Sfinţitul maşinii, un nou motiv pentru care România se face de râs în lume

Săptămâna trecută, BOR a decis să schimbe codul de procedură şi să permită oficial procedura de ”sfinţire” a  vehiculelor. Sigur, toată treaba a însemnat transformarea unui obicei idiot şi superstiţios la practică acceptată la nivel de organizaţie. Ei bine, în timp ce noi râdeam în sinea noastră de penibilul situaţiei, iar forumiştii râdeau de fel şi fel de ipostaze, a venit rândul străinilor să râdă de România şi de români.

După cum titrează Digi24, BBC a ironizat România privind obiceiul de a sfinţi maşinile şi introducerea acestuia în Molifetnic, un fel de cod de procedură al instituţiei respective. Ceea ce i-a amuzat pe englezi nu a fost procedura în sine, ci rata de mortalitate în accidentele rutiere din România. Suntem pe locul trei în Europa, doar Polonia şi Lituania având mai multe morţi la milionul de locuitori.

În România, avem 142 de morţi pe şosea la un milion de locuitori. Dacă eram doar un milion de oameni în România, tot aveam 142 de persoane decedate într-un an în accidente rutiere. Însă avem mult mai mulţi cetăţeni, iar statistica morţilor arată că mor câteva mii de oameni în fiecare an pe şoselele patriei.

În tot acest timp, Patriarhia şi BOR introduc această măsură, în contextul unui popor habotnic. Însă, românii sunt exemplul cel mai bun de farisei. Merg la biserică, dar înjură pe drum, sunt dispuşi să se bată şi să se omoare între ei pentru pomană şi se întorc spre casă visând să aibă ce au văzut la vecini. Iar biserica transmite un mesaj la fel de mincinos ca multe altele – rugăciunile sunt pentru călători şi călătorie, pentru buna integritate a vehiculului.

Acum, vă întreb, ce vă apără mai bine şi mai eficient? Un curs de condus defensiv şi bun simţ, sau dacă te închini când treci pe lângă o biserică şi ai cruciuliţă la gât, maşina sfinţită şi icoane legate de oglindă?

Degeaba schimbi faţada, când structura de rezistenţă e putredă

Peste câteva zile vor intra în vigoare modificările propuse pentru Codul Rutier. Nu vă speriaţi, de data asta nu se întâmplă nimic nasol. Scuteriştilor şi mopediştilor li se interzice să circule în paralel pe o bandă, lucru care era deja valabil pentru biciclişti şi motociclişti, iar aceştia nu au voie să transporte pasageri în stare de ebrietate. Ultima parte este 100% logică şi exista de mult în legislaţia care li se aplică motocicliştilor.

Explicaţia este foarte simplă: dacă ai un pasager beat şi el se sperie/clatină/îţi adoarme în spate, poate să provoace un accident şi vă proptiţi într-un obstacol într-un viraj. Chestia asta este valabilă şi dacă pasagerul este treaz, dar extrem de speriat/panicos şi nu i-aţi explicat regulile de bază privind mersul pe motocicletă.

O altă schimbare este mărirea valabilităţii cursului teoretic, ceea ce înseamnă că poţi să încerci să promovezi examenul practic la un an de la promovarea examenului teoretic. Pe de o parte, este de ajutor celor care au făcut o greşeală sau două la examenul practic şi nu mai sunt nevoiţi să dea din nou examenul teoretic. Din păcate, nu ştiu ce vor mai ţine minte din legislaţia rutieră cei care dau examenul practic de mai multe ori în decursul mai multor luni, fără să-l promoveze, dar beneficiind de această scutire. Nu de alta, dar nu am mari speranţe de la abilităţile lor de şoferi. Serios acum, dacă nu eşti capabil să promovezi examenul auto după mai multe încercări, poate că trebuie să investeşti serios în nişte ore suplimentare cu cel mai bun instructor auto pe care-l poţi găsi, ca apoi să mergi la o şcoală de condus defensiv din momentul în care poliţistul de la ghişeu îţi înmânează ”plasticul”.

Ceea ce n-au înţeles nici până acum legiuitorii noştri este că problema nu este la lege, care există, ci la aplicarea sa, aceasta fiind, în multe cazuri, defectuoasă, părtinitoare, contestabilă din diferite motive (unele justificabile) şi fără consecţinte adevărate pentru cei care îşi bat joc de ea.

Cronica unei morţi anunţate – Rabla 2014

Rovana Plumb, Ministrul Mediului, consideră programul rabla ineficient şi vrea să renunţe la el. Ediţia 2013 este prima dată când doamna Plumb impune condiţiile gândite de echipa sa şi apucă să schimbe totul astfel încât rezultatele să fie cât mai bune. Sau, cel puţin aşa ar fi trebuit să se întâmple.

Paradoxal sau nu, prima lună cu noul program rabla, cu ale sale vouchere de 6.500 ron, s-a lăsat cu o scădere de 46% a înmatriculărilor de automobile noi. Da, în România, în comparaţie cu iunie 2012. Astfel, ori n-a înţeles nimeni cum funcţionează noul program de înnoire a parcului auto din România, ori Programul Rabla a ”obosit”, cum ar spune domnul Valmar, ori totul a început prea târziu şi ”ajutorul” de 6.500 lei vine într-un climat economic în care consumatorii n-au încredere să-şi cumpere nimic pentru săptămâna viitoare, d-apăi să facă un credit la bancă pentru mai mulţi ani?

După cum ne-a obişnuit ministrul Plumb (ironic nume pentru un Ministru al Mediului, ştim, dar nu trebuie să o judecăm după nume), intenţiile anunţate privind proiectele sale de viitor se transformă, aproape de fiecare dată, în realitate. În caz că aţi uitat, doamna Plumb a vorbit şi despre un timbru de mediu cu un cuantum mai mare pentru diesel-uri, plata timbrului de mediu pentru maşinile Euro 6 atunci când acestea îşi vor schimba proprietarul şi multe altele.

Aşadar, nu putem decât să ne pregătim pentru un nou an de scăderi în piaţa auto din România, 2014. Pentru că nu vor mai fi ajutoare pentru clienţii de bună credinţă ai maşinilor noi, nici pentru societăţi. Tot societăţile au primit o altă piedică de la stat în 2012, când guvernanţii au decis să reducă procentul de TVA deductibil la achiziţia unui vehicul nou.

În lipsa unui program Rabla în 2014, sunt curios cum va motiva doamna Plumb existenţa timbrului de mediu (taxa auto şi timbrul de mediu finanţând programul de înnoire a parcului auto din România) şi ce se va întâmpla cu sumele colectate din acest proiect. Vor merge către proiectele de protecţie a mediului din România? Care proiecte de protecţie a mediului?