Un SUV lovit de fulger. O bătrânică care zgârie cu cheia o maşină. Accidente cu camioane. Meteoriţi. Beţivi. Avioane prăbuşite. Camerele montate în automobilele ruseşti par să captureze orice. Compilaţiile cu accidente sau furie la volan venite din Rusia fac deja înconjorul internetului.
Proba video, acceptată la judecată
Dar de ce au aproape toţi şoferii ruşi o cameră de luat vederi montată în parbrizul automobilului? Răspunsul pe scurt: pentru a se proteja de poliţia coruptă şi pentru a arăta autorităţilor care este adevărul în cazul unui accident. În plus, în Rusia există şi multe încercări de fraudă din partea altor şoferi care provoacă intenţionat un accident pentru a-şi repara maşina pe asigurarea altcuiva.
O cameră montată în parbriz poate demonstra cine este de vină. În plus, judecătorii ruşi nu iau în consideraţie acuzaţii verbale. În schimb, proba video este acceptată în tribunalele ruseşti şi astfel se justifică înmulţirea camerelor de luat vederi montate în automobilele şoferilor din această ţară. Şi cum drumurile din Rusia sunt pline de şoferi care sunt gata să sară din maşină cu o bâtă în mână în caz că i s-a părut că i-ai tăiat calea, e bine să fii pregătit cu o cameră de luat vederi.
Însă până să-şi arate utilitatea în cazul unui accident, camerele montate în maşinile ruşilor produc zilinic sute de clipuri bizare cu întâmplări din mama Rusie. Prin intermediul lor am putut vedea cât prost conduc anumiţi şoferi ruşi, sau cât de multă furie pot acumula participanti la trafic. Am vizionat bătăi, accidente şi soferi neîndemânatici în parcare. Şi lista poate continua.
Poveşti cu poliţişti corupţi
Fenomenul a luat o asemena amploare în Rusia, încât au apărut grupări de pasionaţi care militează pentru aceste camere video montate în automobile. Aleksei Dorozov este liderul unui astfel de grupări, rusul susţinând că te poţi sui în maşină fără pantaloni, dar niciodată fără camera montată în parbriz.
Pentru a convinge noi adepţi, Dorozov povesteşte cum camera l-a salvat de o amendă de circulaţie după ce un agent l-a acuzat că a trecut pe lumina roşie a semaforului: "Nu mă voi certa cu tine, hai să ne uităm pe înregistrarea camerei video". Poliţistul a spus că a făcut o greşeală şi nici măcar nu s-a mai uitat la înregistrare.
Dorozov crede atât de mult în puterea unei camere video încât şi-a montat una şi pe scuterul cu care circulă prin Moscova. Camera de pe scuter l-a salvat de la plata unor daune serioase în urma unui accident între scuterul său şi o maşină. La prima vedere, părea că vina îi aparţine şi trebuie să plătească daune şoferului de 30.000 ruble (1.000 euro). Folosind înregistrarea din camera montată pe scuter, Dorozov a demonstrat însă că este nevinovat, iar şoferul automobilului a trebuit să îi plătească reparaţia scuterului. "Psihopaţii abundă pe străzile din Rusia. Ai face bine să nu îi tai faţa şi să nu faci niciun fel de altă manevră bruscă tipului de 150 de kilograme", spune bloggeriţa Maria Galperina într-o postare pe propria pagină. "Bătăile sunt la ordinea zilei şi nu prea poţi să-i dai în judecată pe cei care te-au bătut pentru că judecătorii ruşi nu acceptă acuzele verbale. Totuşi, acestora le place să trimită oamenii în închisoare pentru distrugere dacă există o probă video clară în acest sens", continuă aceasta.De altfel, caracterul unic al şoferilor şi întâmplărilor de pe şoselele din Rusia i-a determinat pe proprietarii unuia dintre cele mai accesate site-uri care subliniază universul colorat al acestui stat să dezvolte o secţiune separată completă dedicată maşinilor şi poveştilor din spatele acestora. English Russia şi secţiunea "News from Russian Roads" este locul în care vezi maşini ciudate, şoferi la fel de ciudaţi şi toate poveştile nebune care se ţes în jurul lor.
