul adevarat, nu o ciuperca electrica pe care o misti in mod ciudat.

    Masina e una buna si spatioasa. Un progres enorm fata de vechea generatie. Pacat ca e scumpa rau cu optionale, ca orice BMW. Daca era in jur de 35-40 de mii, isi merita banii.
    14 1
  • XC60 e din segmentul compact premium...ca si GLA, Q3 ori Countryman

    despre masina...pai atata imi dau cu parerea despre ea ca imi si vine sa imi iau 2...kile de cartofi. Doar sa scap de SH-ul din ograda.
    8 5
  • o masina cu valoare...valoarea mea
    2 5
  • am observat o gramada de soferi de bmw noi care folosesc telefonul si nu hands-free-ul, e la optionale sau nu esti suficient de smecher daca nu tii iphone-ul la vedere?
    13 1
  • Inutila
    O masina inutil de scumpa. In banii astia iti iei clasa superioara de SUV-uri cu platforme tehnice mult mai bune.
    12 2
  • @D

    Nu numai de BMW, dar da, in general cei cu masini "cu valuare". Eu ma gandesc ca e chiar scump un blustutz ori masina e "full fara hentzfrii".

    Pana si mecanicul la care imi schimb gumele are bluetooth-ul in permanenta: vorbeste cu tine, vorbeste in telefon, scoate, echilibreaza, repara, incaseaza...
    4 3
  • daca si un X1 a ajuns sa coste peste 50 de mii de euro...ce mai e de zis....nu ne mai miram ca un x5 poate ajunge la peste 100 de mii de euro cu toate optionalele...per total, pretul este mult prea exagerat, cu banii astia te poti orienta spre multe ale SUV-uri mult mai ok.ca sa nu mai vorbim de cat te costa piesele de BMW, te apuca plansul
    16 1
  • Actualul X1 este un mare pas inainte fata de fosta generatie, la toate capitolele, drept urmare se vinde foarte bine pe majoritatea pietelor importante.

    Asta pe scurt, ca pe lung Bmw poate avea o problema cu acest model, cel putin la noi, din cauza pretului, aspect pe care de obicei nu prea il comentez la constructorii premium, dar acum fac o exceptie.

    Am configurat un 320d Touring 4x4, 190 cai, spun eu o alternativa atat la X1 cat si la X3, care ofera o placere a condusului superioara, mi-a iesit asa:

    Pret de pornire 41.293 euro, apoi am pus, nu m-am incurcat...pachet M Sport, Albastru Estoril, jante 18" M Star-spoke tip 400M, piele Dakota bej, sistem navigatie Professional, Pachet Innovation ( cuprinde info limita de viteza, pilot automat activ cu stop&go, Head Up display), transmisie automata Steptronic, trapa panoramica, faruri LED, scaune incalzite fata +spate, sistem audio Harmann Kardon.

    Pretul optionalelor a fost de 20.373 euro, suma finala 61.666 euro, cu 10.000 mai mult ca X1 testat, dar care este mai slab dotat si cu putere mai mica, cu aceleasi optiuni si aceeasi motorizare pretul ar ajunge tot cam pe acolo, dar sa fim seriosi Bmw, X1 de peste 60 de mii ? Si mai sunt dotari de adaugat:).
    11 3
  • Multi se uita crucis la pretul modelelor testate, fie ca e vorba de masini de buget, fie ca e vorba de suv-uri premium. Degeaba le spui ca pe masina de test se gasesc aproape toate optionalele disponibile, tocmai pentru ca este o masina de test si potentialul cumparator ar trebui sa vada cum functioneaza si la ce-s bune fiecare, ca apoi sa-si poata configura si adauga la varianta de baza pachetul sau optiunile care-l intereseaza, rezultand in 99,9% dintre cazuri un pret mult sub cel al masinii testate ... Dar nu, la noi reactia e aceeasi "huoooo de ce costa atata? De banii aia mai bine iti iei nu stiu ce." Sau "a ajuns X1 sa coste 50 de mii." Daca optionalele iti ofera posibilitatea sa-ti configurezi masina cum vrei si sa ti-o dotezi cu tot ce ti-ar fi util, tot nu e bun...
    Adevarul e ca noi suntem departe de mentalitatea sanatoasa a europenilor vestici de a ne adapta masina nevoilor personale. La majoritatea romanilor exista mentalitatea ca, de exemplu, decat sa-ti iei un X1 bine dotat, mai bine iti iei un X3 mai de baza, desi nici tu, nici sotia n-aveti mai mult de 1.65 inaltime si nici planuri de a face mai mult de un copil...
    8 1
  • @Stefi

    Ai dreptate în principiu, dar ți se pare că exemplarul testat de AM este burdușit de opționale? Un SUV în segmentul compact, premium, cu motor de 2 litri gâtuit la 150 de cai, cutie manuală și cu multe opționale lipsă, nu are de ce să sară de 50.000 euro. Asta este valabil și pentru concurență.
    4 1
  • tinand cont de vanzarile de SUV-uri (in continua crestere) vi se pare ca vesticului (cu veniturile sale isi face asa mari probleme?

    sau vorbim despre salariul romanesc? caz in care discutia este inutila. Acu', ce ati vrea, sa scada preturile masinii pentru piata romaneasca?
    4 0
  • Vizitator
    E curios ca recenzia nu mentioneaza amplasarea transversala a motorului si tractiunea preponderent fata. Este o diferenta substantiala pentu traditia BMW si un minus din perspectiva pasionatilor. Chiar si asa este in continuare un BMW mai sprinten decat un Q5 model nou cu 190 CP sau un X3 tot de 190. Le- am incercat pe toate si prefer X1 ptr. ca e mai sportiv, mai economic, mai ieftin decat Q5 si X3.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru