Aseară s-a deschis pentru presă Salonul Auto de la Los Angeles. Un eveniment aşteptat de americani, o întâlnire care a reprezentat de fiecare dată un soi de preambul al Salonului de la Detroit, care are loc în luna ianuarie a fiecărui an. Ca de obicei, ne interesează direct sau indirect doar 50% din ceea ce văd americanii la Salon, pentru că o jumătate dintre modelele respective vor apărea la noi doar în fotografii pe internet sau în surprize Turbo. Dintre modelele care suscită un oarecare interes pentru noi am selectat aşa:
1. Mercedes CLS63 AMG - versiunea adaptată la nervi a noului CLS, lansat la rândul său acum două luni la Frankfurt. Tare jucăria.
2. Volkswagen Eos - nemţii zic că Eos va rămâne pe piaţă în paralel cu viitorul Golf cabrio. Unul are...
Citeste in continuare
Lupta pentru supravieţuirea din lumea auto a ajuns într-un moment în care nu mai contează istoria, liniile clasice şi filosofia unor mărci. Am trecut peste faptul că Porsche a produs un diesel şi un model cu patru uşi care e tare, dar care în comparaţie cu celelalte modele are graţia unui şifonier. Am trecut peste faptul că Subaru a produs, la rândul său, un diesel. Am trecut peste faptul că Ferrari scoate un hibrid. Am trecut peste multe, pentru că respectivele compromisuri nu denaturează radical filosofia mărcilor respective: modelel rămân sportive, rămân cu aceleaşi linii, aduc cu ceea ce înseamnă marca în sine.
Dar nu pot să trec peste faptul că Aston Martin ia un Toyota de un litru, îi trage sigla Aston, îl redenumeşte Cygnet şi apoi îl prezintă...
Citeste in continuare
Domnilor, dacă tot s-a terminat sezonul de Formula 1 şi nu vă veţi mai întâlni cu monoposturile pe grila de start pentru o perioadă, vă invit la un joc online. A fost lansat de Mobil 1, oamenii care stau căţăraţi pe monoposturile McLaren şi este - o curiozitate în lumea jocurilor, fie ele şi pe internet - adaptat la limba română. Se numeşte Mobil 1 Global Challenge şi se joacă online AICI.
Iar prietenul Lewis ne prezintă mai jos şi ce trebuie să facem în joc, ca să nu mai stăm cu regulamentul în braţe înainte de a călca tastele. Era să zic pedala :)
Citeste in continuare
1. Uneori, diferența dintre o strategie reușită și una proastă se traduce în apariția sau lipsa titlului mondial din vitrină.
2. Uneori e bine să nu le reproșezi celorlalți că și-au apărat corect șansele. Riști să pari idiot.
3. Uneori, un circuit adevărat poate reaprinde în fani scânteia Formulei 1. Yas Marina din Abu Dhabi este de-men-ți-al.
4. Uneori, cea mai bună echipă și cel mai rapid pilot dintr-un sezon câștigă la final.
5. Uneori, din păcate foarte rar în F1, faptul că o echipă nu primește sancțiunea corectă pentru ordine de echipă nu înseamnă că acea echipă câștigă.
6. Uneori, sportul se întoarce la rădăcinile sale. În Brazilia, Red Bull putea să-i impună lui Vettel să-l lase pe Webber în fața sa la final,...
Citeste in continuare
Am tot vorbit pe Automarket despre Dacia şi despre succesul pe care îl are marca românească în Franţa. Asta pentru că în Hexagon ne ajută cifrele şi performanţele, Sandero fiind la un moment dat cea mai cumpărată maşină din Franţa de către persoanele fizice. Un lucru deloc de neglijat, dar privit cu o oarecare detaşare vecină cu dezinteresul de mulţi dintre românii care continuă să îl considere pe Sandero nimic mai mult decât un gunoi.
