Strategia Ferrari
Plecarea lui Stefano Domenicali de la Ferrari nu a reprezentat o surpriză în contextul în care echipa italiană nu reuşeşte nici după introducerea noului regulament să lupte cu regularitate pentru victorii.
Chiar dacă poziţia oficială a Scuderiei Ferrari este că Domenicali şi-a dat demisia, realitatea nu este greu de ghicit: italianul a fost, de fapt, concediat, iar presa internaţională susţine că Fernando Alonso a fost cel care a pus presiune pe Luca di Montezemolo să iniţieze o schimbare în această direcţie.
Surprinzătoare a fost însă decizia de numire a lui Marco Mattiaci în locul lui Domenicali, şi asta pentru că acesta nu are niciun fel de experienţă în Formula 1. Mattiaci este foarte apreciat în cadrul companiei, însă CV-ul sau nu este de natură să impresioneze un fan al Formulei 1: CEO al diviziei Ferrari din regiunea Asia-Pacific intre 2006-2009 şi CEO al Ferrari America de Nord din 2010 şi până luni.
Este adevărat, Mattiacci are de partea sa un avantaj interesant: cunoaşte foarete bine modul în care funcţionează Ferrari şi va avea libertatea de a efectua anumite schimbări în structura organizaţională care, poate, nu ar fi putut fi realizate de un şef de echipă adus din afara grupului.
Totuşi, lipsa sa de experienţă în Formula 1 ar putea avea o influenţă negativă, întrucât vor exista anumite momente în care va fi bulversat de politicile şi intrigile din paddock. Tocmai de aceea, numirea lui Mattiaci este văzută mai degrabă ca un interimat până la sosirea adevăratului succesor al lui Domenicali.
Opţiuni există, cea mai evidentă fiind, desigur, Ross Brawn, liber după plecarea de la Mercedes la sfârşitul anului trecut. Ar putea fi luată în calcul inclusiv opţiunea Bob Bell, care şi-a câştigat o bună reputaţie la Renault pe vremea când Alonso câştiga titluri pentru francezi. De altfel, nu este exclus ca Bell să fie propus la Ferrari chiar de dublul campion mondial, într-o manieră similară cu cea în care l-a adus pe directorul tehnic James Allison.
Nu în ultimul rând, merită să recarcam că, exceptând McLaren, toate echipele de top ale Formulei 1 au şefi cu experienţă în motorsport: La Mercedes, Paddy Lowe este unul dintre cei mai respectaţi ingineri. La Red Bull, Christian Horner a fost pilot şi manager în Formula 3000. La Williams, Frank Williams nu mai are nevoie de nicio prezentare.
Toate aceste lucruri sugerează că Ferrari ar trebui să-şi îndrepte atenţia spre un şef cu experienţă în motorsport, dacă nu vrea ca Mattiacci să devină un al doilea Domenicali, care înainte de acest job lucrase în departamentul de resurse umane al companiei.
April 16th, 2014 la 9:37 am
Salut si apreciez comentariul dl ui Popescu. A-si mai adauga un singur lucru .Si Flavio Briatore ar putea fi numit sef la Ferrari. De ce nu? Au luat in 2005 2006 doua titluri cu Alonso la Renault.si sa nu uitam anii 94 94 cand la Benetton cu o masina mai slaba au reusit impreuna cu Schumacher sa castige doua titluri mondiale cu toata dominatia tehnica a celor de la Williams Renault. Briatore e un vulpoi batran care are multi asi in maneca si ar face din Ferrari un team castigator. Plecarea lui Domenicali nu ma surprinde ma mir doar de ve au facut-o asa tarziu.
April 16th, 2014 la 1:36 pm
Fabbio Brriatore si mai sunt si altii.
Eddie Jordan etc.
April 16th, 2014 la 9:07 pm
Nu cred ca Briatore mai e interesat de F1, dar cine stie. Mattiacci e bun pe post pana ferrari vor negocia cu altii cu adevarat calificati in acest sport. S-ar putea sa surprinda.
April 17th, 2014 la 11:18 am
f1 champ??
April 20th, 2014 la 11:34 am
Măi fraților, am certitudinea că Mattiaci încă nu are efecte asupra echipei dar am curajul de a spune că de la plecarea lui Domenicali echipa Ferrari pare scăpată de un mare blestem și surprizele plăcute apar precum acest podium obținut în China. Sper s-o țină tot așa!