Cutia Pandorei
Gata, băieţi, aţi făcut-o şi pe asta. Veţi urca toţi beţivii la volan cu încrederea că au 0.2 la mie, că aşa simt ei. Pe de o parte, veţi obţine mai mulţi bani din amenzi, pe de altă parte, veţi fi părtaşi la câteva omoruri din culpă. Ca autori morali, că aţi lăsat să se creadă că ”poţi să bei un pahar de vin sau o bere fără să păţeşti nimic”. Nimic mai greşit.
Afirmaţia este prea generalistă ca să fie valabilă. Alcoolul ne afectează diferit, în funcţie de cât de repede este ingerat, tipul acestuia, masa corporală a individului în cauză, cât timp a trecut de la ingerare până la măsurătoare, moştenire genetică, diferite afecţiuni ale corpului şi mulţi alţi factori.
Astfel, oricine face o asemenea generalizare nu face decât să deschidă o capcană pentru cei care chiar cred ce se spune la televizor în aceste privinţe. DACĂ SE VA APLICA NOUL COD RUTIER, SĂ NU URCAŢI LA VOLAN DUPĂ CE BEŢI O BERE. E posibil să rămâneţi fără carnet, pentru că 0.2 la mie e mai puţin decât credeţi voi.
Iar explicaţia oficială, trebuie să o citez, este cea mai mare tâmpenie pe care am auzit-o în ultima vreme. Nu merg atât de departe să spun că e cea mai mare tâmpenie pe care a zis-o premierul. Victor Ponta a declarat: ”omul obişnuit, care merge la o nuntă şi gustă un pahar de vin, nu va fi sancţionat”. Adică, aproape că încurajezi consumul de alcool şi condusul, sub pretextul că şoferul ”a gustat” un pahar de vin sau de bere.
Ne cunoaştem cu toţii conaţionalii şi ştim că românii tipici nu se opresc la un pahar dacă se apucă de băut. Din păcate, acum vor primi doar o încurajare să conducă, în loc să le fie frică de puşcărie şi poliţie, aşa cum era normal să le fie în cazul în care s-ar fi aplicat legea pe bune de fiecare dată când ar fi fost prins un şofer care conduce băut.
Cei care se urcau beţi la volan, o vor face în continuare, că avem prea puţini poliţişti pe şosele ca să-i prindă, majoritatea fiind ocupaţi cu pânda prin boscheţi cu radarul, iar cei care erau nehotărâţi în această privinţă ar putea să prindă un dram nesperat de curaj şi chiar să conducă după ce beau o bere în oraş. Sau poate două, că ”ei ţin la băutură”. Şi apoi, la 5 minute de la plecarea din parcare, se vor trezi în faţă cu poliţistul, care îi va întreba politicos dacă au consumat alcool.
Încrezători, vor spune “Da”, motivând că au băut doar o bere. La fel de încrezători, vor sufla în fiolă având impresia falsă că ”testerul de alcool” cumpărat de pe internet cu 50 de lei le-a oferit o măsurătoare precisă şi că ”nu are cum să le iasă mai mult de 0.2 în aerul expirat”. Surpriză! “Dorel” tocmai a rămas fără carnet, că a condus băut. El este un caz fericit, însă, căci nimic nu îi va mai linişti pe cei care au omorât sau rănit pe cineva după ce s-au urcat băuţi la volan, ca să nu mai vorbim despre familiile victimelor.
Dacă se va aplica această propunere, vor rămâne trei categorii de şoferi, doar că una dintre ele îşi va schimba comportamentul:
1) Cei care nici nu concep să conducă după ce au consumat chiar şi o bomboană cu lichior – aceştia nu vor conduce nici dacă legea le dă voie să conducă cu o alcoolemie maximă de 0.2 la mie
2) Cei care au fost deja prinşi sau care conduceau după ce consumau alcool şi mergeau mereu ”la noroc” – aceştia nu-şi vor schimba comportamentul, ba chiar vor prinde mai multă încredere, pretinzând că au 0.2 la mie sau mai puţin
3) Cei care până acum se fereau să ”guste” dintr-un pahar de vin/bere de teama că vor urca la volan peste N minute şi îi va opri poliţia/vor face accident şi vor fi sancţionaţi că au condus sub înfluenţa alcoolului – de aceştia mă tem, pentru că din acea sorbitură de vin lucrurile ar putea degenera şi aceştia ar putea să ajungă ori să consume mai mult alcool decât pot duce, ori să se ”trezească” cu o alcoolemie de 0.21-0.5 la mie sau mai mare şi să fie prinşi de poliţie şi să ajungă la televizor drept beţivanii care s-au urcat la volan, deşi până acum nu aveau curajul să facă asta, tocmai fiindcă era interzis prin lege.
O altă problemă importantă a acestei propuneri este imposibilitatea şoferului de a-şi măsura alcoolemia în mod obiectiv şi real. Sigur, ar putea să-şi cumpere cu toţii aparatul alcooltest folosit de poliţie, dar acesta costă câteva sute sau mii de lei (cele din comerţ oferite cu <100 lei nu au nicio treabă în materie de acurateţe) şi deja mi se pare că sunt prea mulţi bani investiţi ca să ştii dacă poţi conduce în singuraţă după ce ai băut, în condiţiile în care ştii că e periculos şi că poţi să omori oameni dacă bei şi conduci.
Alcoolemia nu e ca viteza. Nu ai vitezometru, nu poţi face o măsurătoare corectă în fiecare secundă. Din viteză mai încetineşti, dar din beţie nu te trezeşti pe loc, oricât ai încerca. Ce-ţi oferă acea sorbitură de vin sau de bere şi nu-ţi oferă o bere fără alcool sau (mai nou, am înţeles) un vin fără alcool. Gustul este tot pe acolo, iar dacă bei pentru gust, n-o să simţi nimic dintr-o sorbitură şi o să vrei mai mult. Aţi încercat vreodată să ţineţi regim? Imaginaţi-vă că vă este poftă de o prăjitură, tăiaţi un colţ mic şi îl mancaţi. Să arunce prima piatră cel care se opreşte acolo şi nu mănâncă jumate, dacă nu chiar toată prăjitura. Exact, cam asta ziceam şi eu.
Pe scurt, autorităţile sunt pe cale să facă o mare tâmpenie. Să traversaţi strada cu atenţie seara, dacă se va aproba măsura asta, că nu veţi putea şti cu siguranţă că maşina care vine spre voi se va opri la timp. Dar, când ai coloana oficială şi umbli doar cu maşina, nu te temi aşa de tare cum te temi când eşti pieton sau în spatele unui taxi, nu-i aşa?
Mulţumim, dragi guvernanţi!