Astăzi vine rândul italienilor să fie analizaţi. Chiar de ei înşişi. Publicaţia online Omniauto face o analiză interesantă a fenomenului low-cost de pe piaţa din Cizmă, Dacia transformându-se din necunoscuta principală în constanta evidentă în această ecuaţie. E foarte interesantă partea în care aflăm că,...
Citeste in continuare
Acum ceva vreme, când am dat ochii cu formele foarte neobişnuite ale lui Nissan Juke, nu am ezitat să-mi vărs aici amarul într-o perioadă în care nimeni nu mai vindea nimic, iar luminiţa de la capătul tunelului se transformase într-un alt tunel. Mi se părea ciudat ca o perioadă economică precum era cea din 2009 să fie "gratulată" cu forme atât de nebune. Mă întrebam atunci, sceptic, dacă Juke e un succes sau un eşec. Azi am răspunsul.
Am avut în test Juke pentru trei zile şi vă spun cu mâna pe inimă că o abordare atât de diferită a formelor unei maşini nu poate să aducă decât un aer proaspăt în lumea ponosită a maşinilor. Pe lângă faptul că se uită lumea după tine ca şi cum ai fi ieşit cu ursul ras pe genunchi prin oraş, maşina îţi...
Citeste in continuare
Acum vreo cinci luni, din rândurile piloţilor de teste ai celor de la Toyota dispărea omul care a coordonat dezvoltarea absolut tuturor modelelor sportive create vreodată de compania japoneză şi de Lexus, marca premium a niponilor. Hiromu Naruse era numele său. V-am povestit la acea vreme ce a însemnat acest om pentru cel mai mare producător al lumii, astfel că nu voi relua subiectul. Ce vreau să subliniez este faptul că, spre deosebire de ceea ce se întâmplă la noi exact în aceste zile, japonezii ştiu să-şi amintească de oamenii lor importanţi într-un mod elegant, civilizat, plăcut şi mai ales extrem, emoţionant.
Citeste in continuare
Câteva statistici foarte interesante legate de accidente în general şi de accidentele care se soldează cu morţi în special. De exemplu, un lucru interesant este faptul că, deşi de la televizor înţelegem cu totul altceva, accidentele cauzate de starea carosabilului înseamnă doar 1.6% din total. Nu mai vorbesc de faptul că, oricât am vorbi de sistemele maşinilor şi de siguranţă, ar cam trebui să ne uităm în curtea noastră: eroarea umană aduce majoritatea covârşitoare a accidentelor.
Sper ca, după ce analizăm infograficul de mai jos, să nu ne mai credem piloţi când nu e cazul.
Citeste in continuare
Recall-urile din ultimul an, care au dus la o destabilizare a imaginii unor producători de renume mondial, au la bază una dintre soluţiile pe care aceiaşi producători le-au detectat atunci când costurile necesare dezvoltării modelelor proprii au devenit mult prea mari pentru a putea să fie susţinute de un preţ acceptabil de showroom. Este vorba de "globalizare", aşa cum o numesc constructorii. Sau, în termeni mai puţin academici şi pretenţioşi, de faptul că din ce în ce mai multe modele au din ce în ce mai multe părţi şi subansamble constitutive comune.
Auzim din ce în ce mai des expresia "model global", "platformă comună" sau "motor familiar". Sub toate acestea se regăseşte o găselniţă a celor care conduc destinele producătorilor auto: dacă reuşim să...
Citeste in continuare
Lăudat, hulit, omorât, cumpărat, comandat şi produs. Dacia Duster a fost unul dintre cele mai aşteptate modele ale constructorului român şi, drept urmare, reuşeşte să atragă clienţi mulţi. Mult mai mulţi decât poate să care Dacia, de altfel, care produce la foc automat la Mioveni pentru a face faţă comenzilor din Franţa.
Ieri, Duster a fost anunţat între finaliştii European Car of the Year 2011. Alături de C3/DS3, Giulietta, Leaf, C-Max, Volvo S60 şi Opel Meriva.
Eu spun că, având în vedere profilul modelelor de mai sus, Duster are mari şanse la podium. Locurile 1-3. Voi?
Citeste in continuare