De-a lungul istoriei, marca din Ingolstadt a fost mereu determinată să ofere tot ceea ce este mai bun în materie de mobilitate, căutând să țină pasul cu vremurile în care se află.
Din acest punct de vedere, putem spune că Audi a excelat în a oferi de fiecare dată o experiență nouă. Să nu uităm că marca celor patru inele este și una dintre cele mai inovatoare din industrie. Cele mai cunoscute inovații tehnologice ale constructorului german sunt faimoasele motoare cu 5 cilindri și, bineînțeles, tracțiunea integrală quattro.
Evident, acest trend al inovației a continuat și în zilele noastre, odată cu lansarea mai multor modele electrice precum: e-tron, Q4 e-tron și e-tron GT. Mai putem adăuga și modelele care au adoptat tehnologia plug-in hybrid și putem vedea, deja, că Audi este pregătit să facă pasul către un viitor electric și sustenabil.
De altfel, nu mai este un secret faptul că din 2026, marca din Ingolstadt va deveni una pur electrică în mai multe părți ale lumii și va renunța definitiv la motoarele termice, la nivel mondial, în 2033.
APA CURATĂ, SURSA ESENȚIALĂ A VIEȚII PE PĂMÂNT
Audi înseamnă ceva mai mult decât automobile. În prezent, cea mai mare amenințare este fenomenul încălzirii globale. Cauzele acestui fenomen sunt multiple, de la deversarea deșeurilor în ape și oceane, până la supraexploatarea și chiar distrugerea unor habitate naturale prin tăierea pădurilor și epuizarea unor resurse neregenerabile și destul de limitate.
Pentru Audi, protejarea mediului înconjurător a dus la înființarea propriei fundații în anul 2009. Astfel, de mai bine de 13 ani, Audi participă activ la organizarea unor evenimente pentru promovarea unui mediu înconjurător curat în mai multe regiuni ale lumii.
La fel cum o mașină nu poate funcționa fără combustibil sau, mai nou, energie electrică, viața ar fi imposibilă pentru oameni, animale și plante fără un element absolut esențial: apa. Poluarea își pune, însă, amprenta asupra ei. Pe lângă faptul că periclitează diversitatea biologică prin dispariția a numeroase specii de animale și plante, calitatea apei este profund afectată până la punctul în care aceasta devine nepotabilă sau, în cazuri extreme, dar dese, otrăvită. Audi se angajează să protejeze aceste spații prin inițiativele fundației sale.
TEHNOLOGIA ȘI INOVAȚIA AUDI, REGĂSITĂ ÎN MĂRI ȘI OCEANE
Statisticile cu privire la poluarea apelor nu sunt tocmai optimiste, ba dimpotrivă, sunt chiar sumbre. În fiecare an, circa 10 milioane de tone de deșeuri din plastic se găsesc în oceanele lumii. Aceste deșeuri ajung în râuri, mări și oceane. În acest context, vapoarele echipate special pentru colectarea deșeurilor din apă pot aduna doar 1% din ceea ce se găsește la nivel mondial. De aceea, Fundația de Mediu Audi se angajează să elimine deșeurile din râuri și fluvii, înainte ca acestea să ajungă în mări și oceane.
Unul dintre cele mai importante evenimente organizate de fundație a fost în vara lui 2018. În parteneriat cu organizația non-profit Ape Curate de la Rotterdam, Fundația de Mediu Audi a creat mai multe dispozitive speciale pentru colectarea deșeurilor din apele portului Rotterdam, Olanda.
INSULE CREATE DIN PLASTIC RECICLAT
Deșeurile împinse de curentul apei se îndreaptă către mai multe plase amplasate în mai multe puncte de colectare ale portului. Cu ajutorul unui dispozitiv de retenție, deșeurile nu pot scăpa din plasă, astfel, nu vor ajunge în largul mării. Mai mult, fauna acvatică poate înota pe sub plasă fără să fie prinsă din greșeală. Plasele sunt golite de două ori pe săptămână, iar fiecare dispozitiv colectează, în medie, între 1 și 3 metri cubi de deșeuri înainte ca acestea să ajungă în largul mării.
Deșeurile colectate sunt preluate și reciclate de către Fundație și de organizația Ape Curate. Prin sudarea, presarea și imprimarea 3D, deșeurile de plastic reciclat sunt transformate în mici parcuri plutitoare.
Ele sunt confecționate în forma unor pontoane hexagonale. Fiecare măsoară 5 metri pătrați și este legat de un alt ponton, dând naștere unui pod plutitor. În unele parcuri putem găsi bănci făcute din plastic reciclat. Alte parcuri vor fi servi drept bază pentru o floră de mușchi, arbuști și mulți alți copaci.
