200.000

Automarket a pornit la drum în 31 martie 2006. De atunci şi până astăzi, site-ul nostru a devenit unul dintre liderii de opinie ai unei noi generaţii de publicaţii auto. De atunci şi până acum, voi aţi regăsit în Automarket un loc în care puteţi discuta despre maşini cu alţi pasionaţi ai fenomenului.

Am “împlinit” astăzi 200.000 de comentarii. În patru ani şi jumătate. Asta nu ne arată decât că aţi fost şi sunteţi lângă noi şi că ne ajutaţi prin cuvinte să atingem mai în amănunt subiectele tratate pe acest site. Aţi multiplicat informaţia, v-aţi adus aportul la îmbunătăţirea calităţii acesteia şi, în multe cazuri, aţi fost chiar peste aceasta.

În total, pe Automarket au apărut în toată această perioadă 14.530 de articole. Reportaje, teste, ştiri, galerii foto, poveşti, lucruri. Informaţie. Asta înseamnă că fiecare articol a adunat, în medie, 14 comentarii. Aceasta este dovada faptului că faceţi parte din echipa care lucrează la acest site.

Vă mulţumim.

Untitled-1

Tabelul Periodic al Maşinilor Sport

Una dintre cele mai bune idei ale sfârşitului de an le aparţine celor de la Car and Driver. E adevărat că în tabel nu e decât un model BMW, dar avem în faţă un Sfânt Graal al iubitorilor de maşini adevărate. De printat şi de pus pe perete acasă, în loc de icoane.

Untitled-1

download versiunea large

Hibridul, impozitul şi bogaţii

Vine Crăciunul, aşa că ne bucurăm să primim veşti bune. Iar una dintre ele ar fi faptul că există posibilitatea ca maşinile hibride şi cele electrice să fie impozitate în viitor cu 5% din cât sunt impozitate acum. Nu e rău, pentru că – nu-i aşa – Prius şi Insight, poate chiar CR-Z, ne fac să credem că trăim într-o lume mai bună, în care copăceii cresc nestingheriţi, iar clienţii de maşini de rând – cum suntem noi – îşi permit să conducă o maşină verde pentru că impozitul a scăzut vertiginos.

După care îţi vine în cap faptul că tot hibrizi sunt şi RX450h, X6 ActiveHybrid, Seria 7 ActiveHybrid şi altele de genul ăsta. Şi, cum afară e criză, băieţii buni cu maşini de genul ăsta în garaj nu ar trebui să se gândească şi la banii de impozit.

Deci: e un gest frumos sau un gest şi atât?

O întrebare de sezon

Care ştie (fără a trişa, evident), ce se întâmplă dacă indicatoarele dintr-o intersecţie arată ca mai jos (deci nu se văd din cauza zăpezii), iar tu nu dai prioritate conform acestora, crezând că ai prioritate de dreapta? Şi faci accident pentru cu o maşină care vine din stânga şi care de fapt avea prioritate intră în tine.

Cine-i de vină?

LATER EDIT: Aşa cum mulţi dintre voi aţi spus foarte corect, forma indicatoarelor primează în orice situaţie de acest tip. Jos pălăria pentru cei care au ştiut răspunsul.

skilt

Elvis is (not) alive

4232796759-elvis-car-sells-bargain-half-price

Suntem înconjuraţi de idei preconcepute. Cum ar fi cea care spune că germanii sunt cel mai productiv popor din Europa. Una falsă, de altfel. Sau că România e o ţară frumoasă, dar o strică faptul că e locuită. Din nou o idee falsă. Atât conotativ, cât şi denotativ. O altă idee de acest tip este faptul că orice i-a aprţinut lui Elvis are o valoare de câteva ori mai mare decât cea iniţială.

Ieri a avut loc la Londra o licitaţie în cadrul căreia a fost vândut un Mercedes 600 care i-a aparţinut timp de doi ani regelui rock’n'roll-ului. Deşi organizatorii licitaţiei se aşteptau ca maşina să adune cel puţin 200.000 de lire, preţul final al maşinii a fost de 80.700 de lire. Eşec total pentru vânzător şi casa de licitaţii, care considera că respectiva maşină este cel mai important obiect de la şedinţă.

