Producătorul de sisteme de navigaţie prin satelit TomTom a publicat raportul pentru anul 2016 al celor mai aglomerate oraşe din lume.
Deloc surprinzător, Bucureştiul ocupă locul 5 din acest punct de vedere, cu un nivel de congestie de 50%, în creştere cu 7 puncte puncte procentuale comparativ cu anul 2015. Anul trecut, situaţia a devenit dramatică în special la ore de vârf.
Astfel, studiul realizat de TomTom evidenţiază că şoferii petrec în trafic cu 90% mai mult timp în cursul dimineţii şi cu 98% mai mult timp pe parcursul serilor decât dacă traficul ar fi unul normal. În total, bucureştenii petrec în medie cu 57 de minute pe zi mai mult în trafic şi ajung astfel să piardă 218 ore pe an. Cea mai aglomerată zi a anului trecut în Capitală a fost 5 decembrie.
În plus, Bucureştiul a "câştigat" şi titlul neoficial de cel mai aglomerat oraş din Europa, întrucât primele 4 poziţii în clasament sunt ocupate de ţări din Asia sau America de Nord. Astfel, pe prima poziţie este Mexico City, cu un nivel de congestie de 66%, în timp ce Bangkok (Thailanda) este pe locul 2 cu un nivel de congestie de 61%. Urmează Jakarta (Indonezia), care şi-a făcut debutul în top direct pe locul 3 cu un nivel de congestie de 58%, în timp ce oraşul chinez Chongqing este pe poziţia a 4.Interesant este că în top 10 mai apare un singur oraş european, şi acela aflat la graniţa cu Asia: Istanbul, locul 6. Astfel, Bucureştiul depăşeşte oraşe mult mai mari precum Londra (locul 25) sau Paris (35), care impun de ceva timp o serie de măsuri dure împotriva poluării.
Între timp, Bucureştiul planifică doar stabilirea unor bulevarde cu benzi unice pentru transportul în comun, iar autorităţile centrale anunţă noi măsuri pentru reducerea numărului de maşini vechi din marile oraşe.
Via TomTom
Istanbulul este mult mai aglomerat
Paris când se blochează primul periferic (asta se întâmpla in fiecare zi începând cu ora 14h când trebuie sa intri in Paris) citești o carte.
Am exemple si in orașele din tara unde depășești lejer 45min:
Iași am venit dinspre Bârlad si a trebuit sa ies către Botoșani 70min
Cluj aeroport/centru 1h30
Bacău ca sa-l traversezi
Dacă aș merge pe arterele principale aș mai adăuga 20 minute.
Dacă iau metroul fac 40-45 minute (mers pe jos 10 minute până la metrou, schimbare la Piața Unirii, mers pe jos în pasaj, așteptare în îmbulzeală și urcare în al treilea tren spre Pipera - pentru numai o stație - și alte 5 min de mers pe jos).
Una peste alta, cu mașina fac mai puțin atât la dus cât și la întors.
Dacă aș merge cu metroul aș pierde în plus între 20 și 30 minute/zi.
Interesant, nu?
Avantaje la mersul cu metroul:
- fac mișcare fizică cel puțin 30 minute/zi :)
- e mai ieftin, 84 ron/lună față de 210 Ron/lună.
Dezavantaje:
- de unde să încep? :)
io in craiova in 10 minute traversez orasul. desi recent au dat drumul la o gramada de semafoare fara rost pe clea. buc. si total desincronizate si mai stai la alea aiurea, daca vrei, evident.