Un studiu realizat recent de britanicii a scos la iveală faptul 71% dintre șoferi cred că pot cumpăra în acest moment mașini autonome. Studiul a fost comandat de Thatcham Research, Euro NCAP și Global NCAP.
Mai mult decât atât, raportul a fost publicat în aceeași zi în care Euro NCAP a "livrat" rezultatele primelor teste realizate excusiv pentru verificarea sistemelor de conducere semi-autonome.
Campaniile de marketing derulate de producători au o influență negativă asupra șoferilor. În urma reclamelor, clienții cred se pot baza exclusiv pe sistemele capabile să ofere asistență în timpul rulării în anumite condiții. Pe primele trei locuri în topul producătorilor despre care se crede că oferă mașini autonome se află Tesla (40%), BMW (27%) și Audi (21%).
Mai mult decât atât, un procent ridicat dintre cei care au participat la studiu spun că ar fi dispuși să încalce legea atunci când mizează pe sistemele avansate de asistență (Highway Assist).
34% spun că ar trimite mesaje, 33% ar vorbi la telefon fără să utilizeze dispozitive de tip "hands-free", iar 11% au declarat că ar trage un pui de somn. Un alt lucru îngrijorător este acela că doar 51% dintre șoferi cred că ar fi răspunzători în cazul în care se produce un accident în tipul în care sistemele avansate de asistență sunt active."Mesajul nostru este unul simplu: tehnologiile de astăzi susțin acțiunile șoferilor. Șoferul deține controlul și el trebuie să fie tot timpul atent. Utilizarea corectă a sistemelor de tip "Highway Assist" vor îmbunătăți siguranța rutieră și vor reduce numărul deceselor. Însă acest lucru nu o să se întâmple dacă denumirile folosite și campaniile de marketing vor convinge șoferii că mașinile pot rula singure", a declarat Matthew Avery, directorul departamentului care se ocupă de studii din cadrul Thatcham Research.
Totodată, șoferii sunt de părere că producătorii ar trebui să standardizele denumirile și pictogramele acestor sisteme de asistență.
Mai mult, 77% dintre șoferii care au participat la studiu spun că ar dori să urmărească clipuri video sau să participe la cursuri online pentru a înțelege cum funcționează cele mai noi tehnologii de asistență.Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.567 de șoferi din China, Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie și SUA.
Via | Thatcham
Cat de bou sa fii? Intreb si eu pt un prieten, ca nu sunt din zona.
:(((
Intrebarea e: daca e autonoma n-ar trebui sa o intrebe si pe ea?
In momentul in care zbori cu Tesla pe autostrada si tu dormi pe scaunul din dreapta, trebuie sa fi "usor" tampit sa mai ai si tupeul sa dai in judecata firma ca nu merge masina cum trebuie.
Totusi, avand in vedere ca inconstienta soferului la roman nu mai are nici cea mai marunta limita, stai si te intrebi: ce ar fi mai periculos in Romania? O masina care se conduce singura (nu stiu pe ce drumuri) sau clasicul criminal care si-a cumparat drum?