Ministerul Mediului a anunţat miercuri valoarea primelor de casare din cadrul programului Rabla 2016. Prima veste bună este că bugetul alocat pentru varianta clasică a programului este de 145 de milioane de lei, semnificativ mai mare decât suma de 60 de milioane de lei anunţată cu numai câteva zile în urmă.
Astfel, prima pentru casarea unei maşini mai vechi de 8 ani va rămâne şi în acest an la 6.500 lei, la care se adaugă un bonus de 750 lei dacă maşina are emisii de dioxide de carbon mai mici de 100 de grame/km şi de 1.500 lei dacă autovehiculul este hibrid.
Principala noutate a acestui an este introducerea componentei Rabla Plus, pentru care au fost alocate 75 de milioane de lei. Chiar dacă numele sugerează altceva, pentru a aplica la acest program nu este nevoie să casezi o maşină veche, însă componenta se adresează numai celor care achiziţionează maşini ecologice. Astfel, la cumpărarea unei maşini electrice primeşti o primă de 20.000 lei, iar în cazul unui hibrid valoarea primei este de 5.000 lei.
În plus, există şi o a treia componentă care vizează finanţarea infrastructurii pentru maşini electrice. Pentru moment nu este însă clar ce buget va avea aceasta componentă şi nici cum se va aplica: prin construirea unor staţii de încărcare pe domensiile publice sau prin acordarea unui bonus pentru ca noii proprietari să-şi poată construi acasă o staţie de încărcare personală.Cel mai probabil, programul Rabla 2016 va începe la jumătatea lunii mai, iar autorităţile estimează că vor scoate din circulaţie circa 20.000 de maşini vechi.
Trebuie regandit sistemul de taxare pe masini care sa aiba in vedere vechimea, norma de poluare, capacitatea cilindrica si tipul combustibilului (toate reunite sub denumirea de timbrul de mediu, cu plata anuala) si in plus la prima inmatriculare toate masinile sa fie supuse platii unei taxe care sa aiba in vedere CO2-ul cu ZERO taxare daca au limite apropiate de media impusa de UE (interval de 100-130 g CO2/km). In plus sistem BONUS ca sa incurajezi masinile cat mai putin poluante (electrice, hibride) si MALUS pentru cele care consuma mult si emit mult.
''Astfel, la cumpărarea unei maşini electrice primeşti o primă de 20.000 lei, iar în cazul unui hibrid valoarea primei este de 5.000 lei.'' . Echivalentul a 5k euro. 5.000 de lei primesti la hybrid, Twizy e electric.
- 26.500 lei contravaloarea primei de casare ? Pai deja ajungem sa il comparam cu pretul unui bike electric.
Oricum.in Ro,sa iti cumperi masina electrica sau hibrid plug-in ca sa faci economii este un non sens.
Ai temă ptr. acasă ca să ghicești. Dacă nu reușești te las repetent.