Smenul TVR
Smen de Dambovita. Am asistat zilele trecute la cea mai tare intamplare din acest an in industria auto mondiala.
Rezumat: compania britanica TVR a fost scoasa la vanzare din cauza ca se indrepta cu pasi repezi spre faliment si pentru ca rusul Nicolai Smolenski nu isi permitea sa mai plateasca salariile angajatilor. Acestea au fost motivatiile oficiale. In aceste conditii, statul britanic a decis sa plateasca el salariile oamenilor pentru a evita orice fel de criza.
Si aici intra in joc genul de abordare ruseasca invatata si tocita pe banzile scolilor KGB. Smolenski (nici nu stiu daca sa il numesc om de afaceri pana la urma) a anuntat ieri ca TVR a fost vanduta pana la urma. Noul proprietar? Stupoare! Tot Smolenski! Tare, nu?
“Frate, n-am bani sa mai platesc salariile angajatilor, da’ ia sa cumpar eu compania pe care o vand acum la pret de dumping si sa o mut din Marea Britanie”. Acest tip de filosofie cuaternara, demna de filmele in care Volga reprezinta rasaritul si apusul, este la moda peste tot in Rusia si incepe sa se extinda in tarile vestice. Iar in Marea Britanie, unde conservatorismul e la el acasa, acest tip de abordare nu poate decat saiti ridice lumea in cap. “Bai, a venit rusu’ si isi bate joc de noi a la grande la noi in tara!”
Partea proasta e ca destinul TVR e in mainile lui Smolenski, care ameninta ca muta uzina in Italia, punand capat unei istorii care s-a confundat cu stilul exclusiv britanic. Cu alte cuvinte, rusul isi cam baga picioarele in ea istorie. Dar telenovela TVR continua si o sa va tinem la curent.
Abramovici o fi pe fir, ca in Anglia sunt o gramada de alte companii cu potential?….
February 24th, 2007 la 12:57 pm
Domnule Mester! desigur ca actul de vanzare-cumparare de la TVR a avut un iz de “smenarie”. Dar astfel de lucruri sunt des intalnite in economia capitalista si nu sunt inventate pe Volga sau Dambovita. Corporatii din intreaga lume isi vand si cumpara companii in circuit inchis, economia capitalului este o intrega poveste de rulat banii “dintr-o mana in alta” si toate acestea pentru a pacali statul.
In ceea ce priveste personajul Smolenski este unul dintre numerosii oligarhi rusi care au fost nevoiti sa paraseasca Rusia de frica lui Putin, dupa scandalul Svazi Invest (privatizarea companiei nationale de telecomunicatii), cand oligarhii rusi au inceput un razboi rece intern. Smolenski alaturi de Abramovici sau Berezovski sunt magnatii rusi primiti cu bratele deschise la Londra, pentru ca pompeaza bani in economia albionului. Este un contract reciproc, statul englez are grija de acesti magnati, ei fac afaceri si aduc bani. Este simplu. Acelasi caz exista in SUA cu miliardarii arabi. Problema nu este ca Smolenski nu avea bani, problema este ca TVR-ul nu avea bani, iar Smolenski nu era propietarul unic. El a facut aceasta miscare pentru a putea prelua intregul pachet de actiuni, deci ca sa se ajunga aici trebuia sa existe o criza. Miscarea mi se pare inteligenta, iar amenintarea cu parasirea Angliei este o strategie pentru a putea obtine facilitati.
englezii conservatori – cred ca glumiti! de 8 ani sunt condusi de laburisti, care ar face orice sa schimbe mersul economic si puternicele legaturi financiare existente intre gruparile conservatoare si diferitele resurse economice.