Franța a anunțat cu numai două săptămâni în urmă că își propune să interzică complet vânzarea de mașini cu motoare diesel sau pe benzină până în 2040. Oficialii autorităților nu au detaliat în niciun fel acest plan, însă acum apar informații că ideea va prinde contur la nivelul mai multor țări europene.
Marea Britanie este pe punctul de a adopta o politică similară pentru a reduce poluarea aerului, ca urmare a cerințelor Uniunii Europene, în ciuda faptului că statul ar urma să părăsească blocul comunitar în 2019.
Spre deosebire de Franța, planul britanic este ușor mai detaliat. Astfel, una dintre primele măsuri va fi ca autoritățile locale din marile orașe să impună taxe mari proprietarilor de mașini diesel cel târziu în 2020. Ulterior, până în 2040, vânzarea de mașini cu motoare diesel sau pe benzină ar urma să fie interzisă complet.
Un alt stat care își propune ceva asemănător este Norvegia, cu diferența că statul nordic vrea să implementeze o astfel de măsură mult mai devreme, în 2025.
Între timp, constructorii auto investesc sume semnificative în dezvoltarea unor mașini electrice ca urmare a normelor de poluare din ce în ce mai dure.
De altfel, Volvo a anunțat că, începând din 2019, toate modelele sale vor fi micro-hibrizi, hibrizi plug-in și electrice.Via Bloomberg
Si Dragnea a vrut sa schimbe tipul de impozitare la noi si a luat-o peste bot (si ce propuneau nu era chiar absurd)
s-a ma discutat...industria petrolului nu pierde NIMIC. Se restructureaza, se adapteaza. Nenumarate proiecte energetice "aco" au bani veniti dinspre corporatiile ridicate din afacerile cu petrol.
Energia este o marfa. Indiferent de forma ei, e un bun supus vanzarii si cumpararii. Si cum necesarul de energie creste de la an la an, oportunitatea de a face biznis cu acesta marfa nu va fi lasata de izbeliste. Cei mai potentati financiar vor avea si mai mult de castigat.
Asa ca, sa nu ne mire, alimentarea cu e.e. se va face (si) de la benzinarii.
PS. poti pune , in schimb, altfel problema. Viitorul companiilor/natiunilor exportatoare de petrol brut. Aici chestiunea e cu schepsis...aceste organizatii vor pierde avantajul detinut de zeci de ani si le va fi greu sa treaca "parleazul". Lumea araba, Rusia o vor lua usor in mana....
PS2. daca am gandi usor in perspectiva ar fi mai bine, nu crezi?
Ăștia nu se mai complica sa extragă petrol vând tehnologie si prelucrează 2mil barili/zi, nu cred ca sunt pregătiți sa piardă atât de mult.
Si apoi trebuie finanțată industria militara care se face prin:
1. extragere petrol
2. droguri
Nu mă dau cunoscător, dar îmi aduc aminte de cântecul ''Noi in anul 2000 când nu a sa mai fi copiii...! Nu cred in 2040