Esential
3 | nanometri masoara nanomasina creata de James Tour si de echipa sa de cercetatori. |
Profesorul american James Tour a prezentat saptamana trecuta cea mai mica masina din lume, cu ajutorul careia acesta a primit premiul care se acorda saptamanal la nivel mondial pentru nanotehnologie. Masina creata de profesorul de chimie de la Universitatea Rice are 3 nanometri lungime si 2 nanometri latime, fiind cu foarte putin mai mare decat o molecula ADN.
Modelul construit de americanul pasionat de domeniul auto are rotile formate din 60 de atomi atomi de carbon grupati sub forma de sfera si dispune de motor, sasiu si de suspensii. Nanomasina, asa cum a fost ea botezata, este creata in proportie de 95% din carbon, restul de procente fiind reprezentate de atomi de hidrogen si oxigen care ajuta la fezabilitatea productiei in sine. Masina este produsa printr-un proces similar celui prin care medicamentele sunt sintetizate din molecule in reactoare speciale. Dupa productie, masinile sunt rafinate intr-un gaz numit toluen si apoi asezate pe o suprafata din aur, cea pe care vor rula in continuare.
Pentru a fi in linia descoperirilor tehnologice de ultima ora, echipa de cercetatori americani a reusit sa dezvolte doua moduri de functionare a nanomasinii: prin caldura si prin lumina.
Astfel, daca suprafata pe care se afla masina este incalzita, moleculele care creaza corpul acesteia se excita, generand miscare rectilinie pana cand masina loveste un obiect. Propulsia pe baza luminii are loc utilizandu-se principiul fotoactivarii moleculare.James Tour si echipa saa avut nevoie de opt ani pentru a produce nanomasina, cea mai dificila parte a constructiei fiind atasarea rotilor din atomi de carbon. Pentru a-si desavarsi opera, profesorul american a construit, la final, un nanocamion care sa care masina pe care tocmai o inventase: "Vreau sa cred ca acesta este primul pas spre constructia unor cladiri adevarate cu ajutorul nanovehiculelor", si-a motivat Tour decizia.
Oameni buni, n-o sa vedem noi realizarile astea materializate niciodata, adica nu cat o sa traim noi. Inca este PETROL, deci inca vom vedea masini pe strazi de asfalt inca 50 de ani cel putin.
Probabil un scenariu de genu "The Day Earth Stood Still" ne va schimba intr-un fel, altfel nimic nu se va schimba.
Multumim pt articol, fascinant !
Vezi: http://en.wikipedia.org/wiki/Nanocar
Nu e vorba de un eveniment de saptamana trecuta ci vechi de 3..4 ani.
"masina" nu are un "motor" si "suspensii" ; este pur si simplu o constructie din cativa atomi de carbon pozitionati in forma literei H care seamana vag cu un sasiu de masina cu "roti" (Sigur, este o realizare extraordinara a nanotehnologiei dar n-are nimic comun cu domeniul auto; daca ii iesea structura in X probabil articolul era despre cea mai mica nava spatiala X-Wing)
Va las pe voi sa cititi articolul original si sa dati un vot de blam autorului acestei stiri "senzationale" in domeniul auto.
Sunt abonat la acest newsleter, gratuit, si din cand in cand citesc cateceva interesant... din pacate din ce in ce mai rar; Cu acest "reportaj" domnul Mester tocmai a demonstrat ca in goana dupa senzational, face grave erori de traducere, intelegere si mai ales de intelegere a interesului publicului tinta a acestui NewsLeter.
Creciun Fericit tuturor