Unde dai si unde crapa

Cine intra acum pe site-ul oficial al Formulei 1 are placerea sa observe pe homepage stirea legata de revenirea lui Michael Schumacher in Formula 1, acompaniata de o poza cu septuplul campion mondial. Numai ca in spatele lui Schumi troneaza cel mai bun “prieten” al fanilor Formulei 1 din Romania, inegalabilul Miki Alexandrescu.

Probabil ca site-ul oficial al Formulei 1 are foarte putine fotografii cu Michael Schumacher. Nu de alta, dar e criza. Si, in plus, site-ul este in proprietatea “sarantocului” Bernie Ecclestone. Nu mai vorbim despre faptul ca la fiecare click dreapta pe o fotografie suntem anuntati ca aceasta este protejata de drepturile de autor.

Sigur, mai exista si varianta ca Miki sa-l fi sunat pe Bernie sa puna in mod expres aceasta fotografie pe homepage. Nu de alta, dar stim cu totii ca Miki este prieten cu toti pilotii, mecanicii, inginerii si echipele din Formula 1. De ce n-ar fi si cu Bernie?

Honda, BMW. Urmeaza Renault?

Retragerea BMW din Formula 1 reprezinta, cel putin pentru mine, o mare surpriza. Stiu ca baietii de la Munchen nu agreau deloc rezultatele echipei din acest an, insa intotdeauna am apreciat progresele mici, dar vizibile, pe care le-au facut din 2006 pana in 2008.

2009 este un an extrem de slab pentru un brand precum BMW, dar as fi crezut ca echipa este determinata sa revina cu forte proaspete in 2010. Din pacate pentru Formula 1, m-am inselat.

Corporatistii de la BMW au decis ca banii sunt mult mai importanti acum decat un potential succes in viitorul mai mult sau mai putin apropiat. Iar in criza economica pe care o traversam, orice milion de euro valoreaza mult mai mult decat in urma cu un an.

Mario Theissen este insa principalul vnovat pentru acest esec. Daca germanul l-ar fi ascultat pe Robert Kubica la fonalul sezonului 2008 si ar fi fortat castigarea titlului, sunt sigur ca lucrurile ar fi stat astazi cu totul altfel. Insa Theissen a preferat sa nu riste si a pierdut.

Poate va intrebati de ce tocmai acum s-a trezit BMW sa renunte. Este foarte simplu: echipele din Formula 1 vor semna in curand Acordul Concorde, prin care fiecare team va garanta prezenta in Formula 1 pana in 2012 inclusiv. BMW nu era pregatita sa dea o astfel de garantie, asa ca a ales cea mai simpla cale: a plecat.
Marea intrebare este insa daca gestul facut astazi de BMW va fi urmat si de alti constructori. Mercedes si Toyota au confirmat ca vor continua, iar Ferrari nu trebuie sa confirme nimic. Stim cu totii ca va fi forever in Formula 1.

In schimb, baietii de la Renault tac malc. Nu au comentat in niciun fel decizia BMW si nu si-au reafirmat participarea in Formula 1. Prin paddock se vehiculeaza ca numai doua echipe nu au trimis inca semnaturile pentru Acordul Concorde. Una dintre ele era BMW-Sauber. Cealalata… cred ca v-ati dat deja seama la cine ma refer.

Oricum ar fi, vom afla curand. Dupa ce se va semna Acordul Concorde vom sti sigur ca echipele respective vor concura in Formula 1 in urmatoarele trei sezoane. Dar sunt destul de sigurca Renault nu se va numara printre ele…

Formula tzepei in Romania

Va spun de la bun inceput ca sunt extrem de sceptic in privinta construirii unui circuit de curse in Romania.

Informatiile au “transpirat” in aceasta dimineata din presa franceza, iar dupa-amiaza a sosit si un comunicat oficial de presa in limba romana pe acest subiect, care anunta “semnarea contractului pentru realizarea unui circuit auto-moto de viteza intre 3 parteneri (francez, monegasc si roman)”.

Evident, cand auzim de circuit ne gandim imediat la Formula 1. Interesanta este abordarea acestor organizatori, care nu mentioneaza nimic despre Formula 1 in comunicatul de presa de o pagina. Sau poate ar trebui sa citim printre randuri textul urmator: “Scopul principal al celor 3 parteneri, este organizarea Grand Prix-urilor, atat auto cat si moto, competitii considerate varful piramidei acestor sporturi” (n.r – virgula dintre subiect si predicat apartine autorului comunicatului de presa).

M-am contrazis cu Mircea pe seama semnificatiei acestei propozitii, el fiind convins ca este vorba de Formula 1 pentru ca, evident, varful piramidei sporturilor cu motor este Marele Circ. Eu insa ma intreb daca nu cumva baietii se refera la celebrele jocuri piramidale de tip Caritas…

Trecem peste folosirea in exces a formularii fanteziste “sporturi mecanice” si ajungem la cei trei reprezentati ai proiectului. Aici avem parte de cele mai mari surprize si nelamuriri.

