Teste sau antrenamente?

Theissen a venit cu o propunere extrem de interesanta legata de formatul Grand Prix-urilor de F1.

Si anume, a propus ca zilele de vineri sa fie transformate in zile obisnuite de teste, antrenamentele libere de 3 ore urmand astfel sa fie eliminate. In plus, a propus si eliminararea testelor din timpul sezonului.

Propunerea in sine nu este tocmai o idee rea, avand in vedere ca pilotii testeaza relativ putin in timpul antrenamentelor libere. Toti asteapta ca circuitul sa devina mai curat dupa intrarea celorlalti pe pista. Practic, in prezent, pilotii nu exploateaza la maxim potentialul acestor teste.

Un alt aspect interesant este ca echipele ar reduce substantial costurile in absenta testelor de 3 zile din timpul campionatului.
Aspectul mai putin placut ar fi acela ca pilotii ar putea fi destul de obositi dupa ziua de vineri, in care se presupune ca ar testa de dimineata pana dupa-amiaza.

Voi ce parere aveti despre propunerea lui Theissen?

2 comentarii

Etichete:

Cel mai tanar podium

In timp ce rasfoiam site-urile de statistici despre Formula 1, am gasit cateva lucruri foarte interesante.

Marele Premiu al Germaniei din acest sezon a consemnat cel mai tanar podium din istoria Formula 1. Astfel, varsta medie a pilotilor care au urcat pe podium a fost de 24 de ani, 7 luni si o zi. Protagonistii au fost Hamilton, Piquet si Massa. Acest record este cu numai 11 zile mai bun decat precedentul, stabilit in 2003 in Ungaria.

Timo Glock a devenit in Ungaria al 12-lea pilot care a urcat pe podium in acest sezon. Totodata, pilotul Toyota a devenit al 12-lea german care termina o cursa de F1 in primii 3.

Si tot in Ungaria, McLaren a reusit pentru prima oara in 2008 sa monopolizeze prima linie a grilei de start in calificari. Anul trecut, ei au realizat acest lucru de 5 ori.

Massa spre podium

Cea mai interesanta imagine din prima zi de teste de la Monza a fost surprinsa de baietii de la LAT si il are in prim-plan pe Felipe Massa.

Ceea ce vedeti deasupra monopostului Ferrari nu este altceva decat podiumul de premiere de pe circuitul de la Monza.

Marea intrebare care ne macina pe toti este daca Massa va reusi sa urce pe prima treapta a podiumului in cursa de peste trei saptamani. We will see.

_y2z4622.jpg

7 comentarii

Etichete: /

Clubul secret de poker

Pilotii din Formula 1 au descoperit o noua pasiune care transforma weekendurile intr-o adevarata nebunie: pokerul!

Pare greu de crezut, dar motorhome-ul Force India a devenit de la inceputul acestui an gazda unor partide de poker de pomina. Actorii principali? Ei bine, acestia au fost desconspirati de baietii de la F1 Racing: Robert Kubica, Fernando Alonso, Nick Heidfeld, Giancarlo Fisichella, Vijay Mallya si chiar Michael Schumacher!

Jocul se desfasura, de obiecei, pe mize intre 30 si 50 de lire sterline si totul a fost tinut in secret pana de curand, cand Bernie Ecclestone a aflat despre noua preocupare a pilotilor.

Daca credeti ca Bernie i-a tras aprig de urechi pe combatanti va inselati amarnic! Boss-ul F1 s-a asezat la masa si a ridicat miza la 1000 de lire, spre nemultumirea lui Fernando Alonso: “Bernie este foarte agresiv. Cu o pereche pune toti banii la bataie. Este greu de aflat cand are carti bune si cand nu…”.

Si totusi, cel mai bun la poker este Kubica. O confirma Mallya: “Kubica este cel mai bun. Este si cel mai amuzant, in acelasi timp”.

