Working class heroes
S-a dus dracu’ lumea asta. Intregul sistem de valori pe care l-am invatat inca de mici a plecat cu sorcova in vecini. Toate criteriile de bun simt pe care ni le-am insusit cu atata ardoare de-a lungul vietii s-au basicat intr-un moment. Intrigile si lectiile de viata care ne-au facut mai puternic poporul incep sa se lichefieze si sa se scurga pe peretele rosu de sange al crizei.
Pentru ca romanii se bucura ca merg la munca.
February 20th, 2009 la 6:34 pm
Ironia pe care creionati isi are sensul doar intr-o anumita masura. Si sa va spun de ce.
Spre exemplu, bunicul meu are 75 de ani si munceste zi de zi – la camp, in jurul casei, etc. A inceput sa munceasca la 15 ani (ca angajat), faceti o socoteala si veti gasi 60 de ani de munca. Asta nu e important, dar ca el mai sunt o gramada de alti oameni in tara asta, oameni care muncesc de cand se stiu si in conditii dificile.
Este adevarat ca regimul de munca comunism ne-a indreptat catre o puturosenie nationala, dar nu e atat vina omului, cat mai ales a sistemului.
In ultimii zece ani s-a ajuns de la celebrul “timpul trece, leafa merge” la munca sustinuta.
Daca verificati statisticele UE, veti vedea ca Romania se afla pe primul loc, intre cele 27 de tari membre, la timpul mediu de alocat programului de munca.
Desigur, se poate spune ca muncim mai mult timp pentru ca nu suntem productivi, dar si in acest caz nu este vina angajatului de rand ca munca sa nu este productiva, ci a echipei manageriale.
Orice tratat de organizare colectiva a muncii arata ca in momentul in care volumul de munca nu poate fi acoperit de angajati in timpul programului, ori volumul de munca este mai mare decat capacitatea individivizilor de-al acoperi, ori seful este incapabil sa organizeze corespunzator munca.
Nu mai deperate de saptamana aceasta, Andrei Plesu a avut un editorial in care spunea ca tinerii romani (18-35 de ani) muncesc mult mai mult decat este normal sau sanatos.
In vremuri de criza economica, oamenii se multumesc sa aiba un loc de munca, nu mai conteaza cat trebuie sa munceasca, iar patronatele stiu acest lucru si isi sugruma angajatii pe motiv sa nu-i dea afara.
Este normal ca oamenii aia sa se bucure ca au mai mult de munca, in conditiile in care sunt platiti cu un salariu mizer de 10 milioane, singura lor sursa de venit de altfel. Dar daca va duceti la un suedez sa-l intrebati daca e de acord sa munceasca pe unsalariu mizer va scuipa in ochi. Pentru ca el stie ca exista un sistem de asistenta si asigurari sociale care GRIJA.
Nu sunt de acord cu statul care iti da casa si butelie, dar nici nu pot fio de acord cu statul care te uita in bratele unor vampiri capitalisti.
Am locuit in Suedia si va spun ca acolo sunt multi mai multi cei care prefera sa stea pe ajutor de somaj decat sa munceasca si asta din comoditate. Sunt foarte putini cei care accepta un loc de munca umilitor.
Inca un exemplu si inchei: un suedez, coleg de munca cu mine, a avut o disputa verbala mai dura cu seful direct, lucru care a ajuns si la urechile conducerii. In urma celor analizate de departamentul de resurse umane, omul nu a fost concediat (asa cum se obisnuiste la noi) i s-a dat concediu platit, in plus fata de concediul la care avea dreptul, pe timp de doua saptamani, pe motiv ca era stresat si surmenat de problemele personale.
As vrea sa vad in tara asta locuri de munca la cre oamenii merg cu drag si nu cu frica, unde respectul pentru munca depusa se vede material si spiritual.
February 22nd, 2009 la 9:18 pm
Salut , de ce nu mai faceti “roata de rezerva”?Au scos-o definitiv din grila sau s-ar putea sa revina pe post.Mie imi placea emisiunea ,pacat.
Numai bine !
February 22nd, 2009 la 10:12 pm
,,S-a dus dracu’ lumea asta”’…..Poate monitorizati si ,,Lasai fara replica” propun votarea cu confirmare nu vedeti ce sa escaladat?
~Apropo ..poate ne afisati castigatoru la discutiile cu designerul Panaitescu.
~e necesar sa ne facem echipe noi ? pt formula 1 2009?
February 23rd, 2009 la 1:52 pm
…………traiasca cenzura…..