Unul dintre reprezentanti este Sever Muresan. Cititorii care nu cunosc informatii despre acesta sunt rugati sa observe rezultatele cautarii pe Google a acestui nume.

Bun, dupa ce ati aflat cateva mamanunte picante din viata lui Sever Muresan trecem la Jacques SamAlens, care (atentie!) este “cofondator al castilor GPA – Specializata in protective in sporturile mecanice”. Daca a inteles cineva cu ce se ocupa mai exact acest domn il rog sa ma lumineze si pe mine printr-un comentariu.

Comunicatul de presa nu face nicio referire la Jacques Villeneuve, desi presa franceza sustine ca fostul campion mondial este implicat in designul circuitului.

In concluzie, astazi am avut o senzatie de deja-vu. Asta pentru ca anul trecut, undeva prin luna aprilie, Jarno Trulli venea cu surle si trambite in tara noastra pentru a semna un contract pentru construirea unui circuit de Grand Prix One in Romania (mai multe detalii, aici si aici). Ce s-a ales de acel circuit stim cu totii.

Si oricat de mult as vrea ca Romania sa organizeze un Mare Premiu de Formula 1, parerea mea personala este ca noul proiect nu va prinde viata.

Voi sunteti mai optimisti?

Exista lucruri care nu se pot cumpara…

Pe langa numeroasele momente frumoase pe care ni le ofera, Formula 1 ne atrage uneori atentia ca ramane unul dintre cele mai periculoase sporturi din lume.

Accidentul suferit de Felipe Massa in calificarile de la Hungaroring ne-a indepartat de la evenimentele de pe pista si ne-a adus aminte ca viata este mai importanta decat orice pole position, victorie sau titlu mondial. Iar ceea ce s-a intamplat astazi a demonstrat (pentru a cata oara?!) ca, indiferent cate masuri de siguranta s-ar lua si cate HANS-uri s-ar inventa, accidentele de acest tip nu pot fi evitate.

Asemanarile cu tragicul accident suferit acum 6 zile de Henry Surtees sunt mai mult decat evidente, cu singura deosebire ca o piesa metalica de 800 de grame a luat locul pneului. Si, foarte probabil, multi si-au adus astazi aminte si de Ayrton Senna.

Dupa accident, nu aveam nicio tragere de inima sa citesc comunicatele de presa ale echipelor. La fel ca si voi, asteptam vesti despre Felipe. Pentru ca, indiferent care este pilotul nostru favorit, inainte de toate suntem oameni. Acum, in acest momente grele prilejuite de o operatie care in mod cert nu va fi usoara, nu putem decat sa-i uram multa sanatate lui Felipe!

Voi cum ati trait accidentul lui Massa?

Tanar si echilibrat

Dintre cei minim 6 piloti care si-au dat cu pararea despre debutul lui Alguersuari in Formula 1, cea mai pertinenta opinie a fost cea a lui… Sebastian Vettel, unul dintre cei mai tineri piloti din actualul pluton.

Recunoscut pentru “efervescenta” sa, germanul a fost singurul care a realizat ca aparitia unui pilot precum Alguersuari in Formula 1 are drept cauza principala interzicerea testelor din martie pana in decembrie.

Cand cel mai tanar pilot castigator de Grand Prix face o astfel de declaratie, poti sa spui ca tinerii piloti din Formula 1 au mult mai multa coloana vertebrala decat marile “staruri” care ocupa locuri sigure la echipe cu pretentii. Si asa este un motiv suficient de bun pentru care cred ca Alguersuari nu se va face de ras in Formula 1. As indrazni chiar sa-l contrazic pe Jenson Button si sa spun ca spaniolul are sanse sa se descurce mai bine decat Sebastien Bourdais, cvadruplul campion de ChampCar.

In rest, sa-l lasam pe Felipe Massa sa-si manifeste public frustrarile pentru prezenta “ingratului” Alguersuari pe grila de start, amintindu-i ca drumul sau pana la Ferrari nu a fost presat numai cu lapte si miere.

Ghid de depasiri la Hungaroring

Circutul de la Hungaroring este considerat printre cele mai putin spectaculoase din calendar din cauza oportunitatilor rarisime de depasire. Nu a fost insa intotdeauna asa, iar cand ploaia si-a facut aparitia am putut asista la adevarate spectacole.

Si cine altcineva sa faca spectacol pe ploaie la Hungaroring daca unul dintre cei mai talentati piloti in astfel de conditii atmosferice: Fernando Alonso.

