Faptul ca numarul 13 nu este utilizat de niciunul dintre piloti este deja un fapt cunoscut de catre majoritatea fanilor.
Totusi, in istoria F1 au existat doi piloti care au utilizat (fara succes, este adevarat) acest numar.
Vorbim despre Moises Solana, care a concurat cu numarul 13 in Marele Premiu al Mexicului din 1963. Deznodamantul nu a fost unul de bun augur, Solana abandonand in timpul cursei.
In al doilea caz vorbim despre o femeie-pilot, Davina Galica, care a participat la calificarile pentru Marele Premiu al Marii Britanii din 1976. Nu stim daca a fost influentata de numarul 13 de pe monopost, dar cert este ca ea nu a reusit sa obtina un timp suficient de bun pentru a lua startul in cursa.
Se spune ca numarul 13 a fost interzis de Clubul Automobilistic din Franta dupa ce Giulio Masetti a murit intr-o cursa desfasurata la Targa Florio in 1926. Pilotul avea trecut numarul 13 pe monopost…
Victoria lui Fernando Alonso din Singapore reprezinta cea mai buna recompensa pentru dublul campion mondial, revenit la Renault dupa o experienta esuata la McLaren.
Omul care a reusit sa resusciteze partial o echipa aflata in coma la finalul anului trecut a primit cea mai mare satisfactie prin victoria reusita in prima cursa pe timp de noapte din istoria Formulei 1.
Iata asadar inca un motiv pentru care Alonso va ramane in istoria acestui sport, pe langa cele doua titluri cucerite in 2005 si 2006.
Revenit la Renault intr-un moment nefast pentru francezi, Alonso a avut rabdare si, incet-incet, a reusit sa ridice din nou stacheta. Dupa ce la un moment dat cazuse pe locul 7 in clasamentul constructorilor, Renault a reusit sa-si revina, iar in prezent lupta cu Toyota pentru locul 4.
Dar acest lucru nu ar fi putut fi posibil fara acest Alonso, a carui experienta in setarea masinii a contat decisiv. Si, bineinteles, a contat si faptul ca Alonso se simte ca in familie la Renault.
Iar acest lucru, in opinia mea, va fi factorul decisiv in alegerea lui Alonso pentru 2009. Dar despre acest lucru, intr-un post viitor.
Avantajul de a lucra pentru una dintre cele mai respectate publicatii de sporturi cu motor din lume este ca ai ocazia sa vezi tot ce se intampla de la fata locului.
Acest lucru este valabil si in cazul baietilor de la Autosport, care au decis insa sa-si impartaseasca experienta cu toti fanii Formulei 1.
Astfel, Jonathan Noble a realizat un amplu material despre primele impresii din Singapore, material pe care va invit sa il cititi.
Enjoy!
Pe scurt despre derularea evenimentelor la Curtea Internationala de Apel.
- McLaren sustine ca apelul este acceptabil
- McLaren invoca incidentul “Liuzzi” de la Fuji 2007, intrand in contradictie directa pe aceasta tema cu oficialii FIA
- McLaren si Hamilton isi expun punctul de vedere referitor la incidentul cu Hamilton de la Spa
- Curtea Internationala are nevoie de circa 24 de ore pentru a anunta ca nu accepta apelul.
Si acum, cateva concluzii si intrebari pentru FIA:
- FIA a considerat ca apelul nu este accpetabil. Daca analizam cu atentie regulamentul sportiv constatam ca FIA are tot dreptul sa respinga apelul, deoarece prima penalizare dictata impotriva lui Hamilton a fost de tip drive-through.
- de ce nu s-a analizat dreptul echipei McLaren de a face apel inainte ca Hamilton sa vorbeasca ore in sir despre incidentul cu Raikkonen?
- practic, marturisirea lui Hamilton nu a avut nicio importanta in acest caz.
- de ce trebuie sa treaca circa 24 de ore pentru ca FIA sa anunte un verdict?
- nu era oare mult mai logic ca FIA sa ia o decizie in privinta apelului imediat dupa ce McLaren si-a spus punctul de vedere?
Astfel, nu se mai pierdeau ore in sir cu declaratii despre incidentul Hamilton – Raikkonen, declaratii care s-au dovedit inutile.
Si acum, ca o concluzie finala: FIA a aplicat regulamentul si a respins corect apelul echipei McLaren. Pur si simplu, regulamentul spune ca McLaren nu avea dreptul sa faca apel la o astfel de decizie.
Atentie! Nu ma refer la incidentul Hamilton – Raikkonen, ci doar la faptul ca McLaren nu putea face apel la aceatsa decizie.
In cadrul stirii care trateaza acest subiect au aparut deja comentarii despre presupusa influenta pe care Ferrari o are la FIA. Cred si sper ca nu este adevarat. Cred ca FIA a luat marti decizia corecta, insa in acelasi timp cred ca comisarii de cursa de la Spa au luat o decizie gresita. Dar de aici si pana la a spune ca Ferrari are pile la FIA este cale lunga.
Cu siguranta, FIA trebuie insa sa modifice procedurile de judecare a deciziile, pentru ca acestea sunt mult prea lente pentru lumea in care traim.
Sezonul 2009 va marca o modificare radicala a monoposturilor de Formula 1 din punct de vedere vizual.
Acest lucru se va intampla din cauza schimbarilor de regulament din punct de vedere aerodinamic, astfel incat ne va lua ceva timp sa ne obisnuim cu noua forma a masinilor. Williams a fost prima echipa care a testat o astfel de versiune, fotografia de mai jos fiind surprinsa in timpul testelor de la Jerez de saptamana trecuta.
Cu precizarea ca vorbim despre o versiune preliminara si ca schimbarile vor fi mult mai radicale, va invit sa va spuneti parerea despre infatisarea masinii Williams.
Frumoasa sau bestie?
Scoala unde a invatat Sebastian Vettel va purta numele de… ati ghicit… Sebastian-Vettel-Gymnasium.
Asta ca sa va dati seama ce impact a avut victoria germanului in Marele Premiu al Italiei din weekendul trecut.
Cladirea in cauza este localizata in localitatea natala a lui Vettel, Heppenheim, si va purta aceasta denumire doar temporar.
Oare cum o fi sa inveti la Scoala Sebastian Vettel?
Formula 1 in viziunea lui Max Mosley arata pur si simplu sinistra: motor unic, cutie de viteze unice, suspensii unice. Cu alte cuvinte, toate masinile ar fi egale, iar diferenta ar face-o doar pilotii.
In esenta, Formula 1 inseamna piloti diferiti, dar si masini diferite. Sa egalezi performantele tuturor masinilor este cea mai aberanta idee pare poate fi nascocita cand ne gandim la viitorul acestui sport. Exista numeroase competitii de acest gen, GP2 este cea mai populara, dar in Formula 1 cu siguranta nu avem nevoie de asa ceva.
De acord, costurile in F1 sunt ridicate, dar F1 este regina sporturilor cu motor tocmai pentru ca este un sport elitist in care nu poate concura oricine.
Sa ne gandim putin si la implicatiile care apar aici. In prezent, F1 beneficiaza de aportul a 6 constructori, care ar trebui sa se reduca la unul singur daca fantezia lui Mosley ar fi aplicata. Cum ar arata un monopost McLaren cu motor Ferrari? Dar un Ferrari cu motor Mercedes?
Sau mai bine am utiliza motorul de pe Tata Nano, cea mai ieftina masina din lume. Asa am fi sguri ca costurile ar fi substantial reduse.
Pana una alta, Formula 1 are deja schimbari masive de regulament – vezi KERS – si cu siguranta nu are nevoie de un motor unic. In schimb, FIA are nevoie de un presedinte nou care sa stie in ce directie se indreapta F1.
Numai fan al lui Fernando Alonso sa nu fii in aceasta perioada.
Daca pana acum zvonurile despre posibila sa destinatie apareau o data la cateva zile, in ultimul timp avem parte de cateva stiri – sau speculatii, sau zvonuri, sau ce-or fi ele - in fiecare zi.
Bine macar ca aria de selectii s-a retrans in prezent la 3 echipe: Renault, BMW, Honda. Alonso zice ca se gandeste in primul rand la Renault, BMW-ul zice ca negociaza de zor cu el, iar Honda… ei bine, ei sunt cei mai secretosi aici. Toata lumea stie ca Honda il vrea pe Alonso, dar japonezii nu prea ies prin presa cu astfel de declaratii.
