Monoposturi cu cockpit închis
Accidentul suferit de Jules Bianchi în finalul Marelui Premiu al Japoniei va determina, cel mai probabil, implementarea unor noi măsuri de siguranţă.
Una dintre cele mai vehiculate idei, care a apărut iniţial după accidentul suferit de Felipe Massa în calificările pentru Marele Premiu al Ungariei din 2009, este închiderea cockpitului pentru o protecţie mai bună a capului.
Ideea este respinsă de o bună parte dintre fanii Formulei 1, care consideră că una dintre particularităţile Formulei 1 ar dispărea în cazul în care cockpitul ar deveni închis. Designul unui astfel de monopost cu cockpit închis ar fi controversat, iar acum avem o primă oportunitate să vedem cum ar arăta o astfel de soluţie.
În cadrul popularei emisiuni online The Racers Edge moderată de Peter Windsor, Craig Scarborough a explicat cum ar arăta un monopost de Formula 1 cu cockpitul închis:
October 21st, 2014 la 12:59 pm
Eu sunt pentru cockpitul închis, numai in ultimii 5 ani au fost 2 accidente grave in Formula 1. Si a mai fost un accident fatal in 2009 in una din formulele inferioare, fiul unui fost pilot a decedat dupa ce a fost lovit de o roata sarita de la alt monopost
In plus nu arata nici rau
October 21st, 2014 la 2:19 pm
Interesanta idea, am mai vazut cateva variante pe aceasta tema. Realitatea este ca la viteze mari de peste 100km/h, este greu sa aperi capul pilotului doar cu o casca fie si cea din Formula 1 (cata tehnologie este in spatele ei). Poate in cativa ani se va trece la aceste cockpituri inchise, cine stie. Pentru moment, nu cred ca este idee rea.
October 21st, 2014 la 4:21 pm
pe Bianchi nu-l mai ajuta nici dacă avea cockpit-ul închis…
October 21st, 2014 la 6:05 pm
Are dreptate userul Rusu… F1 a fost în ultimii ani un sport mai sigur decât unele discipline din sporturile de iarnă ( unele probe de ski, sau săriturile de la trambulină) unde în ultimii ani s-au întâmplat accidente mai grave decât în F1 ..Accidentul lui Bianchi a fost un unul nefericit …
October 23rd, 2014 la 4:08 pm
Cockpit-ul inchis nu e o solutie viabila cand e vorba de ploaie. Stergatoare de parbriz la 200-300 km/h?? Si la socuri extreme (cazul Bianchi) acestea nu se vor sparge? Bucatile rezultate nu vor produce rani mai grave? Daca se va adopta o metoda gen “geam securit” din care nu cad bucati (mari), la un accident minor va putea pilotul respectiv sa continue sa mearga cu masina?
Inginerii au la ce se gandi…