Plecat doar de pe locul 15 al grilei de start, spaniolul a reusit sa ajunga pana pe locul 6 dupa un singur tur (!), iar la un moment dat l-a depasit cu un tur din urma pe Michael Schumacher (!), un alt rege al ploii. In cele din urma, pilotul echipei Renault a abandonat din motive tehnice, ratand sansa de a lupta pentru victorie cu Jenson Button, insa acest lucru conteaza prea putin.

Important este ca Alonso a oferit cu trei ani in urma o adevarata lectie de pilotaj in conditii vitrege, iar materialul video de mai jos reda primele tururi ale cursei cu Alonso in prim-plan, depasind orice monopost care ii iesea in cale. Indiferent daca ati vazut sau nu cursa respectiva, imaginile merita fiecare minut prin prisma spectacolului oferit de Alonso.

Oare cand vom mai avea parte de astfel de curse?

Vettel mania

La trei ani dupa retragerea lui Michael Schumacher, Germania are un nou idol. Este vorba, bineinteles, despre Sebastian Vettel, pustiul care anul trecut a devenit cel mai tanar castigator de Grand Prix si care anul acesta lupta pentru titlul mondial.

Dovada? Au aparut deja blugii marca Sebastian Vettel, iar fanii nu au ezitat sa se afiseze cu ei la Marele Premiu al Germaniei de la Nurburgring, chiar daca nu se poate spune ca sunt foarte estetici…

O zi de teste aerodinamice

Acesta este palmaresul lui Jaime Alguersuari la volanul unui monopost de Formula 1. S-a intamplat in 2008, cand spaniolul a fost recompensat pentru prestatiile sale din Formula 3 cu un test aerodinamic in linie dreapta cu un monopost Red Bull RB4.

Interzicerea testelor a fost o masura excelenta pentru reducerea costurilor in Formula 1, insa in acelasi timp reprezinta o crima la adresa tinerilor piloti care aspira la un loc pe grila de start. Astfel, desi suntem tentati sa criticam Toro Rosso pentru decizia de a inregimenta un pilot care nu a luat niciun viraj cu un monopost de Formula 1, trebuie sa admitem ca aceasta este singura solutie pentru aparitia debutantilor in competitie. Cel putin pana trece criza…

Iata si un material video care prezinta cel mai importante momente din cariera lui Alguersuari. Avand in vedere ca vorbim despre un pusti de 19 ani, nu trebuie sa ne mire ca imaginile abunda de karturi.

PS: Materialul include cursele la care a participat Jaime pana la inceputul sezonului 2008.

Tragicul destin al lui Surtees

Accidentul mortal suferit de Henry Surtees in cursa de Formula 2 de la Brands Hatch a socat lumea sporturilor cu motor.

Trecand peste faptul ca tatal sau, celebrul John Surtees, a concurat in 113 curse de Formula 1 intr-o epoca in care moartea pilotilor in timpul curselor reprezenta un eveniment la ordinea zilei, accidentul suferit duminica de Henry Surtees a fost precedat de un eveniment extrem de asemanator petrecut cu exact o luna in urma.

Sambata, 20 iunie 2009, in prima cursa de Formula 2 de la Brno, Cehia: Imediat dupa start, Henry Surtees, Jack Clarke si Robert Wickens sunt implicati intr-un accident in primul viraj, iar o roata se desprinde de unul dintre monoposturi si isi ia zborul. Dovada, in imaginea de mai jos:

Si un video in care, aproximativ la secunda 15, se poate vedea cum zboara roata la start:

Duminica, 20 iulie 2009, a doua cursa de Formula 2 de la Brands Hatch, Marea Britanie: In timpul cursei, Jack Clarke pierde controlul volanului, se izbeste de parapeti, iar una dintre rotile monopostului sau zboara si il loveste in cap pe Henry Surtees, care decedeaza la spital cateva ore mai tarziu.

Asemanarile dintre cele doua accidente sunt incredibil de elocvente, iar protagonistii au fost in ambele cazuri Surtees si Clarke. La cursa de la Brno totul s-a terminat cu bine. Din pacate, nu acelasi lucru il putem spune despre cursa de la Brands Hatch.

Dupa similitudinea dintre cele doua accidente, un singur lucru este clar: FIA, cea care promoveaza atat de intens siguranta in sporturile cu motor, trebuie sa descopere urgent de ce rotile monoposturilor de Formula 2 se desprind atat de usor si sa impuna reguli clare pentru ca astfel de accidente sa fie evitate. Altfel, exista un risc real ca Henry Surtees sa fie doar prima victima a noii ere din Formula 2.

Via | BritsonPole.com

Bla-Bla-Bla-richello

Declaratiile razboinice facute de Rubens Barrichello dupa Marele Premiu al Germaniei au primit o reactie extrem de calma din partea lui Ross Brawn, insa “fanii” pilotului brazilian nu au ratat ocazia de a compune o piesa pe baza afirmatiilor sale.

Ce a iesit poarta numele de Bla-Bla-Bla-richello – The Single.

Enjoy!