Cireasa de pe tort abia acum vine: Kubica i-a sugerat lui mallya sa poarte celebra sa pereche de ochelari in timpul partidelor de poker. Indianul s-a conformat, insa a uitat ca ochelarii sai de soare sunt reflectivi, astfel ca toata lumea ii vede cartile :)

vy9e9710.jpg

Foto: Motorhome-ul Force India, gazda celor mai spectaculoase partide de poker din lunea Formulei 1.

MP al Plictiselii

Pe cat de impresionant a fost aspectul vizual al circuitului de la Valencia, pe atat de plictisitoare a fost cursa.

Am asteptat cu mare nerabdare cursa inaugurala de la Valencia, mai ales datorita configuratiei inedite a circuitului si a arhitectonicii din jur. Totusi, am fost dezamagit sa asist la o cursa foarte plictisitoare, in care singurele depasiri s-au petrecut fie la start, fie pe linia boxelor.

Practic, intre cele doua opriri la boxe nu a exista niciun eveniment important, cursa fiind animata pe final doar de incidentele in care a fost implicat Raikkonen.

Indraznesc sa spun ca, pentru prima oara dupa foarte mult timp, calificarile mi s-au parut mult mai interesante si mai spectaculoase decat cursa propriu-zisa. Asta pentru ca aveam un Vettel care se batea de la egal la egal cu granzii, aveam un Trulli care nici el nu se lasa mai prejos si aveam rasturnari de situatie in clasamente incat parca urmaream subtitrarea unui film.

Cei care au preferat sa asiste live la Bucharest City Challenge nu au pierdut prea mult.

Voua cum vi s-a parut Marele Premiu al Europei?

Primele impresii despre Valencia

Cei 20 de piloti din F1 au facut pentru prima oara cunostinta cu circuitul de la Valencia in cadrul antrenamentelor de vineri.

Spre surprinderea specialistilor, prima sesiune a fost la fel de putin animata ca orice alta sesiune de antrenamente de vineri. Desi echipele erau prezente pentru prima oara aici, aproape toata lumea a asteptat minute in sir pana la efectuarea primelor tururi. Rezultatele bomba nu au intarziat sa apara, Toro Rosso fiind in prim-plan.

Dupa-amiaza, echipele de top au inceput sa-si arate adevarata forta, iar Ferrari s-a impus in fata celor de la McLaren.

Sambata va fi insa ziua in care vom afla cine si-a facut cel mai bine temele, iar pentru duminica anticipam o cursa spectaculoasa printre stradutele Valenciei.

Comenteaza

Etichete:

Bun venit, Valencia!

Mai sunt numai cateva zile pana cand noul circuit stradal din Valencia va gazdui prima cursa de Formula 1.

Entuziasmul pilotilor este la cote maxime, fapt confirmat de declaratiile facute in avanpremiera MP al Europei. Totusi, numai unul dintre ei se va bucura la finalul cursei de duminica, in timp ce ceilalti vor fi nevoiti sa mai astepte cel putin un an pentru a-si trece in palmares o victorie pe noul circuit.

Stilul arhitectonic al cladirilor inconjuratoare, barierele de protectie si zonele largi de esapare fac ca acest circuit sa fie privit drept combinatia perfecta intre un circuit stradal si unul clasic.

Totusi, Valencia nu va fi decat o avanpremiera pentru cel mai importat eveniment al anului: cursa de la Singapore, prima din istoria F1 ce se va desfasura pe timpul noptii.

PS: Ne reintalnim aici, pe Automarket, in prima zi de antrenamente libere de la Valencia. Pana atunci, inspiratie maxima in alegerea itemilor ideali pentru stirile din saptamana premergatoare cursei! Sa fiti cuminti!

Zero barat

Vacanta de vara din Formula 1 a infierbantat mintile jurnalistilor in cautare de subiecte.

In lipsa de altceva, pentru a nu lasa impresia ca someaza, agentiile de stiri si publicatiile straine s-au intrecut in stiri care mai de care mai “importante”.

Fenomentul poate fi trecut cu usurinta la capitolul tabloidizare a presei, dupa redactarea unor stiri complet inutile si care, din motive lesne de inteles, nici nu au fost publicate si punctate pe Automarket.