Camerele montate în automobilele din Rusia şi nu numai ajută şi la prevenirea încercărilor de fraudare a şoferilor corecţi. În Rusia se practică provocarea deliberată de accidente pentru şantajarea ulterioară a şoferilor la plata de daune. Una dintre practici este depăşirea şi frânarea bruscă în faţa unui automobil care nu mai poate evita un impact uşor. Cel care a provocat accidentul devine agresiv şi cere daune materiale. O cameră video îl salvează pe şoferul corect din acestă situaţie.
Rusia este o ţară a contrastelor în ceea ce priveşte traficul rutier. Zonele metropolitane sunt sufocate de ambuteiaje imense, în timp ce în rest există porţiuni imense de drum absolut pustii deaorece Rusia este o ţară cu o întindere geografică foarte mare.
România şi fenomenul camerelor de pe bord
Fenomenul a început să crească şi în ţara noastră. Şoferii şi motocicliştii români au început să-şi monteze camere pe vehcule, iar în România avem chiar un site dedicat pentru clipurile produse de şoferii români. Iniţiativa i-a aparţinut lui Răzvan Baciu, cel care a pus bazele site-ului Răzvan are două camere montate pe maşina sa, una în faţă şi a doua pe lunetă pentru a avea o vedere completă în cazul unui incident. "Ne dorim să atragem atenția asupra haosului din traficul românesc. Încercăm să scoatem în evidență nepăsarea și indiferența față de nerespectarea legii, a regulilor și ce e mai important, față de ceilalți participanți la trafic", spune Răzvan, care anunţă că există în acest moment o comunitate de 580 de oameni care au montate camere pe mașină, iar ritmul de publicare a clipurilor este unul foarte bun: în medie, apar pe site 15 filme pe zi cu felurite întâmplări de pe şosea. "Conținutul site-ului este generat exclusiv de comunitate. Nu preluăm clipuri de pe youtube sau alte surse. Avem pe site legislație, sfaturi pentru camerele video și ghid de editare video. Am învățat alături de utilizatori", spune Răzvan. L-am întrebat pe Răzvan ce camere ar trebui să folosim în automobil: "Există două tipuri de camere folosite. Sunt cele din seria action camera, care sunt foarte bune și au o calitate extraordinară, dar nu sunt chiar pregătite pentru mașină. Unele nu știu să rescrie card-ul de memorie și trebuie să cumperi accesorii pentru mașină separat. Pentru maşină recomand camere cu tehnologie WDR (Wide Dynamic Range). Tehnologia permite să filmezi simultan și zonele luminate și zonele umbrite. Un exemplu ar fi atunci când filmăm contrejour. Camerele fără această tehnologie nu prea fac față. Camerele de mașină sunt pregătite din start cu ventuză și încărcător de mașină, iar unele au chiar senzor G pentru a salva automat filmul în caz de accident", explică omul din spatele Trafictube.roConform aceluiaşi Răzvan Baciu, o parte dintre motivele pentru care şoferii ruşi şi-au montat în serie camere de acest tip pe bordul maşinilor se regăseşte şi în logica românilor care preferă să circule cu o cameră care filmează non stop prin parbriz. "Este utilă. Ne protejează de nesimțiți, ne ajută să ne susținem nevinovăția, ne ajută să-i educăm pe ceilalți și în unele cazuri și în relația cu autoritățile când apar neînțelegeri. Este un martor pe care îl avem tot timpul la bord. Avem câțiva autori care au cameră montată și pe lunetă. Este foarte utilă pentru a explica în detaliu întâmplarea".
Foto: blogs.voanews.com
"Sunt, de asemenea, mijloace materiale de probă și fotografiile, fotocopiile, filmele, discurile, benzile de înregistrare a sunetului, precum și alte asemenea mijloace tehnice, dacă nu au fost obținute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri."