Ne-ati lasat fara replica!

Automarket a lansat la finalul anului trecut prima editie a concursului “Lasa-i fara replica”, menit sa “descreteasca” fruntile fanilor Formulei 1 intre doua sezoane competitionale. Intentia noastra a fost sa cream un mediu in care userii sa interactioneze prin replicile postate si prin voturile acordate pe parcursul fiecarei etape.

Inca de la prima etapa ne-am lovit insa de o problema tipic romaneasca: userii au format “aliante” pentru a se vota intre ei, astfel incat am fost nevoiti sa modificam regulamentul in speranta ca vom avea un concurs corect.

Ne-am bazat pe corectitudinea userilor pana aproape de finalul concursului, considerand ca acestia au inteles mesajul transmis de organizatori dupa prima etapa. Din pacate, increderea ne-a fost inselata intr-un stil incredibil care ne-a lasat cu gura cascata.

Cu numai cateva zile inainte de incheierea concursului, am constatat ca foarte multi useri si-au creat conturi adiacente prin care si-au votat singuri propria replica postata, pentru a incheia etapa pe primul loc si pentru a avea sanse mai mari la marele premiu.

Veti spune probabil ca nu este nimic iesit in comun. Poate, dar cand constati ca userul “hoyad”, aflat in prezent pe primul loc, are peste 233 de conturi (da, ati citit bine, 233) nu poti decat sa fii dezamagit de atitudinea acestuia si de modul in care a inteles sa participe la acest concurs.

Stim ca aceasta acuzatie ar fi greu de crezut fara explicatii, motiv pentru care trebuie sa mentionez ca userul “hoyad” a fost votat sistematic de useri cu acelasi IP la intervale de aproximativ 30 de secunde. Numele userilor care l-au votat? Iata doar o mica selectie: ra04, ra05, ra06, ra07, ra08, tik03, tik04, tik05, tik06, aud00, aud01, aud02. Foarte original, intr-adevar.

Spre marea noastra dezamagire, userul “hoyad” reprezinta doar varful aisbergului. Intr-o masura mai mica sau mai mare, o foarte mare parte dintre ceilalalti useri au ales aceeasi metoda pentru participa la acest concurs.

De exemplu, userul “vulploi”, castigatorul etapei a 14-a, a colectionat 189 de voturi la ultima etapa, dintre care 130 de voturi provin de la conturile “capusa” create de acesta.

Nu am trecut nici peste “rosemarie”, despre care putem sa spunem ca este un user pasionat de GTA, avand in vedere conturile “capusa” numite ionelgta, gabrielgta, andreigta, remusgta, romeogta, julietagta. Foarte romantic, intr-adevar.

Un alt exemplu este userul “ce_zar23″, care in fiecare etapa a concursului a fost votat de exact aceeasi useri in exact aceeasi ordine.

La userul cunoscut in comunitatea F1 Champ drept “georgedaniel” am intampinat insa cele mai mari probleme. Primele estimari indica faptul ca “georgedaniel” si-a creat aproximativ 386 de conturi, iar numaratoarea continua! Hai, Georgica, mai ai putin si ajungi la 400…

Nu cred ca are sens sa continuam aici evidentierea fiecarui user care a trisat. Cert este ca in clasamentul general exista un singur user care a abordat concursul cu profesionalism dintre primii 15 clasati. Pentru noi, devine din ce in ce mai clar este userul corect reprezinta doar acul intr-un car cu fan.

Personal, sunt extrem de dezamagit de acesti useri, care au avut o atitudine absolut penibila, incercand cu orice pret sa castige un concurs. Totusi, ati reusit ceva. Felicitari, ati reusit sa ne lasati fara replica prin modul in care ati abordat acest concurs.

Stau si ma intreb cum pot avea astfel de useri pretentia de a intra in posesia unei machete superbe cu Michael Schumacher, cel mai celebru si cel mai titrat pilot din istoria Formulei 1. Pentru ca nu merita o astfel de rasplata.

Cert este ca nu avem nevoie de astfel de useri. Avem nevoie de calitate, nu de cantitate. Iar asta nu mai este doar problema acestui concurs, ci problema generala a internetului romanesc.

Probabil va intrebati ce se va intampla in continuare. Ei bine, toti userii care si-au creat conturi adiacente pentru a se vota vor fi exclusi. Nu ne intereseaza daca sunt 10, 20 sau 100. Nu ne intereseaza daca va trebui sa filtram toti cei peste 1000 de useri pentru a gasi 5 useri corecti. O vom face, iar clasamentul final va fi publicat la timp.

Pentru evitarea unor situatii neplacute, ii rugam pe cei care se simt cu musca pe caciula sa nu organizeze nicio petrecere pentru a sarbatori castigarea unuia dintre cele 5 premii de final. Nu le veti primi pentru ca nu le meritati!

Schumacher recidiveaza

Pasiunea lui Schumacher pentru fotbal nu cunoaste limite. Meciurile pe care le sustinea pe vremea cand era pilot de F1 reprezinta deja ceva banal, astfel ca multiplul campion mondial a trecut la donatii inedite.

Preambul

Lukas Podolski este un fotbalist german de origine poloneza care a fost transferat in 2006 de la FC Koln la Bayern Munchen. Din 2007, germanul a fost trecut pe linie moarta de gruparea bavareza, iar campioana Germaniei a anuntat ca este dispusa sa il vanda pentru suma de 10 milioane de euro. FC Koln doreste sa il rascumpere pe Podolski, iinsa nu are suficienti bani.

Solutia: FC Koln a realizat un portret digital al fotbalistului, iar suporterii pot cumpara cate un pixel din acest portret pentru 25 de euro.

Interventia lui Schumacher

Ei bine, unul dintre cei care a cumparat pixeli din portretul digital al lui Podolski este chiar Michael Schumacher, care a donat astfel 875 de euro. Germanul a atasat o fotografie pe sectiunea cumparata impreuna cu urmatorul mesaj: “Asadar, baiete, ai decis sa urmezi alegerea inimii. Acum este randul tau sa demonstrezi de ce esti capabil, iar fanii FC Koln au prilejul sa te sprijine din nou”.

Chiar daca pare o suma modesta, intentia lui Schumacher merita aplaudata, mai ales ca gestul sau va fi preluat cu siguranta si de alti fani ai echipei cand vor vedea ca pot fi colegi virtuali cu cel mai titrat pilot de Formula 1 din istorie.

Partea intunecata a F1

Credeati ca accidentul lui Robert Kubica de la Montreal din 2007 a fost unul grav? V-ati speriat cand Timo Glock s-a izbit violent de parapeti si presa a speculat zile intregi daca va putea concura peste doua saptamani?

Acestea sunt accidente minore in comparatie cu ceea ce a vazut Formula 1 in primii 50 de ani de existenta. Dovada o aveti in materialul video de mai jos, care cuprinde o selectie a celor mai infricosatoare accidente din istoria Formulei 1.

ATENTIE: Prin natura lor, imaginile de mai jos pot fi considerate socante. Consumati cu moderatie.

Analize

Testele au reprezentat intotdeauna partea cea mai imprevizibila din Formula 1, prin specificul lor precis: acela de a evalua anumite componente si de a schimba setarile monoposturilor.

Si totusi, aveam nevoie de un mod in care sa observ mai clar diferentele dintre echipe, cu atat mai mult cu cat 2009 se anunta un sezon extrem de imprevizibil prin prisma noului regulament tehnic si sportiv.

Solutia pe care am ales-o a fost relativ simpla: o analiza succinta, la obiect, a performantelor realizate de piloti pe pista, luand in calcul timpii de pe circuit, numarul de tururi parcurse si problemele tehnice intampinate pe parcursul zilelor.

Sigur, sunt multe de discutat pe aceasta tema in ceea ce priveste relevanta acestei analize. Nu mai departe de anul trecut, Williams era privita drept una dintre cele mai promitatoare echipe pentru 2008. Rezultatul il stim cu totii, nu are rost sa ne repetam.

Insa ceea ce as vrea sa stiu acum de la voi, cei care vizitati in fiecare zi Automarket.ro pentru cele mai proaspte informatii din industria auto si din Formula 1, este parerea voastra despre utilitatea acestui tip de analize.

Credeti ca ar trebui ca aceste analize sa fie realizate mai des? Ce alti factori obiectivi trebuie sa iau in calcul atunci cand compar echipele?

