Automarket F1 este şi pe Facebook

Una dintre noutăţile pe care Automarket le-a pregătit pentru sezonul 2011 al Formulei 1 este o pagină dedicată pe Facebook.

Este, dacă vreţi, un pas natural în dezvoltarea secţiunii de Formula 1, având în vedere că peste 2.500.000 de romani au cont pe această reţea de socializare, mulţi dintre aceştia fiind pasionaţi de luptele din Marele Circ. Acesta este şi motivul pentru care nu cred că are rost să explic ce este Facebook, aşa că voi trece direct la ceea ce contează. Mai exact, iată de ce merită să daţi Like paginii de Facebook:

  • veţi vedea fotografii inedite, publicate exclusiv pe Facebook
  • veţi putea participa la concursuri interactive despre istoria Formulei 1 – fără premii, dar cu recunoştinţa celorlalţi fani pentru perspicacitate
  • veţi afla informaţii în premieră şi statistici inedite despre F1 Champ, singurul manager de Formula 1 de pe internetul românesc
  • veţi fi permanent la curent cu cele mai importante evenimente din lumea Formulei 1
  • veţi afla lucruri inedite despre Formula 1 prin intermediul feature-urilor şi analizelor publicate pe site

Şi multe altele care vor veni pe parcurs, pe măsură ce decoram pagina. Totul aici.

Când pasiunea depăşeşte limitele imaginaţiei

Cred că Formula 1 tocmai şi-a descoperit cel mai mare fan al său din toate timpurile. Îl cheamă Michel şi este un brazilian care, după ce a divorţat în 2002, a luat decizia de a-şi decora întreaga casă în stilul… Formulei 1. Nouă ani mai târziu, brazilianul a hotărât să împărtăşească cu întreaga lume rezultatul muncii sale, care pe mine m-a lăsat fără cuvinte:

Privind la ce are băiatul ăsta prin casă, îmi dau seama că macheta mea cu Kimi Raikkonen la volanul unui monopost Ferrari din 2007 este doar o picătură într-un ocean…

Povestea completă şi mult mai multe fotografii aici.

Formula 1, incompatibilă cu Bahrain

Marele Premiu al statului Bahrain trebuie anulat. Chiar dacă două săptămâni suplimentare până la prima cursă nu face plăcere niciunui fan al Formulei 1, securitatea piloţilor, mecanicilor şi inginerilor este mult mai importantă despre orice altceva. Iar ceea ce se întâmpla în aceste zile în micul stat arab îţi oferă orice, numai un sentiment de siguranţă nu.

Editorialul publicat joi seară de jurnalistul Nicholas Kristof de la The New York Times este mai mult decât edificator în acest sens: cel puţin patru morţi şi peste 200 de răniţi în urma confruntărilor dintre populaţie şi autorităţi.

Pe lângă asta, jurnaliştii de la posturile generaliste de ştiri, dar şi cei sportivi au avut numeroase neplăceri: cei care au vrut să ajungă în Bahrain au fost opriţi la aeroport, iar cei care au vrut să plece acasă au fost de asemenea opriţi. Unul dintre jurnaliştii de la BBC a fost obligat să predea telefonul mobil autorităţilor locale drept condiţie pentru a putea pleca acasă, în timp ce echipajul teleziunii japoneze Fuji TV care acoperea cursa de GP2 Asia a rămas blocat pe aeroport mai multe ore.

Iar lucrurile nu se opresc aici. Acelaşi Nicholas Kristof a anunţat vineri pe Twitter că liderii opoziţiei din Bahrain pregătesc un marş de amploare pentru a prelua controlul asupra pieţei pe care au fost obligaţi prin violenţă să o părăsească joi seara. Prin urmare, şansele ca lucrurile să se calmeze până miercuri sunt minime.

Singura soluţie? Anularea cursei. Sincer vă spun, mie îmi place mult mai mult Marele Premiu al Australiei ca start al sezonului, datorită atmosferei create de fani.

