Ministerul Mediului: "Se va taxa doar prima transcriere a unui automobil înmatriculat în România după 1 iulie 2011"
- Printeaza
- Comenteaza
- Trimite pe:
Oficialii din Ministerul Mediului ne-au oferit lămuriri suplimentare cu privire la viitoarea formulă a taxei auto. După cum am anunţat săptămâna trecută, taxa auto 2011 se va schimba din 1 iulie, iar automobilele înmatriculate în România vor fi şi ele taxate la prima transcriere după această dată. Cumpărătorii automobilelor respective vor plăti şi e taxa auto, iar cuantumul acesteia va fi redus cu 30%, cu excepţia modelelor Euro 5 şi non-euro. Cei de la Ministerul Mediului spun că proiectul se află în dezbatele publică începând cu data de 16 iunie 2011, dar nu ne aşteptăm ca acesta să primească schimbări majore între timp.
CUMPĂRĂTORUL PLĂTEŞTE TAXA AUTO, ALTFEL NU POATE ÎNSCRIE VEHICULUL ÎN ROMÂNIA
Practic, cumpărătorul unui automobil înscris în România (cu numere definitive) trebuie să plăteasca taxa auto dacă îşi transcrie dreptul de proprietate după data de 1.07.2011. După acea dată, atât automobilele înregistrate în alte ţări, cât şi automobilele cu numere româneşti provizorii sau definitive plătesc aceeaşi taxă auto, al cărei cuantum a fost redus cu 30% în cazurile menţionate mai sus. Aşadar, discriminarea între vehiculele înmatriculate în România şi cele înmatriculate în alte state nu mai există, din moment ce toate plătesc aceeaşi taxă la prima înscriere după 1 iulie 2011. Singurele automobile care nu trebuie să plătească taxa auto la prima transcriere după 1.07.2011 sunt cele înmatriculate în România în perioada 1.01.2007-1.07.2008.
PIAŢA AUTO DIN ROMÂNIA SE VA ADAPTA LA NOUA LEGISLAŢIE
Singura parte bună din acest punct de vedere, dacă putem privi astfel situaţia, este că nu va fi taxată fiecare transcriere a unui automobil în România şi că sunt şanse ca taxele impuse automobilelor înregistrate în ţara noastră să nu crească în următorul an. În plus, sunt şanse ca persoanele fizice care făceau comerţ cu automobile second-hand să fie descurajate de la aceste practici, deşi timpul ne-a arătat că aceştia se adaptează la situaţie, indiferent de ce se va întâmpla în contextul economic. Acestea fiind spuse, vă recomandăm să verificaţi cu atenţie actele unui autovehicul înainte să-l plătiţi. Oficialii din Ministerul Mediului consideră că piaţa auto second-hand din România nu va suferi modificări substanţiale în urma aplicării acestui proiect de lege, completând cu afirmaţia că piaţa se adaptează la orice modificare de legislaţie în domeniu.
ESTE DECIZIA PERSONALĂ A CETĂŢENILOR SĂ-ŞI ÎNSCRIE MAŞINA ÎNTR-O ŢARĂ EUROPEANĂ
Întrebaţi ce părere au despre cetăţenii români care vor înmatricula autovehicule în Bulgaria pentru a nu plăti noua taxă auto în România (unele dintre acestea fiind înmatriculate în România), oficialii din Ministerul Mediului au declarat: "Nu putem să ne exprimăm opinia în legătură cu decizia unui cetăţean european cu privire la înmatricularea autovehiculelor. Este o decizie personală.".
Din acest punct de vedere, oficialii au dat un răspuns echidistant, care ne aminteşte că este dreptul consumatorilor să înmatriculeze vehiculele pe care le deţin în orice ţară din CE doresc. Dintr-un punct de vedere, ambele părţi au dreptate, cu toate că statul român riscă să piardă sume mari de bani în viitor, atât prin faptul că mulţi îşi vor radia automobilele din ţară (pentru a nu mai plăti impozitul auto), în timp ce alţii nu vor mai înmatricula automobile în România, de unde nu va mai fi vorba de plata taxelor de mediu.În ceea ce priveşte intrarea în vigoare a acestui proiect de lege, oficialii din Ministerul Mediului, reprezentaţi de domnul Gheorghe Popescu, au subliniat faptul că proiectul de lege nu are specificat un termen de intrare în vigoare până la această dată. După parcurgerea procedurilor parlamentare şi perioada de consultare publică, proiectul va intra în vigoare în baza legislaţiei româneşti.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU MAŞINILE CUMPĂRATE PRIN LEASING?
Un autovehicul înmatriculat pe o societate de leasing în anul 2006 nu a suportat plata acestei taxe, deci la prima transcriere a dreptului de proprietate, cumpărătorul va suporta contravaloarea taxei pe emisiile poluante conform prevederilor proiectului de lege supus dezbaterii. În cazul unui autovehicul înmatriculat pe o societate de leasing după 01.07.2008, acesta a suportat taxa la acea dată şi nu trebuie să mai achite această taxă la prima transcriere a dreptului de proprietate după data intrării în vigoare a prezentului proiect de lege. La predarea leasing-ului nu se poate aplica nicio taxă, deoarece vehiculul rămâne în continuare în proprietatea companiei de leasing.