In functie de raspunsurile voastre, analizele de acest tip ar putea reprezenta o sectiune permanenta, prin intermediul careia sa ne facem o parere mai clara despre situatia din teren. Si, cel mai important, ar putea deveni un punct de reper si pe parcursul sezonului 2009, cand relevanta performantelor de pe pista va fi mult mai mare.

Deja vu

Ceea ce se intampla in prezent cu Honda Racing imi trezeste un puternic sentiment de deja vu. Am mai trait odata febra unor negocieri aprinse, solutii gasite peste noapte, zvonuri despre implicarea unor anumite companii si asa mai departe.

Ma refer, bineinteles, la Super Aguri. Prin aprilie – mai 2008 am scris peste 10 stiri, poate chiar 20, despre situatia precara a echipei lui Aguri Suzuki si despre numeroasele discutii pe marginea viitorului sau. Sa recapitulam:

Super Aguri spera intr-o solutie salvatoare
Super Aguri aproape de o noua intelegere
Super Aguri confirma continuarea negocierilor
Vineri expira noul deadline pentru Super Aguri
Viitorul Super Aguri se decide miercuri
Super Aguri si-au gasit cumparator!
Ziua Z pentru Super Aguri
Germanii neaga implicarea la Super Aguri
Viitorul echipei Super Aguri ramane incert
Doi spanioli ar putea cumpara Super Aguri
Super Aguri confirma negocierile cu Weigl Group
Super Aguri se retrag din Formula 1

De ce v-am reamintit de toate aceste stiri? Pentru ca, in ciuda numeroaselor speculatii care apar si informatii oficale despre diverse negocieri, am straniul sentiment ca Honda Racing va avea aceeasi soarta cu Super Aguri.

In fond, daca stam putin sa analizam, Super Aguri a dat faliment tocmai din cauza celor de la Honda Racing, sau mai exact din cauza lui Nick Fry. Oare ce le-a urat Aguri Suzuki celor de la Honda dupa ce japonezii si-au retras complet sprijinul pentru echipa?

Breaking news a la GMM

GMM, agentia care publica zilnic peste 10 stiri de Formula 1 din presa internationala, a dat-o din nou in bara, prin publicarea unor informatii incomplete si invechite.

Acum doua zile, GMM publica declaratia lui Rosberg, care afirma in Blick ca Williams nu va utiliza KERS in primele sase curse ale noului sezon.

Dupa mai putin de 24 de ore a sosit replica Autosport, care a obtinut o pozitie oficiala a echipei Williams in care britanicii acuza indirect GMM ca declaratia lui Rosbeg a fost scoasa din context.

Dar stirea care m-a determinat sa scriu din nou pe blog despre GMM a fost cea legata de ING. GMM a anuntat in aceasta dupa-amiaza ca ING va sponsoriza Marele Premiu al Turciei din 2009. Evident, stirea tocmai este preluata acum de o tona de alte site-uri.

Si totusi, aceasta informatie este deja destul de perimata. Dovada? La finalul lunii ianuarie, cand scriam despre posibila plecare a celor de la ING din F1, mentionam in finalul articolului ca banca olandeza este sponsor principal la patru curse din 2009, printre care si Turcia.

Concluzia: Inca doua bile negre pentru GMM.

PS: Stiu, nici eu nu sunt perfect, nu dati cu oua!

Sensibilul Schumacher

Va mai aduceti aminte de Marele Premiu al Italiei din sezonul 2000? Michael Schumacher, pe atunci doar dublu campion mondial, reusea in fata fanilor Scuderiei Ferrari sa isi adjudece cea de-a 41-a victorie.

Nimic deosebit pana aici, doar ca numarul 41 semnifica si numarul de victorii obtinute in Formula 1 de regretatul Ayrton Senna.

Si, desi ne-a obisnuit cu caracterul sau de multe ori rece, tipic german, Scumacher a avut o reactie mai putin obisnuita la conferinta de presa de dupa cursa din Italia din acel an.

Cel care ulterior avea sa devina cel mai titrat pilot din istorie a fost pur si simplu complesit de performanta realizata in acel moment si a izbucnit in lacrimi, mai ales ca victoria sosea dupa o perioada relativ lunga de insuccese.

Ghid de supravietuire

De ce si cum va supravietui Formula 1 fara sprijinul bancilor

Inceputul de saptamana nu este unul tocmai favorabil pentru Formula 1 si, mai ales, pentru Renault, dupa ce ING a anuntat ca va renunta la toate programele de sponsorizare din Marele Circ incepand din 2010.