Totuşi, nu sunt de acord cu cei care acuză în stânga şi dreapta orientarea Formulei 1 spre Orientul Mijlociu. Este adevărat că această regiune a globului este fierbinte în această perioadă, dar asta nu înseamnă că astfel de evenimente nu pot avea loc şi în Europa. Nu cu mult timp în urmă, grecii aruncau cu cocktail-uri Molotov în plin centrul Atenei, iar francezii incendiau maşini în cadrul  protestelor de amploare împotriva creşterii preţului la carburanţi. Aşa că nu ar trebui să ne mirăm dacă într-o zi Ecclestone va anula o cursă de pe Bătrânul Continent.

7 comentarii

Etichete:

F1 Champ 2011: Surprize, surprize

Cu exact trei luni în urmă v-am solicitat opinia despre îmbunătăţirile pe care le putem aduce managerului F1 Champ pentru sezonul 2011. Am citit, am analizat, am alcătuit o listă scurtă de priorităţi şi am luat decizii.

Acum a venit momentul să vă oferim primele informaţii despre F1 Champ 2011 şi mă bucur să vă spun că am ascultat o mare parte dintre sugestiile voastre. Pe scurt, cu buline:

  • premiile din clasamentul general sunt pur şi simplu superbe. Nu pot intra în detalii, însă vă asigur că F1 Champ nu a avut niciodată premii finale atât de frumoase. Şi nu numai pentru marele câştigător, ca până anul trecut, ci şi pentru următorii doi clasaţi
  • premiile din clasamentul de etapă respectă, printre altele, o dorinţă exprimată de numeroşi participanţi în ultimii ani. Cine ştie, cunoaşte
  • înscrierile în noua ediţie a managerului vor începe în 28 februarie, cu două săptămâni înainte de prima cursă (cu voia arabilor din Bahrain)

Atât pentru început. Mai multe detalii veţi afla la momentul potrivit. Cert este că a cincea ediţie a managerului F1 Champ se anunţă cea mai spectaculoasă din istorie.

Recuperare rapidă, Kubica!

Echipele ne-au demonstrat de multe ori că nu sunt capabile să se unească nici măcar atunci când au interese comune. Tocmai de aceea, surpriza pe care au pregătit-o toate cele 11 echipe prezente la Jerez pentru o nouă sesiune de teste a fost cu atât mai mare.

Astfel, toate echipele au lipit pe monoposturi câte un sticker cu un mesaj în poloneză pentru Robert Kubica. “Szybkiego powrotu do zdrowia Robert!”. Adică “Recuperare rapidă, Robert”. Ceea ce îi dorim şi noi.

Kubica_recuperare_rapida

Când dragostea pentru raliuri aproape ucide

Accidentul suferit duminică de Robert Kubica în timpul unui raliu cvasi-anonim din Italia a readus în discuţie o polemică care datează de ani buni în Formula 1: este sau nu este corect că piloţii din Formula 1 să aibă dreptul de a concura în alte competiţii?

Cei mai mulţi dintre voi şi-au exprimat deja opiniile radicale împotriva acestui concept în comentariile articolului de duminică, însă cred că, cel puţin parţial, greşiţi. Chiar dacă nimic nu s-ar fi întâmplat dacă Robert nu s-ar fi urcat la volanul acelui Skoda Fabia, hai să vedem împreună faptele şi din alte unghiuri:

