Solutie de viitor: jantele din plastic
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Jantele din aliaj sunt puse la mare pret de constructorii auto, aceasta optiune fiind disponibila doar pe versiunile de top. Cu toate acestea, a fost descoperita o solutie mult mai competitiva si mai putin costisitoare, care sa inlocuiasca jantele din aliaj. Este vorba despre jantele din plastic, care intr-un viitor apropiat se pregatesc sa intre in productie.
Cercetatorii au pus la punct un sistem de testare a acestui nou tip de jante care simuleaza conditii reale de trafic. Simulatorul, dezvoltat de uzina europeana de cercetare Fraunhofer-Gesselschaft, foloseste radiografii pentru a determina lungimea, curbarea si densitatea fibrelor de sticla folosite.
Andreas Buter, manager al departamentului de cercetare Fraunhofer, a declarat ca acest tip de teste este important pentru a determina fiabilitatea si rezistenta materialului component. Va putea fi astfel analizat comportamentul in viraj, in cazul unui impact sau in cazul unei utilizari de lunga durata. Testele au reusit sa demonstreze pana acum ca materialul poate rezista la o uzura de pana la 250.000 de kilometri.
Inventatorii jantelor din plastic au folosit componente din fibra de sticla ramforsate insa nu au dispus pana acum de tehnologia necesara testarii in conditii optime. Costul mic de productie si masa foarte scazuta sunt avantajele cu care jantele din plastic vor intra pe piata in foarte scurt timp.
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Tehnologie
-
Mercedes-Benz a mărit viteza maximă a sistemului său de conducere autonomă prezent la modelele sale. Astfel, toate modelele noi dotate cu acest sistem se vor putea conduce singure până la o viteză maximă de 95 de km/h. (24.09)
-
Nissan urmează să lanseze un nou sistem de asistență conceput special pentru a reduce situațiile în care șoferii continuă să circule pe banda a doua pe autostradă. Noul sistem îl va avertiza pe șofer să treacă înapoi pe prima bandă după o depășire. (20.09)
-
BMW a anunțat că tehnologia specială E Ink de schimbare a culorilor unei mașini ar putea intra în producție până în 2027. Constructorul german își dorește ca toate mașinile sale să fie dotate cu această tehnologie în viitor. (05.09)
- Noul Opel Frontera poate fi comandat în România: start de la 22.400 euro
- Prima imagine cu interiorul noului Hyundai Ioniq 9
- Noul Hyundai Ioniq 9 este aici: cel mai avansat SUV al mărcii are autonomie de 620 km
- Noul Hyundai Elantra N TCR Edition: versiune inspirată de cursele de turisme
- Prețuri noua Skoda Elroq în România: start de la 35.000 euro
Oare la cate gropi rezista jantele astea?
Ganditi-va si voi putin ca acum orice rahat de masina are jante de aliaj
Sasiul de plastic este deja aprut de cel putin 10 ani, si daca nu ma insel sunt disponibile si cateva masini de vanzare cu acest tip de sasiu
Asa ca v-as ruga sa nu mai comentati doar de dragu de a commenta :P
elementele de caroserie facute din rasina sintetica armata cu fibra de sticla sunt intr-adevar mai usoare, mai rezistente si incomparabil mai durabile datorita faptului ca nu ruginesc... partea proasta e ca sunt casante, iar o janta casanta poate fi echivalentul unui dezastru la o groapa luata in viteza.
in mintea voastra astia sunt niste amatori care se distreaza, sau ce ?...
spuneti chestiile astea pentru ca va imaginati ce ati face voi, adica ati face ceva romanesc autentic, care tine pana la primul drum...
aveti impresia ca s-au inventat aici gropile, copii...
aia, desi au strazile ca-n palma, fac masini care rezista mult mai mult decat ale noastre, ca de aia sunt acolo si noi suntem aici, capisci ?
pentru ca ei evolueaza.
si noi avem noroc ca exista oameni ca ei, care ne fac viata mai usoara.
p.s. in mintea lu' penalu' ala cu petrolu', peste 40 de ani plasticul va fi istorie... saracutzul de el, ce trist trebuie sa fie... (si crede ca e un om care gandeste in perspectiva, si nu e limitat)
bafta si sper sa nu va luati si de mine..nu sunt un savant, asa k daca am facut greseli in afirmatiile mele..va rog sa ma scuzati :)