2021 va rămâne în istorie drept anul renașterii post COVID-19. Când vine vorba de industria auto, anul 2021 va rămâne în istorie ca un moment în care toată industria auto a virat către electrificare. Toți marii constructori au anunțat că, începând cu 2030, vor lansa doar modele electrice. Audi a mers mai departe. De fapt, dacă e să o luăm textual, a mers mai aproape. Constructorul din Ingolstadt are planuri și mai ambițioase, întrucât promite că începând cu anul 2026, va lansa doar mașini electrice la nivel mondial. Vor mai fi produse în paralel și actualele vehicule cu motoare convenționale, însă doar până când piața o va mai cere. Spre exemplu, germanii estimează că doar China va mai vedea motoare convenționale în anul 2033 (marea lor majoritate construite local).
O dovadă a catapultării brandului într-un viitor pur electric o reprezintă avalanșa de produse cu zero emisii, lansate anul acesta (de la supercarurile e-tron GT și RS e-tron GT, și până la Q4 e-tron și Q4 Sportback e-tron). Dacă ne uităm la programul lansărilor, vedem că deja Audi a dezvăluit anul acesta mai multe modele electrice decât convenționale. Dacă trendul se va menține, în anul 2025, Audi va avea în portofoliu nu mai puțin de 20 de modele cu zero emisii.
Cu planuri atât de ambițioase și cu o agendă atât de încărcată, Audi are nevoie de o bază solidă pe care să construiască pilonii mașinilor sale electrice. Iar în cazul oricărei mașini cu zero emisii, o bază solidă este reprezentată de pachetul de baterii. Noile modele prezentate anul acesta ne fac cunoștință fix cu această fundație esențială, creată pentru a fi scalabilă și transplantată pe modele viitoare.
CARCASA DIN ALUMINIU CARE PROTEJEAZĂ BATERIILE
O să luăm exemplul celui mai nou model Audi lansat în România, adică SUV-ul electric Q4 e-tron (disponibil și cu variantă coupe, adică Q4 e-tron Sportback). Pentru a garanta eficiență și siguranță, Q4 e-tron beneficiază de un pachet de baterii găzduit în interiorul unei structuri de aluminiu.
Aceasta poate avea diverse dimensiuni, în funcție de mărimea bateriei. Beneficiază de o ramă creată din porțiuni de aluminiu extrudat, care protejează bateria în cazul unui accident grav. De asemenea, această unitate de stocare a bateriilor beneficiază și de o podea din aluminiu, care o separă și o protejează în același timp de drum și intemperii.
Bineînțeles, nivelul de siguranță gândit de inginerii Audi nu se oprește aici. Sistemul central care controlează toate circuitele bateriei poate întrerupe complet alimentarea în cazul unui accident grav. Toate elementele acumulatorului devin inactive.
Audi a gândit această structură din aluminiu pentru a nu adăuga prea multe kilograme unui SUV care se anunță deja a fi mai greu decât modelele convenționale. Spre exemplu, carcasa din aluminiu pentru cea mai mare baterie, oferită opțional, are 12 compartimente, măsoară 182 de centimetri lungime și cântărește 100 de kilograme. Este ceva mai ușoară carcasa bateriei standard, care măsoară 144 de centimetri și are doar 10 compartimente pentru acumulatori.
DOUĂ BATERII PENTRU NEVOI DIFERITE
Audi Q4 e-tron poate fi comandat cu două baterii, cu dimensiuni diferite. Una are o capacitate de 55 kWh, din care pot fi folosiți doar 51.5 kWh. Are o acumulatori și cântărește aproximativ 350 de kilograme. Această baterie este disponibilă pe versiunea entry-level, adică Q4 35 e-tron, echipat cu un motor de 170 de cai putere și propulsie spate.
Bateria mai mare, oferită opțional pe versiunea Q4 40 e-tron sau standard pe versiunea de top Q4 50 e-tron, are o capacitate totală de 82 kWh, din care pot fi utilizați doar 76.6 kWh. În acest caz vorbim despre 12 module și despre o masă totală de 500 de kilograme. Ambele baterii operează la un voltaj de 352V și vin echipate cu senzori care măsoară temperatura și încărcarea fiecărui modul.
O BATERIE CARE SE SIMTE BINE LA 30 DE GRADE CELSIUS
Eficiența unei mașini electrice, fie că vorbim despre utilizare pe timp de vară sau pe timp de iarnă, depinde foarte mult de sistemul de management al temperaturii, care, în cazul lui Q4 e-tron, include un nou circuit. Acesta are misiunea de a menține o temperatură optimă pentru motoarele electrice, pentru încărcător și pentru conectorul DC/DC care asigură legătura dintre sistemul de 12V al sistemelor de bord și cel de înaltă tensiune. Circuitul de temperatură medie utilizează un amestec de apă și glycol pentru a răci suportul bateriei și acumulatorii care o alcătuiesc.
Există și o pastă conductoare, menită să ajute la transmiterea căldurii pe timp de iarnă. Pentru că circuitul poate ajuta la încălzirea rapidă a bateriilor în sezonul rece.
Sistemul de management termic are misiunea de a aduce bateria la o temperatură optimă de funcționare,a dică aproximativ 30 de grade Celsius. Asta trebuie să se întâmple cât mai rapid din momentul pornirii și să se mențină până la finalul călătoriei.
O astfel de temperatură constantă a bateriei îi asigură SUV-ului din Ingolstadt un acces rapid la tot bagajul de putere, atunci când e nevoie de accelerări susținute.
Același sistem termic de control al temperaturii îi poate permite mașinii să încarce de mai multe ori de la prize rapide, într-un interval foarte scurt, fără să se supraîncălzească.
Cu un astfel de sistem termic, Audi promite o durată de utilizare îndelungată. Nemții susțin, asemeni tuturor producătorilor dina cest segment, că bateria este garantată 8 ani sau 160.000 de kilometri. Nemții plusează și cu garanția că, după acest interval, bateriile vor mai avea, cel puțin, 70% din capacitate.
EFICIENȚĂ LA SUPERLATIV: POMPA DE CĂLDURĂ
Cei care sunt familiarizați cu arhitectura unei mașini electrice sunt conștienți că o pompă de căldură ajută fantastic de mult când vine vorba de eficiența resurselor ascunse în baterie. Ea este oferită opțional și are rolul de a încălzi sau răci interiorul foarte repede. Se folosește de pierderile termice ale componentelor electrice sau de temperatura aerului de afară. Gazul folosit este banalul CO2, pe care îl găsim în circuit la presiune înaltă.
Opțiunea unei pompe de căldură ajută foarte mult eficiența, pentru că, odată pornită mașina, ea nu mai are sarcina de a folosi climatizarea pentru a regla temperatura din habitaclu. Ea este deja reglată la valoarea optimă. Cel mai bun anotimp pentru a observa această trăsătură este iarna, când pompa de căldură ajută la încălzirea habitaclului.
Un alt avantaj al acestei pompe de căldură este precondiționarea habitaclului de la distanță, prin intermediul unei aplicații inteligente, instalată pe telefon. MyAudi oferă clienților posibilitatea de a regla temperatura din habitaclu. Dacă mașina este conectată la o sursă de energie, această comandă nu va afecta autonomia. Dacă nu este conectată la o sursă de energie, autonomia ar putea fi afectată.
Bineînțeles, tot prin aplicație pot fi pornite încălzirea în scaune, încălzirea oglinzilor exterioare și a lunetei. Prin urmare, șoferul se va bucura de tot confortul și căldura unei mașini, chiar și la minus 25 de grade Celsius.
ÎNCĂRCARE RAPIDĂ ȘI… FOARTE RAPIDĂ
Indiferent de ce versiune alegeți, trebuie reținut că Audi Q4 e-tron este oferit în standard alături de un port de încărcare rapidă. Asemeni celorlalte modele din gamă, vorbim despre o conexiune de tip CCS. În funcție de baterie pe care o alegi și de versiunea pentru care optezi, încărcarea rapidă poate fi la maxim 100 kW sau 125 kW. mai exact, versiunea Q4 35 e-tron va trage maxim 100 kW dintr-o priză rapidă, în timp ce versiunile Q4 40 e-tron (doar opțional) și Q4 50 e-tron vor putea trage maxim 125 kW de la o priză de mare capacitate.
În acest condiții, ideale am spune noi (dacă ne gândim că astfel de stații de încărcare rapidă sunt foarte rare la noi în țară), un Q4 40 e-tron poate primi suficientă energie pentru a acoperi 130 de kilometri în doar 10 minute. Adică ai putea primi suficientă energie pentru un drum București-Buzău în timpul în care îți iei o cafea și mergi la toaletă.
Bineînțeles, Audi Q4 e-tron vine disponibil, opțional, și cu un cablu care permite încărcarea la o priză de uz casnic, adică 230V. Audi reocmandă însă încărcarea la un wallbox, situație în care, din nou, bateriile pot prelua energie diferit. În cazul bateriei de 55 kWh, încărcarea la o priză AC se va face cu maxim 7.4 kW.
În cazul bateriei de 82 kWh, încărcarea la o priză AC se poate face cu maxim 11 kW. În perioada următoare, Audi va lasna și sistem de încărcare inteligent pentru Q4 e-tron. Acesta va fi capabil să încarce bateria în acel moment al zilei când energia este mai ieftină sau să încarce folosind doar energia solară, în situația în care casa este prevăzută cu așa ceva.
TREI VERSIUNI, TREI AUTONOMII CONFORTABILE
Așa cum am tot precizat pe parcursul articolului, Audi Q4 e-tron este disponibil alături de trei versiuni în România.
Cea standard, adică 35 e-tron, dispune de un motor de 170 de cai putere, de un cuplu de 310 Nm și de o baterie standard de 55 kWh. În aceste condiții, Audi anunță o autonomie oficială de 341 de kilometri sau 349 de kilometri în cazul lui 35 e-tron Sportback.
Versiunea intermediară, adică Audi 40 e-tron, dispune de un motor de 204 cai putere, de același cuplu de 310 Nm și de o baterie de 82 kWh, capabilă să ofere o autonomie de 521 de kilometri (524 kilometri pentru 40 e-tron Sportback)
Nu am uitat de versiunea de top, adică 50 e-tron quattro, care dispune de două motoare, cu un total de 299 de cai putere. Cele două motoare asigură nu doar un cuplu generos de 460 Nm, ci și tracțiune integrală quattro. Alături de bateria de 82 kWh, autonomia indicată este de 488 de kilometri, respectiv 497 de kilometri pentru 50 e-tron Sportback.
Comentarii (5)
Păi na! şi e-psihoză, şi cu cârpa pe figură – de unde audienţă???
Eh, ia să le întoarcem noi oferta e-“oamenilor de ştiinţă” mioritici : vârâţi-vă şi voi nasul în “pompa de căldură” (din considerente de CO2). Apropo, demult mă mănâncă limba să spulber ditai mitul “poluării” – nişte dăştăpţi s-au dat de gol (oficialmente, nu-i bai) de toată frumuseţea în cacealmaua lor, vorba lui Kiro, atent programată: cică acest gaz “criminal”, CO2, ar avea cel mai mic indice (1) al încălzirii globale (GWP). Şi atunci ar fi imposibil să nu te întrebi omeneşte: în aceste condiţii, de ce se tot cufureşte pe el Brucselul să reducă (başca “drastic”) emisiile de CO2, oricum veşnic nesemnificative raportându-le la masa şi componenţa atmosferei?...
Precum am promis, voi arunca lopata finală de pământ peste cadavrul încălzirismului. Mai aveţi puţintică răbdare, (e-)stimabililor.
Plus că așa posteritatea va ști data articolului (lipsă altfel.)
Dl Bogdan scrie însă bine și-n limbi lemnoase, nu-i de mustrat că foamea-i mare dacă înnoți contra curentului. Că orice apostazie are cândva prețul ei e altă discuție.
Franele la o masina electrica ajung sa fie ft rar folosite, in cele mai multe cauzi franeaza motorul pentru recuperarea energiei, dar mda..hai sa ne dam cu parerea.
Adauga un comentariu