  • Fără îndoială, raliurile reprezintă marea pasiune a lui Kubica, iar polonezul se gândea chiar la o carieră în WRC după retragerea din Formula 1. Pur şi simplu nu poate sta departe de raliuri, este un fel de dependenţă, un fel de drog, elemente caracteristice multor piloţi. A spus asta de foarte multe ori, ultima oară cu numai patru zile înainte de accident. “Acum mă pot bucura de raliuri pentru că pot pilota fără să mă concentrez pe rezultat, ci doar pe distracţie. Probabil ar fi diferit dacă aş deveni pilot profesionist, dar nu exclud posibilitatea să facă această schimbare în viitor. În raliuri poţi fi competitiv indiferent de vârstă şi asta îmi oferă timp înainte de a lua o decizie”.
  • Cei care acuză Renault că i-au permis polonezului să concureze în raliuri trebuie să înţeleagă un lucru: atunci când Renault l-a vrut la echipa pentru sezonul 2010, polonezul a insistat că va semna contractul doar dacă înţelegerea va include o clauză prin care să poată concura în raliuri. Cei de la Renault au fost cu mâinile legate, Kubica era în acel moment printre cei mai buni piloţi liberi de contract, practic nu au avut de ales. Kubica era elementul cheie pentru progresul echipei.
  • Ferrari şi McLaren interzic cu desăvârşire piloţilor să participe în competiţii non-F1, dar nu uitaţi că vorbim de cele mai importante echipe din Formula 1. Un pilot nu va refuza niciodată Ferrari sau McLaren doar pentru că nu poate concura în alte competiţii. Cu excepţia cazului în care numele pilotului este Kimi Raikkonen. Chiar şi aşa, Massa concurează în karting în luna noiembrie, alături de Michael Schumacher sau Rubens Barrichello. E adevărat, cu riscuri mult mai puţine.
  • Accidente dramatice pot avea loc oricând, în orice competiţie, chiar şi pe un drum public în timp ce te duci la un film. Cu toţii ştim accidentul prin care a trecut Kubica în 2007 la Montreal, însă puţini ştiu că polonezul a avut parte de un accident de maşină ca pasager pe un drum public în 2003. De atunci, el are în umărul drept câteva şuruburi de titan.
  • Vreţi să ştiţi motivul pentru care Kubica a concurat în Raliul Andorei? După imposibilitatea de a concura în Raliul Monte Carlo, Kubica a insistat în faţa celor de la Renault să ia startul într-un raliu. Cunoscând pasiunea sa pentru raliuri, Renault a acceptat şi i-a permis chiar să concureze cu o maşină non-Renault într-un raliu anonim din Italia.
  • Ca orice pilot, Kubica ştia la ce riscuri se expune, la fel de bine cum ştia şi Renault. Dar uneori dragostea poate fi oarbă. Sunt curios însă dacă Kubica ştia cum arăta traseul primei probe speciale din raliu. Pentru că, trebuie să recunoaştem, imaginile de mai jos, sunt puţin horror:

O idee senzaţională implementată prost

McLaren a încercat şi a reuşit să ne prezinte o lansare neconvenţională pentru noul monopost MP4-26, ridicând astfel mingea la fileu pentru echipele rivale. Totuşi, pe cât de senzaţională a fost ideea, pe atât de prost a fost implementată.

Să vă explic de ce:

Pe site-ul oficial al echipei, lansarea a început cu câţiva tineri mergând în diverse locuri cu diverse componente ale monopostului în mână. La început nu am înţeles ce se întâmplă, credeam că este o nouă reclamă la Vodafone.

Ulterior, transmisiunea s-a mutat la Berlin, acolo unde patru mecanici McLaren împingeau de la spate monopostul MP4-26. De fapt, era vorba despre un sasiu, fără aripă faţă, fără părţile laterale ale caroseriei şi alte câteva componente. Prima reacţie a fost: Wow, este foarte tare! Nu am mai văzut aşa ceva până acum!

Şi totuşi, entuziasmul a scăzut imediat la cote minime.

Împingerea monopostului era acompaniată de pe margine de un frup de fani. Mircea a comparat imaginea cu o înmormântare şi nu cred că exagerează, mai ales că “plimbarea” a durat câteva minute bune. Deh, mecanicii erau cam lenţi.

