De aproape 120 de ani, Audi este o prezență constantă în diverse ramuri ale motorsportului, fie cu echipe de uzină, fie cu echipe de clienți. De la competiții de off-road, la raliuri de anduranță, WRC, curse de motociclete, curse de anduranță și DTM, constructorul din Ingolstadt nu s-a dat în lături de la nimic.
Acum, Audi se pregătește pentru cea mai mare provocare în materie de sporturi cu motor: din 2026, germanii vor lua startul în Formula 1 cu propria echipă de uzină. Sistemul de propulsie al viitorului monopost este dezvoltat în Germania, la complexul din Neuburg an der Donau, iar în echipă vom regăsi multe nume sonore. Mattia Binotto, fostul șef al echipei Ferrari, este doar un exemplu.
În ceea ce privește piloții, Audi își pune toate bazele în veteranul Nico Hulkenberg și tânărul Gabriel Bortoleto. Ei vor avea, probabil, cea mai grea muncă și anume să se ridice la standardele înalte stabilite de un nume cu greutate din industria auto.

Doar prin muncă titanică, inovație și perseverență, Audi a reușit să urce pe culmile motorsportului global. Nu degeaba, în prezent se descrie ca fiind “cel mai sportiv producător din segmentul premium“.
O clientelă selectă are acum ocazia să dețină “bucăți” din această istorie îndelungată, presărată cu multe victorii. Iar când spunem asta, ne referim la mașini de competiție, din anduranță și DTM, care s-au duelat pe circuitele din întreaga lume. Totul, datorită unui nou program înființat de divizia Audi Sport. Numele său este Racing Legends.
Dar până să vorbim, mai pe larg, despre acest program, îți propun să ne oprim asupra celor mai importante borne pe care Audi le-a atins în acești aproape 120 de ani de motorsport. Ne-ar trebui, fără îndoială, o revistă întreagă să vorbim despre toate, în detaliu.

CUCERIREA ALPILOR: PROVOCAREA SUPREMĂ A ÎNCEPUTULUI DE SECOL 20
În 1932 lua ființă Auto Union, un conglomerat format din patru producători auto germani: Audi, DKW, Horch și Wanderer. De numele Horch se leagă și începuturile mărcii germane în sporturile cu motor.
Mai exact, în 1906, August Horch câștiga legendara cursă Herkomer-Fahrt. Înființată în 1905, de către Hubert von Herkomer, această competiție germană de turisme (de fapt, cel mai vechi raliu de turisme din lume) era un adevărat test de fiabilitate și a contribuit, semnificativ, la popularizarea automobilului în Germania.
Audi a țintit, apoi, mai sus. Și nu doar metaforic, ci la propriu. Germanii și-au îndreptat atenția către cele mai provocatoare trecători montane din Europa, pentru că, în acele timpuri, cucerirea Alpilor era provocarea supremă pentru orice constructor de automobile. Un fel de Everest pentru alpiniști.

Între 1912 și 1914, Audi a câștigat un total de 11 premii întâi pe parcursul a trei ediții ale International Austrian Alpine Rally și, prin urmare, râvnita cupă Alpine Challenge. Succesul nu a venit doar pe patru roți, ci și pe două.
În 1938, Ewald Kluge devenea primul german care câștiga legendara cursă de motociclete Tourist Trophy cu DKW. Mașinile de curse ale Auto Union (de la Type A la Type D) au revoluționat cursele de Grand Prix între 1934 și 1939 cu motorul lor amplasat central.
Monoposturile mărcii din Zwickau au adunat 24 de victorii, 23 de poziționări pe locul 2 și 17 pe locul 3 în 61 de etape.


PERIOADA POSTBELICĂ: TURISME, RALIU ȘI VITEZĂ ÎN COASTĂ
Modelele Auto Union erau foarte populare după cel de-al Doilea Război Mondial. Piloți ca Heinz Meier, Gustav Menz și Hubert Brand s-au făcut remarcați în competiții de turisme, viteză în coastă și, desigur, raliu. În 1954, Meier se impunea la DTM, iar Walter Schluter în Campionatul European de Raliu cu DKW Sonderklasse.
Doi ani mai târziu, DKW Monza stabilea mai multe recorduri de anduranță pe circuitul cu același nume. În decurs de 10 ani, piloții DKW au câștigat peste 100 de titluri de campion, 150 de victorii generale și 2.500 de victorii de clasă în motorsport.

AUDI QUATTRO: ÎNCEPUTUL UNEI ERE
În 1965, marca Audi a fost revitalizată. Avea o serie de noi modele și multe oportunități de a se face remarcată în sporturile cu motor. În acest context, germanii și-au anunțat intrarea în Campionatul Mondial de Raliuri (WRC) unde, începând cu anul 1981, a concurat cu legendarul model Quattro și al său sistem de tracțiune integrală inegalabil.
Victoriile obținute de acest model între anii 1982 și 1984 în WRC au fost un factor decisiv în popularizarea sistemului de tracțiune integrală quattro și a ajutat, de asemenea, la creșterea mărcii Audi în segmentul premium.

Dar sistemul de tracțiune quattro a depășit granițele WRC-ului. Pe circuit, Audi a scris istorie cu modelul 200 quattro, iar în 1989 cu Audi 90 quattro la cursele IMSA GTO din Statele Unite ale Americii. La începutul anilor ’90, Audi V8 quattro câștiga, de două ori, Campionatul German de Turisme (DTM).
Înainte ca Federația Internațională de Automobilism, sau FIA, să interzică tracțiunea integrală pe circuit, Audi a câștigat nu mai puțin de 7 titluri în șapte țări cu modelul A4 quattro.

URMĂTORUL PAS: LE MANS
Finalul anilor ’90 a venit cu o nouă provocare pentru Audi: cursele de anduranță. Germanii nu mai voiau să arate că pot fi doar rapizi, ci și că pot menține acest ritm timp de 24 de ore. Și unde poți demonstra mai bine asta decât la legendara cursă de anduranță de la Le Mans.
La debutul său pe circuitul Sarthe, în 1999, Audi a încheiat cursa pe podium, obținând un bine meritat loc 3. În anii următori, Audi R8 a devenit mașina de bătut, cu victorii între anii 2000 și 2002 (echipa de uzină) și 2004 și 2005 cu echipe de clienți.
Apoi, un an mai târziu, Audi a uimit pe toată lumea când a venit la Le Mans cu prototipul R10 TDI. A fost pentru prima oară când o mașină de competiție, cu motor diesel, triumfa în istovitoarea cursă de 24 de ore. În total, tehnologia TDI s-a impus de 8 ori la Le Mans, dar și peste Ocean în American Le Mans Series.
Cu modelul R15 TDI, Audi a terminat pe primele 3 poziții cursa de la Le Mans din 2010 și a stabilit un record de distanță care stă în picioare chiar și în ziua de azi.


Doi ani mai târziu, după toată perioada în care TDI-ul a fost la putere în cursele de anduranță, Audi s-a îndreptat în cealaltă direcție și a decis electrificarea prototipurilor. Și de această dată, germanii au tras lozul câștigător.
Victoria din 2012 a fost, de fapt, prima dată când o mașină de curse hibrid câștiga la Le Mans. Audi R18 e-tron quattro, căci despre ea este vorba, a fost imbatabilă, pe tărâm francez, trei ani la rând: 2012, 2013 și 2014. Tot în 2012 și 2013, Audi a câștigat titlurile la piloți și constructori în Campionatul Mondial de Anduranță WEC.
După acest episod, germanii nu s-au mai jucat cu jumătăți de măsură. Au renunțat la anduranță și, începând cu sezonul 2017/2018, și-au anunțat participarea în Formula E. Încă din primul an, de fapt după 12 etape, Audi Sport ABT Schaeffler a câștigat titlul la echipe.
Audi nu s-a oprit, însă, aici. În 2022 a participat la celebrul Raliu Dakar cu prototipul electric Audi RS Q e-tron, pe care l-a și câștigat în 2024.


ÎNTOARCEREA FIULUI RĂTĂCITOR: REVENIREA ÎN DTM
Deși nu este în ordine cronologică, am amânat voit acest episod. Vei înțelege imediat de ce.
Odată un nume important în Campionatul German de Turisme DTM, Audi s-a retras în 1992. Însă, în 2004, după o pauză de 12 ani, constructorul din Ingolstadt s-a întors în DTM și a câștigat titlul cu Mattias Ekstrom. Suedezul a triumfat și în 2007, urmând ca sezoanele 2008 și 2009 să îi aparțină lui Timo Scheider.
Astfel, Audi a mai scris încă o dată istorie, fiind primul constructor de automobile, de până acum, care să obțină un hat-trick în DTM. În 2011, povestea s-a repetat, de această dată fiind scrisă de Martin Tomczyk și de Audi A4 DTM.