EFORTURI DE RECICLARE ȘI PE DUNĂRE, ÎN UNGARIA
Același dispozitiv de colectare este folosit și pe Canalul Bruxelles-Charleroi, precum și în insula indoneziană Ambon. Recent, un asemenea dispozitiv a fost amplasat și la vecinii noștri din Ungaria, pe Dunăre, urmând ca în 2022 să fie folosit și pe cursul Dunării din România.
Pentru operațiunea de colectare a deșeurilor din Dunăre, Fundația de Mediu Audi a încheiat în 2021 un parteneriat cu firma de produse cosmetice Babor. Cele două entități au organizat evenimente de informare și de activități de-a lungul anului în mai multe zone ale fluviului. În numai zece zile, au fost adunate peste 3200 de kilograme de deșeuri de plastic, echivalente cu exact 110.340 de PET-uri de 1.5 litri. Pe lângă asta, au mai fost scoase și alte deșeuri, precum sticle, anvelope, tamburi din oțel, materiale pentru izolație și chiar doze metalice.
Fundația de Mediu Audi a mai organizat și alte proiecte de colectare a deșeurilor din râul Neckar, precum și organizarea unor activități în Neckarsulm și Ingolstadt sub numele de „plogging”. Cuvântul este un mix între “Plocak Upp”, adică „a lua de pe jos” în suedeză și „jogging”. Astfel, participanții pot colecta mai multe deșeuri în timp ce fac aleargă. Rezultă astfel o mișcare benefică pentru sănătatea tuturor.
AUDI FACE LUMINĂ ÎN JUNGLA AMAZONULUI
Pentru Audi, nu numai apele curate sunt importante, ci și energia electrică în zonele greu accesibile. Una dintre aceste zone este chiar Amazonul, acolo unde majoritatea satelor nu pot beneficia de curent electric.
Fundația de Mediu Audi a inițiat un parteneriat cu organizația braziliană Litro de Luz. Aceasta și-a început activitatea în 2014 și a ajutat, până în prezent, peste 23.000 de locuitori din mai multe sate ale Amazonului care nu aveau acces la curent electric. Inițiativa comună cu Audi va duce la instalarea mai multor lămpi stradale alimentate cu ajutorul panourilor solare. Montarea lor va avea loc în al doilea trimestru din acest an.
Prin această inițiativă, Audi dorește să încurajeze și educația locuitorilor din satele braziliene. „Electricitatea este necesară pentru ca oamenii să aibă acces la societate și educație. Este extrem de dificil să citești fără lumină”, a declarat Antonio Calcagnotto, responsabil pentru afaceri externe și sustenabilitate în cadrul diviziei braziliene a mărcii Audi.
În numele inovației promovate de Audi în mașinile sale, lămpile care vor lumina potecile satelor amazoniene sunt unele speciale. Cunoscute ca „lămpile Moser”, acestea au fost inventate în 2001, chiar de un mecanic brazilian, Alfredo Moser. Lampa este, de fapt, un flacon PET montat într-un suport. Sticla este umplută cu apă amestecată cu înălbitor și oferă la fel de multă lumină ca un bec de 60 de wați.
FUNDAȚIA DE MEDIU AUDI, O POVESTE DE SUCCES
Fundația de Mediu Audi promovează utilizarea tehnologiilor verzi în mai multe domenii și locuri din lume. Cu ocazia aniversării a 10 de la fondare, amprenta de carbon din timpul organizării și desfășurării evenimentului a fost neutră.
Mai mult, fondurile strânse de la taxele de participare la evenimente și proiecte sunt donate inițiativei Plant-for-the-Planet. Cu ajutorul fondurilor, inițiativa a reușit să planteze mai mulți copaci în diverse zone din lume.
Directorul fundației, Rudiger Recknagel, a declarat în 2019 că: „Audi a fost primul producător auto din lume cu o fundație de mediu. Și a fost așa timp de 10 ani”.
Așa cum am văzut, în cei 13 ani de existență, Fundația de Mediu Audi a demarat mai multe proiecte și contribuie în fiecare an la promovarea unui mediu curat, în încercarea de a reduce, pas cu pas, efectele încălzirii globale în mai multe regiuni din lume.
Comentarii (1)
Acum, cel puţin, nicio şansă. Lumea este preocupată să se pună la adăpost de “pericolul” rusesc. Desigur, o luminează Statul-Corporaţie. Adică hiena îţi arată calea pe care să scapi de lup.
Adauga un comentariu