M-am gandit ca ar fi interesant sa alcatuim un top al celor mai inutile stiri din aceasta perioada. Incepem cu agentia de stiri GMM, care ne informeaza pe flux ca Adrian Sutil nu vrea sa isi faca prietena. Intr-adevar, o stire de maxima importanta pentru reprezentantele sexului frumos care pot visa in continuare la neamtul nostru, insa inutila pentru noi ceilalti.

Trecem mai departe si aflam ca un blog de Formula 1, GridCasher, a lansat o adevarata dezbatere pe urmatoarea tema: Pletele il fac mai lent pe Nick Heidfeld. Mda, pacat ca baietii au uitat sa ne spuna ca germanul are doua alunite pe picior care il impiedica sa apese corect acceleratia…

Cum orice stire cu Kimi Raikkonen are priza la public, aceeasi agentie GMM s-a gandit sa ne informeze ca figura campionul mondial va aparea in curand pe timbrele postale din Finlanda.

Incheiem, bineinteles, cu stirile senzationale din Asia, unde un arab cu nume imposibil de pronuntat a facut furori intr-o cursa locala de monoposturi. Evident, GMM il vede deja drept un viitor star al Formulei 1…

Yeah, it’s Coulthard!

Iata-l pe David Coulthard asa cum nu l-ati mai vazut pana acum!

Ne intoarcem putin in timp si constatam ca actualul pilot Red Bull…

… era de nerecunoscut in 1996, dupa ce s-a tuns zero impreuna cu Jaques Villeneuve si Mika salo pentru a petrecere de dupa MP al Japoniei de la Suzuka.

dc_1.jpg

… purta celebra fusta scotiana in anul 1990 la decernarea Premiilor Autosport

1990_dcawards.jpg

… primea titlul de cel mai bun tanar pilot al anului in 1989, pe vremea cand concura in Formula 3.

awards2.jpg

Vrem curse!

Mai multe curse si mai putine teste.

Aceasta este propunerea facuta de Nick Heidfeld pentru viitorul Formulei 1. De altfel, se pare ca acesta este si trendul urmatorilor ani in Formula 1.

Inca de la inceputul acestui deceniu, cel mai multe sezoane de F1 au avut 17-18 curse, iar sezonul viitor va numara 19 curse. Dar haideti sa vedem cum au evoluat lucrurile de la primele curse si pana in prezent.

In anii ‘50, sezoanele de Formula 1 au constat, in cea mai mare parte, din 8 curse. Exceptie a facut sezonul 1958, cand au existat nu mai putin de 11 curse, un adevarat record pentru acele timpuri. La polul opus, cele mai slab reprezentate sezoane au fost 1950 si 1955, ambele cu cate 7 curse.

Incepand din anii ‘60 lucrurile au inceput sa se schimbe. Vorbim deja de primul sezon cu 12 curse (1958), chiar daca in 1961 avem parte de numai 8 curse.

O schimbare radicala se petrece spre sfarsitul anilor ‘70, cand avem primul sezon cu 17 curse (1977), lucru des intalnit si in zilele noastre.

Sezoanele din anii ‘80 sunt mult mai sincronizate din acest punct de vedere, cele mai multe beneficiind de 16 curse, la fel ca si ultimul deceniu al mileniului 2.

In anii 2000, vorbim deja de sezoane ce au in mod regulat cate 17 curse. Recordul absolut il detine sezonul 2005, care a numarat nu mai putin de 19 curse, la fel de multe ca si sezonul 2009. 2010 ar putea fi primul sezon din istoria F1 cu 20 de curse.

Pana unde se va merge? Greu de anticipat. La fel cum in anii ‘50 un sezon cu 20 de cursa parea o nebunie, la fel de imposibil pare acum un sezon cu 25 de curse. Costurile din Formula 1 sunt inca foarte mari, astfel ca sansele de a avea peste 20 de curse intr-un singur sezon sunt totusi destul de reduse. Insa ce va fi pana la urma, nici Bernie nu cred ca e in stare sa ne spuna in acest moment…