Guvernul a anunțat la jumătatea lunii iulie inițierea unei Ordonanțe de Urgență prin care să modifice Codul Rutier, pentru a armoniza legislația din România cu cea a Uniunii Europene.
Ordonanța respectivă a fost aprobată vineri de Guvern, astfel că va intra în vigoare la data anunțată anterior: 20 mai 2018. Cea mai importantă noutate a Codului Rutier va fi apariția noțiunii de suspendare a certificatului de înmatriculare.
Astfel, potrivit noii legi, certificatul de înmatriculare va fi suspendat în cazul în care Inspecția Tehnică Periodică (ITP) a vehiculului a expirat sau a fost anulată.
De asemenea, aceeași măsură va fi luată și în cazul în are noul proprietar al unei mașini nu solicită transcrierea dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra vehicului. Conducerea unei mașini cu înmatricularea suspendată se va sancționa cu amendă de la 9 la 20 de puncte, adică cu sume cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei.
Pe de altă parte, după intrarea în vigoare a modificărilor, ITP-ul ar trebui să fie obținut mai ușor, întrucât noțiunea de "defecțiuni tehnice" va fi înlocuită cu 3 tipuri de "deficiențe: minore, majore și periculoase.
Practic, un șofer va putea obține ITP-ul chiar și atunci când mașina are deficiențe minore care nu afectează siguranța circulației.Nu în ultimul rând, un vehicul va putea fi radiat din oficiu în urma unei notificări primite de la autorități potrivit căreia vehiculul respectiv a fost scos definitiv din uz. Într-o astfel de situație, titularul certificatului de înmatriculare va fi informat oficial în termen de 30 de zile de la radiere.
Via Profit
1. Atata timp cat se va lua ITPul pe baza de spaga, legea asta e egala cu zero
2. Ca si in multe alte cazuri, cine o aplica? Din cate stiu eu, exista amenzi si pt aruncatu tigarii pe geam...eu n-am vazut pana acum un echipaj de politie amendand oameni pt asa ceva
Nu avem nevoie de mai multe legi, avem nevoie de oameni care sa le si aplice!
Degeaba e obligatoriu ITP-ul daca este facut la misto.