Ideea de a monta diversele componente pe monopost în faţa fanilor a fost senzaţională. Repet, senzaţională. Din păcate, şi aici McLaren a reuşit performanţa s-o dea în bară. Pentru că degeaba realizezi un astfel de scenariu dacă monopostul pe care îl prezenţi în faţa presei are motorul şi sistemul de evacuare din… plastic.

mp4-26_plastic

Practic, lansarea monopostului nu a avut aproape nicio legătură cu realitatea. A fost un spectacol, regizat foarte probabil de Vodafone, din care nu am reţinut decât ca McLaren a introdus inovaţii la plăcile laterale ale caroseriei. Dar plasticul sistemului de evacuare vizibil de pe Lună a stricat tot farmecul unei lansări care putea fi foarte interesante.

Lansarea a fost mult mai spectaculoasa decât ce a făcut Ferrari si cu 10 clase peste lansările fără sare şi piper de la Valencia. Dar este penibil să sacrifici noul monopost în numele spectacolului.

Pentru cei care nu au văzut show-ul în direct, îl pot accesa mai jos:

Sezonul 2010 în câteva minute superbe

Site-ul oficial al Formulei 1 a publicat joi rezumatul oficial al sezonului 2010.

“Suntem în februarie şi am văzut deja zeci de rezumate”, vor spune unii dintre voi. Ei bine, vă garantez că nu aţi văzut niciun rezumat atât de profesionist realizat că acesta. Oricât de mult îl blamăm pe Bernie, trebuie să recunoaştem că a angajat o echipă de profesionişti care să editeze cursele.

Iar rezumatul este fabulos: începe cu imagini superbe din istoria Formulei 1 şi continuă cu cele mai importante evenimente ale sezonului 2010. Vă las plăcerea să-l descoperiţi singur.

Da, trebuie să vă faceţi cont pentru a-l vedea. Da, merită din plin.

Cu mulţumiri userului McLaren pentru pont.

10 comentarii

Etichete:

Inovaţia apare atunci când…

… eşti cu cuţitul la os. Cel puţin în Formula 1.

  • În 2009, Brawn GP a scris una dintre cele mai frumoase pagini din istoria Formulei 1, câştigând fără drept de apel cele două titluri mondiale după ce gigantul Honda a decis să părăsească Formula 1. Da, monopostul BGP001 era în mare parte realizat în momentul rupturii, însă Brawn&Co. au dus o luptă invizibilă publicului larg pentru a ajunge pe grila de start tocmai pentru că ştiau că inovaţiile noii maşini.
  • În 2010, Red Bull Racing a avut fără  niciun dubiu cel mai bun monopost. Motivul: dorinţa de a demonstra că nu trebuie să te numeşti Ferrari sau McLaren pentru a câştiga titlul mondial. Şi, bineînţeles, geniul lui Adrian Newey. Dar fără dorinţă şi determinare nu l-ar fi convins pe Newey să se alăture echipei.
  • În 2011, Renault surpinde paddockul cu un sistem de evacuare mai puţin obişnuit. Da, va fi copiat de toată lumea, potrivit lui Ross Brawn, dar asta e mai puţin relevant în contextul acestui articol. Renault a trecut prin schimbări majore în ceva mai mult de 12 luni: Genii Capital a cumpărat 75% din echipă, iar constructorul Lotus a achiziţionat un procent nespecificat. Atât Genii Capital, cât şi Lotus vor să obţină bani în urma acestor investiţii, iar banii vor veni numai prin rezultate. Într-un fel sau altul, Renault a fost obligată să încerce marea cu degetul. Un design obişnuit pentru R31 ar fi însemnat menţinerea în mediocritate.

De cealaltă parte a baricadei, Ferrari şi McLaren par să fi încremenit. Când regulamentul tehnic s-a schimbat din temelii pentru sezonul 2009, banii şi istoria nu au mai contat nici cât o ceapă degerată. Au trecut ani buni de când Ferrari nu a mai introdus o inovaţie pe monopost, iar F-duct celor de la McLaren din 2010 a fost anulat rapid de sistemul de evacuare al celor de la Red Bull.

Concluzia este în titlu. Cu o singură excepţie: Williams.