Ce va fi pana la urma? Probabil vom afla undeva prin noiembrie – decembrie. Mai tarziu de atat nu cred ca va lua o decizie, pentru ca, mai ales daca va schimba echipa, Alonso va trebui sa se obisnuiasca cu monopostul din 2009, radical diferit fata de cel din 2008.
Voi unde credeti ca va ateriza Fernando anul viitor? Il vedeti in stare sa lupte constant pentru victorii?
Pe langa ploaia cazuta din cer, Monza a fost si martora unei ploi de epitete la adresa lui Sebastian Vettel, dupa victoria de senzatie obtinuta de german in Italia.
Presa, coechipierii, sefii sai, dar si reprezentati ai echipelor de top au avut numai cuvinte de lauda la adresa performantei sale, catalogandu-l drept un viitor multi-campion mondial.
Pilotul care a avut ghinionul de a abandona de 3 ori in primul tur din primele patru curse a dominat fara drept de apel MP al Italiei. Cam asa ar suna un rezumat al acestui sezon pentru Vettel.
Oare ce s-ar fi intamplat acum pe piata transferurilor daca Vettel nu ar fi semnat inca cu Red Bull? Ganditi-va doar la BMW-Sauber, care cu siguranta l-ar fi dorit inapoi pentru anul viitor.
Insa adevarata provocare abia acum vine. Cota sa a crecut exponential si va fi cu siguranta in centrul atentiei in fiecare dintre cursele urmatoare. Depinde numai de el (si de ce-i vor oferi mecanicii, as adauga eu) sa demonstreze de ce este in stare.
Culmea este ca Red Bull, viitoarea sa echipa, are mari probleme in acest moment si ar fi pacat ca Vettel sa nu beneficieze de un monopost pe masura in 2009. Dar, asa cum a reusit sa-i ridice pe Toro Rosso, la fel ii poate ridica si pe Red Bull. Timpul va spune daca am sau dreptate.
La ora asta, probabil ca Raikkonen sta in camera de hotel si zambeste dupa ce Ferrari a anuntat oficial ca va miza pe serviciile lui si in 2010.
Anuntul oficial al celor de la Ferrari pune capat (in sfarsit!) zvonurilor referitoare la retragerea sa din F1. Ca sa nu mai zicem ca unii credeau ca Raikkonen va fi dat afara, chiar daca oricum avea contract pentru 2009.
Ca fan neutru al Formulei 1, cred ca decizia celor de la Ferrari este excelenta. Spun asta pentru ca Raikkonen a demonstrat in cele 30 de curse sub culorile Calutului Cabrat ca este un mare pilot, care nu cedeaza nici macar cand mai are sanse pur teoretice la titlu.
Dar motivul principal pentru care ma bucur de prezenta sa la Ferrari este reprezentat de declaratiile de joi facute de “cei trei mari”.
Massa si-a dat arama pe fata si a cerut in fata presei sa fie pilot numarul 1. Mai mult, i-a cerut in mod direct lui Kimi sa il ajute. Astfel de lucruri nu se fac prin declaratii de presa. Eventual, brazilianul se putea duce frumos la Domenicali sa discute intre patru ochi.
Ajungem la Hamilton, care s-a gandit sa faca misto tocmai de campionul mondial si a vociferat ceva de “bilute”. Cu “bile” sau fara “bile”, Kimi este campionul mondial si a demonstrat din plin ca merita acest statut.
Care au fost reactiile lui Kimi la toate aceste acuze? Spre surprinderea multora, nu l-a atacat pe Massa. Nici macar pe Hamilton. A spus doar ca isi va face treaba in continuare asa cum stie el mai bine. De aceea, un astfel de pilot merita sa fie la Ferrari.
Asteptam un nou duel pe pista intre Raikkonen si Hamilton, exact ca la Spa. Data viitoare, s-ar putea ca “bilele” sa fie in posesia lui Kimi.
PS: Presimt ca Raikkonen nu il va ajuta pe Massa in lupta pentru titlu, iar brazilianul va fi atat de ofticat incat va sari la bataie dupa cursa de la Interlagos. Oare ce reactie ar avea Kimi intr-o astfel de situatie? Atentie, vorbim de un duel intre un brazilian si un finlandez