Evident, preţul nu este unul mic. Vorbim, totuşi, de aproape 100.000 de euro. Cu toate acestea, la aceeaşi şedinţă au fost vândute un Mercedes 300 SL Gullwing din 1955 pentru suma de 441.500 de lire şi un Rolls-Royce Silver Ghost din 1913 pentru 419.500 de lire. Deci de vreo cinci ori mai mult.

Nervi la volan

Uneori, faptul că-ţi laşi câinele închis în maşină e rău pentru el. Alteori, e rău pentru tine. Aşa cum vedem mai jos, există şi posibilitatea ca acest lucru să fie rău pentru ceilalţi…

Pneurile all-season vor fi acceptate iarna? Da!

Una dintre cele mai mari întrebări atunci când Ministrul Transporturilor a venit cu ideea implementării obligativităţii pneurilor de iarnă pe perioada sezonului rece a fost legată de cauciucurile all-season. Vor fi ele oare legale sau cei care au astfel de pneuri vor fi nevoiţi să mai facă o investiţie?

Un potenţial răspuns vine astăzi din Germania. Nemţii vor fi obligaţi să îşi echipeze maşinile cu pneuri de sezon, toate maşinile urmând să fie nevoite să fie “încălţate astfel” începând cu lunea viitoare. Ei bine, în legea germană scrie că intră la capitolul pneuri acceptate orice cauciucuri care au inscripţia “M+S” sau oricare altă variaţiune, de genul “M&S”, “MS”, sau “M and S” (Mud+Snow, adică Noroi+Zăpadă). În această categorie intră toate pneurile de iarnă şi majoritatea celor all-season (personal nu ştiu excepţii, dar păstrez o rezervă legată de acest lucru având în vedere mărcile disponibile la noi).

Evident, faptul că veţi putea folosi pneuri de iarnă şi pneuri all-season începând din iarna următoare şi mai ales faptul că se vor cunoaşte deja “regulile” legate de inscripţionare va duce la apariţia unor pneuri no-name care nu vor avea nicio legătură cu zăpada, dar care vor avea pe flanc inscripţia M+S. Probabil că există autorităţi care sunt obligate să verifice orice oneu intră în comercializare, dar ţara asta ne va rezerva surprize dintre cele mai complexe. Nu exclud nici apariţia unor profesionişti în inscripţionarea pneurilor deja existente.

Sper să nu fie aşa, dar mă aştept la orice.

Exerciţiu de gaymaginaţie

Cică au fost anunţaţi nominalizaţii la concursul anual Gay Car of the Year, prim care homosexualii din întreaga lume îşi aleg maşina potrivită dintre cele lansate în cursul anului 2010. După ce în ultimii ani au câştigat, pe rând, Fiat 500 (2007), Alfa MiTo (2008) şi Fiat 500C (2009), una dintre favoritele acestui an este o altă italiancă, Alfa Romeo Giulietta. Spun ei. Conform primelor informaţii, Giulietta se va bate cu Citroen DS3 pentru prima poziţie.

Şi acum vine întrebarea mea: dacă aţi avea sau aveţi aplecări de genul ăsta, care dintre maşinile lansate în 2010 v-ar/vă atrage?

Maşini de oraş versus city cars

Chevrolet-Cruze_2011_1600x1200_wallpaper_14

Dacă mai aveaţi nevoie de un exemplu clar al faptului că piaţa americană e complet diferită faţă de noi (nu, mingea nu e rotundă, ei nu sunt tot unşpe şi maşinile nu au tot patru roţi – expresiv vorbind) , aflăm astăzi că un juriu de 15 jurnalişti de peste Ocean l-au ales pe Chevrolet Cruze “Urban Car of the Year”.

Probabil că nu e prima dată când un model de dimensiuni apreciabile pentru oraş (compactă cu portbagaj la noi) câştigă titlul ăsta la ei şi nu m-aş mira ca ăn trecut să fi câştigat vreun pick-up cu motor V8 de 120 de cai. Dar e prima dată când avem în faţă un model care se vinde în aceeaşi formă şi la noi.

Da, domnilor. Cruze e cea mai bună de oraş în SUA. Noi avem sub Cruze două segmente (A şi B), iar sub A au fost inventate în plus şi supermini-urile (Smart şi iQ – chit că Smart e şi la ei de ceva vreme). La noi, Cruze e o maşină de familie foarte bună, la ei e o maşină de oraş, mică şi la îndemână. Vă daţi seama cum privesc americanii recenta lansare a lui Fiat 500 în SUA?