Doi ani mai târziu, Mike Rockenfeller le-a adus germanilor al 9-lea titlu, cu modelul RS 5 DTM. Au urmat apoi alte trei titluri.
Audi RS 5 DTM a fost, așadar, vedeta Campionatului German de Turisme, cu 28 de victorii, 95 de clasări pe podium, 29 de plecări din pole position și 6 titluri mondiale.

PROGRAMUL AUDI SPORT RACING LEGENDS
Și așa ajungem la subiectul principal al materialului nostru. La începutul lunii aprilie, nemții au anunțat debutul programului Racing Legends, prin intermediul căruia, o clientelă selectă are acces la mașini de competiție, din anduranță (LMP 1) și DTM, care au scris istorie pe circuitele lumii.
Astfel, o mână de colecționari aleși pe sprânceană nu doar că devin proprietarii unor șasiuri originale, cu pedigree, dar și primesc asistență de la Audi în cazul în care se decid să se bucure de aceste mașini speciale pe circuit.
“Reconstruim aceste șasiuri (n.r mașini) folosind piese recondiționate din acea perioadă pentru a le transforma în mașini de curse, în conformitate cu standarde stricte și cu un nivel ridicat de expertiză,” spune Rolf Michl, director general Audi Sport.

Altfel spus, vorbim despre mașini originale, nu despre replici. Mai mult, ingineri din acele ere se implică în procesul de reconstrucție, pentru o acuratețe cât mai bună.
Tot cu ocazia anunțării acestui proiect, Audi le-a prezentat potențialilor clienți primele două modele scoase de la naftalină. Este vorba despre un RS 5 DTM, cu numărul de șasiu 107, și un R18 e-tron quattro, cu numărul de șasiu 207. Dar să le luăm pe rând.
Audi RS 5 DTM a fost utilizat între anii 2013 și 2018. Spre deosebire de urmașul său, RS 5 DTM este echipat cu un motor V8 aspirat natural, preluat de la vechiul A4 DTM. Unitatea dezvoltă 460 de cai putere și este conectată la o transmisie cu 6 rapoarte.
Are o monococă din fibră de carbon, foarte multe sisteme de siguranță, în concordanță cu normele FIA, iar masa proprie este de doar 1.110 kilograme.

Șasiul cu numărul 107 este chiar cel cu care Timo Scheider a câștigat etapa finală din DTM, în 2015, găzduită de circuitul Hockenheim.
De partea cealaltă avem exemplarul Audi R18 e-tron quattro cu numărul de șasiu 207. Prototipul de clasă LMP este succesorul modelului R15 TDI, de care am vorbit mai sus, și este propulsat de un motor V6 diesel, de 3.7 litri, acompaniat de un sistem electric.
Șasiul cu numărul 207 este chiar mașina care a câștigat etapa de la Spa-Francorchamps în 2012, fiind pilotată de trioul format din Romain Dumas, Loic Duval și Marc Gene.
Prototipul R18 a debutat în 2011, iar, în 2012, Audi a prezentat o evoluție a modelului original. Această evoluție aducea câteva modificări, în concordanță cu noile reguli FIA, inclusiv un rezervor de 60 de litri. Mai mult, mașina a fost refăcută complet pentru a avea o masă proprie cât mai scăzută.


Vorbim despre o cutie de viteze secvențială Xtrac, cu 6 trepte, cu o carcasă fabricată din materiale compozite, un ambreiaj din carbon, monococă Dallara, turbină Garrett cu presiune limitată la 280 kPa, calculator Bosch MS24, jante OZ forjate, din magneziu și anvelope Michelin speciale.
Programul Audi Sport Racing Legends are deja succes, având în vedere că prima mașina a fost deja vândută și va fi predată noului proprietar în vara acestui an. Până atunci, însă, ambele exemplare vor avea mai multe apariții publice la evenimente în Franța, Germania și Marea Britanie. Cele două mașini vor fi prezentate și în cadrul Festivalului de Viteză de la Goodwood din acest an.
“Audi R18 e-tron Quattro și RS 5 DTM sunt două dintre cele mai rapide mașini de curse pe care noi le-am construit vreodată. […] Clienții noștri devin membri ai unui cerc select, beneficiază de expertiza noastră în motorsport și primesc susținere cuprinzătoare,” a concluzionat același Rolf Michl.