Dezbinarea Formulei 1
În 2009, în plină criză economică şi pe fondul retragerii Honda, BMW şi Toyota din Formula 1, FIA a acceptat sosirea pe grila de start a nu mai puţin de patru noi echipe. Una dintre ele nici măcar nu a reuşit să mai ia startul în sezonul 2010, HRT s-a închis la sfârşitul sezonului 2012, iar Caterham şi Marussia sunt în prezent aproape de un deznodământ similar.
Strategia lui Max Mosley a eşuat, parţial pentru că planurile privind implementarea unui buget maxim anual au fost abandonate, însă asta nu a impedicat forul mondial să caute noi echipe. Haas se pregăteşte pentru sezonul 2016, în timp ce despre echipa românească Forza Rossa nu se mai aude nimic.
Totuşi, în loc ca Formula 1 să se agite să aibă 20-22-24-26 de monoposturi pe grila de start, nu ar fi mai logic să caute o soluţie pentru ca cele nouă echipe rămase în competiţie să se poată susţine singure în competiţie din banii proveniţi din drepturile TV şi din sponsorizări?
Până la urmă, cât de mult contează pentru fanii care se uită la Formula 1 că în cursă există 18 monoposturi cât de cât apropiate ca performanţe sau 22 de monoposturi, dintre care patru mai mult îi încurcă pe cei care luptă pentru primele poziţii? Prea puţin, pentru că toţi ochii se îndreaptă spre lupta dintre Lewis Hamilton şi Nico Rosberg pentru titlu sau pe duelurile lui Fernando Alonso cu Sebastian Vettel sau Daniel Ricciardo.
Problema Formulei 1 nu este numărul de echipe şi, implicit, de monoposturi de pe grila de start. Problema Formulei 1 este dezbinarea. Iar Formula 1 este dezbinată pentru că toate părţile implicate se gândesc doar la bani.
Pe de o parte, Bernie Ecclestone este interesat doar de profitul pe care îl asigură acţionarului principal, CVC Capital Partners, din drepturile TV, contractele de sponsorizare de pe circuite şi din faimosul Paddock Club, unde un bilet de weekend costă 3.000 – 5.000 EUR. Britanicul nici nu se gândeşte să ofere echipelor o felie mai mare din banii din drepturile TV, o soluţie prin care inclusiv echipele mici şi-ar asigura un buget decent.
Acelaşi Bernie Ecclestone este responsabil indirect pentru numărul tot mai scăzut de fani care vin în tribune la curse. Pentru organizatorii curselor, biletele reprezintă principala sursă de venit (90% din banii din bannerele de pe circuit ajung, desigur, la Ecclestone), astfel că sunt nevoiţi să impună tarife mari pentru a putea plăti taxa de participare care ajunge, desigur, la acelaşi Ecclestone.
Dacă Ecclestone ar avea pretenţii mai mici, organizatorii ar ieftini biletele, ar avea mai mulţi fani în tribune şi ar genera mai multe venituri atât pentru ţara organizatoare (prin turism), cât şi pentru echipe (o popularitate mai mare atrage mai mulţi bani de la sponsori, iar fanii ar putea cheltui mai mulţi bani pe produse de merchandising).
Pe de altă parte, echipele nu sunt unite, nu sunt dispuse să se ajute reciproc şi au propriile interese financiare. Cred că ultimul gest de omenie din Formula 1 a fost decizia lui Martin Whitmarsh din 2009 în urma căreia McLaren a acceptat ca Mercedes să ofere motoare pentru Brawn GP. Şi ştim cu toţii cum s-a terminat povestea asta.
Echipele de top nu ar accepta o egalizare a veniturilor din drepturile TV în forma propusă de Max Mosley, pentru că asta ar însemna o micşorare drastică a propriilor bugete, iar constructorii nu ar accepta să primească mai puţini bani pentru motoarele furnizate. Cum să supravieţuiască Caterham cu un buget de 50-60 de milioane de euro când numai motoarele Renault au costat 23 de milioane de euro?
Iar echipele nu sunt unite şi pentru că, în cazul multora dintre ele, nu există nicio garanţie că vor rămâne în Formula 1 peste cinci sau zece ani. Ferrari, McLaren şi Williams au rămas practic singurele echipe cu tradiţie de “racers” din Formula 1, în timp ce Mercedes şi Red Bull Racing (inclusiv Toro Rosso) vor rămâne atât timp cât se justifică din punct de vedere al marketingului. Cât despre Force India, Lotus şi Sauber, acestea vor rămâne aici doar atât timp cât vor mai avea bani.
October 28th, 2014 la 3:16 pm
De vina este deci lacomia lui Bernie Ecclestone…
La cei mai trebuie atati bani unui mosnegel de peste 80 de ani?
October 28th, 2014 la 8:20 pm
Super articol. Bravo.
October 28th, 2014 la 9:35 pm
Mai fratilor aveti tot dreptul sa radeti (daca vreti si simtiti nevoia) de cele ce va voi scrie: mare dreptate le dau duhovnicilor ce m-au invatat ca mandria e cel mai mare pacat si mare dreptate ii dau celuia ce spunea ca pacatul e precum bumerangul care stii cand il arunci dar nu stii cand si din ce directie se intoarce si te loveste-n cap. Asta este si motivul caderii F1: mandria lui Bernie Ecclestone care daca stai bine si il privesti il doare-n basca de perioada prin care trece F1 si asta pentru ca stie la randu-i ca ii sunt numarate zilele si la banii care ii are ma intreb pentru ce nu i-ar ajunge. Asa deci singura solutie ar fi colaborarea echipelor si impotrivirea acestora (in special a celor ce au o bogata istorie in acest sport precum Ferrari, McLaren, Mercedes) impotriva mosneagului. Din pacate observam si-n randul echipelor urme de mandrie si rautate, drept pentru care am presimtirea ca acest sport o sa cada precum Romania dupa ‘89.
October 29th, 2014 la 6:39 pm
Poate ca tocmai lacomia lui Bernie a dus la modernizarea F1. Atragerea de noi nume in F1 ca Red/Bull, Mercedes, Honda, foarte potente financiar care pot ridica stacheta si mai mult intru-un sport oricum elitist. La fel patrunderea F1 in regiuni straine pana nu demult, pe circuite moderne, curse nocturne ( Abu-Dhabi, Singapore ), etc. Actiunile lui Bernie mai mult sau mai putin bune fac lucrurile sa se invarta in F1. Si eu cred ca se invart bine din moment ce audienta F1 este peste tot ce inseamna motorsport pe 4 roti adunat, chiar daca in ultimul timp a scazut putin ( nu vb de SUA ). Asta este, F1 nu este pt cei saraci, care stau in coada grilei aproape invizibili oricum. Inainte macar aveau rolul de antrena piloti pt echipele mari ( debutul lui Alonos si Webber la Minardi, Raikonnen la Sauber, etc ), dar acum rolul s-a diminuat intrucat multi piloti vin direct din formule inferioare ( Magnusen, Verstappen, Hamilton, etc ). Din pacate acum doar banii conteaza, peste tot, doar cei cu bani au drepturi, restul out. Nu doar Bernie este lacom, toata lumea este lacoma, doar ca putini stiu sa faca bani.
November 3rd, 2014 la 10:22 am
“Dezbina si conduce” asta este deviza lui Bernie.