Dilema bucuresteanului: FIA GT sau siesta de pranz?
Ce a adus ultimul weekend in vietile noastre monotone? O doza mica de adrenalina, ocazia de a iesi din anonimat, de a putea conta in istoria motorsportului european si posibilitatea de a sparge linistea dupa-amiezii toride de weekend cu ceva actiune. Cum au raspuns romanii la inca o mana intinsa de FIA? Au huiduit decizia de a organiza un asemenea circuit in jurul Casei Poporului cu o motivatie simpla: zgomotul asurzitor care tulbura somnul locuitorilor din zona. Claxoanele folosite abuziv in timpul zilei pe acelasi traseu oare nu sunt la fel de deranjante?
Multi au afirmat ca ar fi preferat mutarea circuitului undeva in afara Bucurestiului. Se vede ca nu inteleg motivul organizarii acestei competitii in aceasta locatie. Potrivit acestora am fi putut organiza acest eveniment la fel de bine pe o pista construita undeva in mijlocul Baraganului, intre lanuri de porumb si grau, ca doar suntem o tara agrara (”granarul Europei” era simbolul care ne caracteriza odata). Sa trecem insa peste aceste judecati comuniste si sa vorbim putin despre cateva detalii de culise.
Pentru a facilita accesul presei in centrul special organizat in Casa Poporului, Volkswagen, care s-a laudat cu privilegiul de a fi partener oficial, a pus la dispozitia jurnalistilor o serie de masini de tip shuttle. Intentie admirabila care insa a dus la distrugerea pavajului din jurul Casei Poporului, de pe aleile acesteia si a spatiului verde. Potrivit soferilor, care au condus timp de trei zile non-stop exemplare Caddy Maxi si Multivan Panamericana, numai in ziua de sambata fiecare masina a facut 100 de drumuri intre Casa Poporului si circuit.
In sala de presa, jurnalistii straini i-au depasit numeric pe cei romani, drept dovada ca interesul media din Romania ramane unul destul de scazut pentru unul din cele mai importante evenimente auto de la noi din tara. Am avut ocazia sa cunoastem ziaristi veniti tocmai din Australia sau Noua Zeelanda, care au muncit din greu timp de trei zile. Mai mult decat atat, au fost nevoiti sa indure si nesimtirea si stilul de comportament “ciobanesc” al persoanelor de la securitate. Am avut ocazia sa vedem oameni pasionati de tot ceea ce inseamna motorsport care insa ragaie si isi trag nasul ostentativ in fata a peste 50 de oameni.
Sa trecem insa si la micile probleme de organizare unde romanii inca mai au cateva lacune. Vineri, in sesiunea de antrenamente Formula 3 Britanica unul din piloti a gresit abordarea unui viraj si a iesit in decor. Oficialii cursei au anuntat incidentul si au ordonat fluturarea steagului galben. Din pacate mesajul nu a fost receptat cum trebuie si unul din responsabilii de pe margine a fluturat steagul verde, ceea ce se traduce popular prin sintagma “Dati-i bice”. Greseala s-a remediat insa imediat.
Un alt episod de-a dreptul hilar s-a petrecut in cadrul Cupei Dacia Logan, in ultima zi de Bucharest Challenge. Miki Willebrands, olandezul clasat pe locul doi in urma lui Andrei Tentean, a primit in cadrul festivitatii de premiere un steag al Romaniei in loc de cel al tarii de origine. Gafa a fost motivata de organizatori prin faptul ca la cursa au fost prezenti foarte multi romani.
Pe langa acestea, in cele trei zile de cursa am putut asista la romanisme de genul: femeile de la salubrizare se rugau de mecanici pentru un pahar de suc….si apoi le urau sanatate la copii desi acestia nu stiau o boaba de romana. “Animatoarele” noastre, care au etalat pe pista si altceva decat zambete, au intors capetele mecanicilor, au smuls cateva fluieraturi admirative si au declansat multe aparate foto.
Concluzie: Cu bune si cu rele Bucharest City Challenge este al nostru si trebuie sa tragem de el pana va creste.