Colac peste pupaza, este de asteptat ca banca britanica RBS sa isi reduca dramatic programele de sponsorizare, inclusiv prin incheierea parteneriatului cu Williams.

Chiar daca plecarea bancilor din F1 este o veste trista pentru toti cei implicati in acest sport, viitorul nu este chiar atat de sumbru pe cat pare la prima vedere. Iata si de ce:

Scurt context istoric

Marlboro a sponsorizat Ferrari inca din 1984, iar din 1997 numele marcii de tigari a devenit parte integrata din numele oficial al Scuderiei. Pe de alta parte, McLaren s-a bucurat de prezenta logo-urilor Marlboro (1974-1996) si West (1997-2005), o alta marca importanta de tigari in tarile din Vestul Europei.

Practic, Ferrari si McLaren, doua dintre cele mai galonate echipe din Formula 1, si-au construit o mare parte din bugetele anuale din sposorizarile companiilor de tutun.

Tineti minte ce s-a intamplat in 2005, cand publicitatea la tutun a devenit ilegala in Uniunea Europeana? Au existat numeroase speculatii ca F1 ar putea intra in colaps financiar.

Din fericire, nu s-a intamplat asa, iar principalul motiv este ca Formula 1 a reusit sa atraga de partea sa un alt segment de companii, si anume cele din domeniul bancar.

Probabil ca ING este cel mai cunoscut nume, pentru ca olandezii s-au implicat substantial la Renault, dar nu trebuie neglijate nici banci precum Royal Bank of Scotland (RBS) sau ABN Amro Bank (inainte de a fi preluata de RBS).

Prezent si viitor

Dupa trei ani, istoria se repeta si asistam la oxodul companiilor bancare din sport, de data aceasta din cauza crizei financiare.

Cum va trece competitia peste acest episod neplacut? Formula 1, ca entitate, a facut deja pasi majori in aceasta directie. Sud-coreenii de la LG vor sponsoriza Formula 1 in urmatorii 5 ani si vom vedea logo-ul lor cam peste tot.

Echipele se vor reorienta probabil spre doua categorii de companii: cele din domeniul IT&C si telecomunicatii (dintre care mentionam deja prezenta Vodafone, AMD, Intel sau LG), dar si cele din domeniul pariurilor sportive (fie ca ne place asta, fi ca nu). Uitati-va doar cate echipe din Europa sunt sponsorizate de BWIN, ca sa nu mai vorbim de campionatul de fotbal al Portugalia.

Prin urmare, solutii exista, iar oamenii de marketing din cadrul echipelor vor trebui acum sa convinga companiile ca F1 reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea brandurilor pe care le dezvolta. Si probabil vor reusi, asa cum au facut-o si pana acum.

Scoala de F1

Probabil ati observat ca pe aripa spate a monoposturilor Williams este inscriptionat numele unui site, RaceToLearn.org.

Site-ul respectiv este de fapt prezentarea online a cursului Race to Learn, realizat de Williams in colaborare cu Universitatea din Cambridge si destinat elevilor din Marea Britanie. Deocamdata vorbim doar despre un program pilot, insa acesta ar putea fi introdus insa la scara nationala daca rezultatele vor fi cele scontate.

Ce invata elevii britanici in cadrul acestui curs: aproape totul de la modul in care arata un monopost de F1 pana la aerodinamica, pneuri sau modul de realizare a circuitelor.

Iata mai jos cateva imagini demonstrative ale cursului, precum si fotografii din sala de curs:

Cum se deseneaza un BMW

Cu totii am facut ore de desen in scoala generala. Acuarele, pensule, bloc de desen… si binecunoscutele maini pline de culorile curcubeului.

Insa atunci cand vine vorba de construit monoposturi de Formula 1, lucrurile se schimba radical. Blocul de desen este inlocuit cu un monitor LCD, pensula cu mousul si tastatura, iar programele software profesioniste iau locul acuarelelor.

Rezultatul il puteti admira in videclipul de mai jos, in care un designer de la BMW-Sauber se “joaca” cu “nasul” unui monopost de F1:

Hmm, parca incepe sa-mi para rau ca nu m-am facut designer. Voua nu?