Citeşte şi...
Adauga un comentariu
Ultimele stiri din Intern
-
Potrivit celor mai noi date furnizate de Asociația Constructorilor de Automobile din România, producția de mașini din țara noastră a atins un nou record în 2024. Anul trecut au fost produse peste 560.000 de mașini în România. (17.01)
-
Noua Dacia Bigster poate fi comandată în România. Disponibil în patru niveluri de echipare, noul SUV de segment C pornește de la 23.000 de euro, cu TVA inclus. (09.01)
-
Noul Volkswagen Tayron poate fi comandat la noi în țară. SUV-ul german, disponibil cu până la 7 locuri, pornește de la 41.846 de euro cu TVA. (07.01)
- Noua Skoda Superb Hatch, acum și în versiune PHEV: autonomie electrică de peste 120 km
- Euro NCAP: Cele mai sigure mașini testate în 2024
- Volkswagen ID.7 a parcurs 941 de kilometri cu o singură încărcare
- Primele imagini neoficiale cu noul Volkswagen T-Roc
- FOTOSPION: Primele imagini cu Skoda Space, un crossover electric cu 7 locuri
Dupa ce ca platim taxa de drumuri, mai platim si impozite pe masina, mai platim si taxa de autostrada, pretul motorinei si al benzinei e extrem de mare pentru salariile romanilor, acum dupa ce au venit cu aberatia asta de taxa de inmatriculare au hotarat ca nu e de ajuns, vor sa isi bata joc de tine si sa ne umileasca pana la capat.
Daca ei cred ca toate taxele astea sunt legale, OK, atunci sa faca salariu minim pe economie 3000Eur/luna si nu o sa se mai vaite nimeni de taxe si etc.
Masinile le inmatriculam in alte tari din cauza lor, am plecat in alte tari din cauza lor, mai ramane sa ii lasam singuri in tara asta, sa fie doar ei. Mai ramane sa ne mutam in Bulgaria, si asta e.
Inainte de 2007 pentru masiniile aduse din afara se plateau taxe vamale si accize, TVA, sa se restituie acele taxe si platesc cu placere noua taxa !!!
Imi place formularea "proiectul se află în dezbatele publică începând cu data de 16 iunie 2011".
Vreau sa stiu si eu ce modificari s-au adus in urma acestei dezbateri ??
Totu este formal ...traim intr-o tara de 2 lei ...in care niste papagali ne invart pe degete cum vor ei.
Echitabil, domnule ministru Borbely!
Sa va fie rusine, dumneavoastra si celor care dau curs unor astfel de aberatii legislative.
Acum legea pare corecta in raport cu legislatia UE, pentru ca se va plati inclusiv pentru automobilele deja inmatriculate, cu toate ca regiile de regiile de transport in comun... dar da in cap romanilor.
Si mai doriti si ordonanta de urgenta, fara dezbaterea acestui stupid proiect de lege in Parlament.
Ma uimeste faptul ca nu va impusca nimeni in cap, incepand cu presedintele tuturor romanilor...
Cităm din declaraţia domnului Gheorghe Popescu: "Un autovehicul înmatriculat pe o societate de leasing în anul 2006 nu a suportat plata acestei taxe, deci la prima transcriere a dreptului de proprietate, cumpărătorul va suporta contravaloarea taxei pe emisiile poluante conform prevederilor proiectului de lege supus dezbaterii."
Răspunsul pentru o maşină al cărei leasing a început în 2007: ”În cazul unui autovehicul înmatriculat pe o societate de leasing după 01.07.2008, acesta a suportat taxa la acea dată şi nu trebuie să mai achite această taxă la prima transcriere a dreptului de proprietate după data intrării în vigoare a prezentului proiect de lege.”
corect ,dar cati din cei care isi duc la rabla dacia din 82 isi iau un megane nou????pai cam nici unul pentru ca acesta isi vinde bonul cu vreo 15 mil, unuia care are 8000 de euro pentru o masina noua(si acesta cumpara vreo 3 bonuri),si mai pune vreo 15 mil si tot rabla isi ia dar mai noua o dacie din 98-99 poate chiar 2000(pe injectie)dar acum ca taxa la o dacie din 97-2000 e de peste 2000 euro acesta va ramane in continuare cu dacia lui din 82 si nu va mai avea ce vaucer sa vanda si asa se va incheia si cu programul rabla.
Nu ai te miri că nu mai dai de el, probabil era un bişniţar şi oricum nu era pe numele lui maşina - ei evită să treacă actele pe numele lor.
Ai fost păcălit, nu trebuia să îi dai niciun leu până când nu îţi dădea toate actele. Acum, e cam târziu, iar faptul că e din altă localitate nu te ajută prea mult.
Ce-ţi lipseşte, fiscalul?
Dacă da, o poţi transcrie pe numele tău, dar trebuie să treci printr-un proces mai complicat.
Ai doar 30 de zile să îndrepţi treaba, interesează-te la Administraţia Financiară locală, să afli ce ai de făcut.
http://www.mediafax.ro/social/taxa-auto-scade-cu-25-pe-ce-criterii-va-fi-calculata-8678720