Importanţa sistemului ERS în Formula 1 în sezonul 2014

Principalul subiect dezbătut în Formula 1 în perspectiva sezonului 2014 este introducerea noilor motoare V6 de 1.6 litri. Doar în treacăt se menţionează şi creşterea semnificativă a puterii sistemului de recuperare a energie.

Numele oficial al sistemului va fi schimbat din Kinetic Energy Recovery System (KERS) în Energy Recovery System (ERS), întrucât sistemul va recupera şi alte tipuri de energie, nu numai pe cea cinetică.

Ţineţi minte acest nume: ERS. Este foarte posibil ca anul viitor să vorbim despre ERS mult mai mult decât am vorbit despre KERS în 2009, cu toate problemele de fiabilitate care au existat atunci. Iar motivul este cât se poate de simplu.
Este cunoscut faptul că motoarele V6 de 1.6 litri vor avea o putere apropiată de actualele unităţi V8 de 2.4 litri, însă acest lucru este posibil în special datorită creşterii puterii sistemului ERS.

De exemplu, sistemul actual KERS presupune utilizarea unei puteri de 60 kW timp de 6.67 secunde pe tur. Raportat la puterea motorului V8 de 2.4 litri, asta înseamnă că un monopost fără KERS este cu aproximativ două secunde mai lent decât unul cu KERS. Ca o paranteză, acest lucru ar putea explica şi motivele pentru care Caterham s-a distanţat decisiv de Marussia şi HRT în 2012, ultimele două nefolosind această tehnollogie.

În schimb, sistemul viitor ERS va permite utilizarea a 120 kW timp de 30 de secunde pe tur. De aceea, se estimează că un monopost fără sistem ERS va fi cu… 15 secunde mai lent decât unul cu ERS.

Efectele unui sistem ERS nefuncţional vor fi, prin urmare, mult mai puternice decât în prezent, iar fiabilitatea tehnologiei va deveni esenţială pentru obţinerea de performanţe.

Aşteptaţi-vă aşadar la un an plin de articole care conţin cuvintele baterie, acumulator sau litiu.

6 comentarii

Etichete: /

Relevanţa testelor de iarnă din Formula 1

După ceva mai mult de două luni de la steagul cu pătrăţele din Brazilia, Formula 1 a revenit oficial la viaţă cu prima sesiune de teste premergătoare noului sezon, care se desfăşoară în perioada 5-8 februarie pe circuitul de la Jerez.

În această perioadă a anului este foarte uşor să cădem în capcana clasamentelor generale care afişează doar cel mai bun timp realizat de fiecare pilot în parte şi să dăm verdicte de tipul “echipa X va fi campioană mondială” şi “băieţii de la y se vor chinui să ajungă în ultima parte a calificărilor.

În realitate, lucrurile sunt mult mai complexe. În general în teste şi în special în această primă sesiune de de la Jerez echipele se concentrează pe fiabilitate şi mai puţin pe performanţa brută. Pentru că, nu-i aşa, degeaba ai un monopost cu o secundă pe tur mai rapid decât toate celelalte echipe dacă nu reuşeşti niciodată să parcurgi cei puţin peste 300 km ai unei curse.

Pe de altă parte, aproape nimeni nu cunoaşte nivelul de carburant din rezervoarele monoposturile. În contextul în care 10 kilograme de combustibil înseamnă aproximativ 0.4 secunde pe turul de circuit, este foarte uşor să tragem concluzii pripite cu privire la performanţele unui monopost.

Nu în ultimul rând, în Formula 1 a devenit deja o tradiţie ca unele echipe să utilizeze în teste foarte puţin combustibil cu scopul de a obţine un timp cât mai bun pentru a atrage sponsori înaintea noului sezon. Se întâmplă aproape în fiecare an, dar “recordul” este probabil deţinut de Prost. Echipa legendarului Alain Prost şi-a surclasat rivalii cu peste o secundă în testele de la Estoril din 2001 şi a câştigat câţiva sponsori numai pentru a obţine doar patru puncte pe tot parcursul sezonului.

Unii dintre voi veţi spune că Brawn a demonstrat în 2009 că această logică poate fi combătută. Totuşi, Brawn GP a fost o excepţie de la regulă apărută datorită unui element foarte important care lipseşte în 2013: schimbarea radicală a regulamentului tehnic. Cum în acest an regulamentul este în mare parte acelaşi, cu excepţia unui panou din fibră de carbon de circa 200 de grame între saşiu şi nas, este greu de crezut că va exista vreo echipă care să pornească o revoluţie. Poate în 2014…

Prin urmare, recomandarea mea este să privim aceste teste de iarnă cu o uşoară relaxare în privinţa timpilor şi să nu ne îmbătăm cu apă rece.

2 comentarii

Etichete: