Lecție de respect

Îi știți cu toții de la televizor. Apar gelați în fața camerelor, își adună greu cuvintele și apoi vorbesc de parcă vocabularul propriu începe cu a și se termină cu maxim c. Sunt fotbaliștii noștri, oameni mândri, idoli ai atâtor milioane de puști care vor să ajungă precum ei. Sper ca în expresia “precum ei” mă refer strict la partea financiară a poveștii, pentru că nu prea avem fotbaliști care să fie demne modele de urmat. Ba din contra.

Lărgiți apoi cadrul. Tipi de 25-30 de ani care rulează în 15-20 dintre weekendurile fiecărui an cu mașini de performanță pe suprafețe aparent imposibile și în condiții incredibile. Măiestrie și artă. Desene în viraje. 200 km/h pe macadam, flatout. oamenii ăștia sunt piloții de raliuri. Și astăzi am avut deosebita plăcere de a-i cunoaște indeaproape și de a sta de vorbă pentru o jumătate de oră cu Mikko Hirvonen și cu Jari-Matti Latvala, cei doi piloți de top ai echipei Ford în WRC. De senzație oamenii ăștia. Deschiși, amuzanți, joviali, interesați să îți spună povestea lor, chit că o făceau pentru a 4500-a oară și că se adresau unui jurnalist dintr-o țară în care motorsportul este combătut cu argumente care se amestecă în chiftele duminica în fața televizorului dat la maxim pe Taraf. Oameni relaxați, care peste fix o oră și jumătate arătau de ce sunt în stare la câteva zeci de metri de locul discuției, la volanul mașinilor lor de competiție.

Respect pentru atitudine. Interviurile vor apărea săptămâna viitoare.

Bine aţi venit pe Automarket.ro Facelift

Dacă ei pot, noi de ce n-am putea? Dacă maşinile despre care scriem în fiecare zi pot să-şi schimbe faţa din când în când, de ce să nu devenim ceva mai moderni şi noi?

După vreo patru luni de muncă, noua faţă a Automarket.ro e sus. Nu s-a schimbat totul, aşa că dacă nu vi se va părea nimic schimbat la ştiri sau la anunţuri auto nu greşiţi cu absolut nimic.

Ce s-a schimbat, însă?

  • HOMEPAGE-ul. A devenit mult mai simplu. Dezvoltarea constantă a site-ului a adus lansarea multor servicii care până acum erau aranjate fără o logică coerentă. Acum, această logică există. Aveţi zona editorială în stânga, aveţi utilele în dreapta. Am schimbat şi headerul (deocamdată doar pe homepage), testele şi reacţiile voastre urmând să ne arate dacă mergem înainte sau nu cu această schimbare.
  • TESTELE. Notele de la 1 la 10 au un sens foarte clar pentru noi, românii: sistemul de notare din şcoală. Iar o maşină care primea 4 la un anumit element de notare era considerată automat foarte proastă, repetentă, corigentă. Nu e cazul. E doar mai slabă decât concurenţa directă din segment pe un anumit element de notare. Totul s-a transformat în stele, iar orizontul de notare e mult mai clar şi mai evident. Comparaţiile la fel.a Tot la teste am stabilit segmentul în care intră fiecare maşină, concurenţii direcţi (şi în acelaşi timp referinţele în notare) fiind specificaţi clar. S-a schimbat nu doar afişarea punctajului, ci şi algoritmul de notare: la nota unei maşini de oraş, ponderea consumului este de acum mult mai mare decât ponderea spaţiului sau a ţinutei de drum, de exemplu. Evident, schimbările au fost deja efectuate pentru testele anterioare.
  • BLOGUL. Însemnările de pe blog vor putea fi văzute între ştirile de pe homepage.
  • CĂUTAREA DIN SECŢIUNEA DE MAŞINI NOI. Pentru că avem cea mai completă şi updatată bază de date din România (pe verificate!), am decis s-o facem mult mai utilă decât era până acum. Atunci când veţi căuta o maşină veşi avea în faţă o mulţime de filtre care vă vor duce înspre maşina care vi se potriveşte cel mai bine. E simplu de utilizat şi extrem de fun. Noi ne-am jucat cu noua aplicaţie şi ne place. Şi n-o lăudăm pentru că-i a noastră, ci pentru că e cea mai bună. Şi pentru că a fost realizată în urma unor studii sociologice complexe la care unii dintre voi aţi participat.
  • COMPARAŢIA ÎNTRE MAŞINILE DE PE PIAŢĂ. Ai la dispoziţie de acum un tool care îşi pune faţă în faţă maşina (maşinile) preferată (-e) cu modelele concurente. Îţi comparăm nu doar datele tehnice, ci şi dotările standard şi opţionale. Pentru a putea vedea care e cea mai bună maşina pe hârtie.

Deocamdată, acestea sunt elementele modificate pe site. Urmează o modificare a anunşurilor auto şi o schimbare mult mai adâncă a secţiunilor de Test Drive, a Ştirilor şi a întregii secţiuni de Maşini Noi. Dacă pânp acum ai avut în faţă cel mai modern portal auto din România, de acum vei face cunoştinţă cu cel mai frumos site auto din ţară.

Ca de obicei, aştept opiniile voastre.

Caii-s mulţi, puterea creşte

…şi consumul nu sporeşte. Să zic aşa. via Autoblog

Automobiles and the Environment
[Source: Auto Insurance for Autoblog.com]

Noul Automarket.ro

Uitaţi-vă atent la prima pagină a site-ului nostru. Apoi, intraţi pe secţiunea de maşini noi, singura din România unde găsiţi preţurile şi opţionalele la zi ale TUTUROR maşinilor existente în showroom-uri. Apoi, uitaţi-vă la testele noastre, printre puţinele care notează maşinile, pentru a vă uşura căutarea atunci când aveţi în vizor o maşină. Le-aţi văzut bine?

OK. Începând de miercuri, aceste secţiuni vor arăta cu totul altfel. Undeva înspre dupa-amiază, Automarket se va înnoi, îşi va pune hainele noi şi va porni pe un nou segment al drumului început acum patru ani. Iar înnoirea va continua treptat, urmând să atace toate secţiunile. Pe rând, pentru ca schimbările de acest tip necesită timp. Mult timp.

Am fost unul dintre cele mai bine concepute site-uri auto din ţară, acum vom fi cel mai bine structurat.

Vă aşteptăm pe noul Automarket începând cu această seară de miercuri.

LATER EDIT: Din cauze tehnice, am fost nevoiţi să amânăm pentru 12 ore lansarea. Vine.

Piraterie? No way!

S-o luăm uşor: nu încurajez pirateria digitală, însă consider că fără ea nu ar exista branduri mari şi produse super vândute. Pirateria jocurilor, a muzicii, a filmelor şi a aplicaţiilor de orice tip asigură promovarea gratuită şi fără niciun efort a acestor produse. Iar rezultatele se văd. Un film mare nu ar fi mare fără ca cei care l-au văzut pe net sau scos de pe torente să-l laude. Un joc bun nu ar fi atât de cumpărat dacă el nu ar fi promovat de cei care l-au jucat scos de pe net (fie chiar şi prin bătrâneasca metodă “din gură-n gură”). La fel, nu ar exista vedete în muzică fără ca videoclipurile “furate” să fie vizualizate pe internet de miliarde de ori şi de milioane de oameni.

Următorul pas pare a fi piratarea sistemelor şi opţionalelor din lista unei maşini. Băieţii de la Audi vor sa ne vândă maşini cu toate sistemele preinstalate, urmând ca noi să le activăm descărcând nişte aplicaţii prin internetul oferit tot de ei la pachet cu kitul multimedia. Cei mai bucuroşi oameni din lume sunt hackerii, care vor avea ocazia să-şi facă mâna de acum pe sisteme complicate şi mult mai complexe decât un joc pentru care ai nevoie de un Key Generator. Ba mai mult, dacă vei vrea să-ţi downloadezi o setare sport a suspensiilor, băieţii ţi-o vor putea oferi la jumătate de preţ.

E bine, e rău pentru Audi? Normal că e bine. Este senzaţional chiar. Audi îţi va vinde maşina cu toate sistemele (cabluri, fire, pachete) deja instalate, deci tu vei cumpăra oricum hardware-ul. Mai mult, vor putea scumpi maşinile care îţi oferă această oportunitate deoarece descoperirea tehnologică este una de mare amploare. Nu trăiesc ei din faptul că tu îţi activezi sau nu încălzirea în scaune cu 200 de euro sau pe gratis. Oricum ai dat 400 pe fire, butoane şi rezistenţe atunci când ai luat maşina.

10+ pentru constructorii care vor face asta.

Dacia Duster versus Suzuki SX4

Automarket vă va oferi primul test în România cu versiunea dCi de 110 CP a lui Dacia Duster. În variantă 4×4. Şi, pentru ca vă veţi bucura ca nişte copii, am decis să vă oferim testul în 1 iunie, cadou pentru ziua tuturor celor care se simt încă în stare să mănânce pepene fără cuţit.

Până una-alta, dam un ochi astăzi la unul dintre comparativele interesante în care a fost implicat Duster în ultima perioadă. Francezii de la Turbo.fr au pus modelul românesc lângă unul dintre rivalii săi direcţi, Suzuki SX4. Ambele în versiune cu tracţiune pe faţă. Dusterul cu diesel 1.5 de 85 CP, SX4 cu diesel 1.6 de 90 CP.

Câştigător: Dacia Duster. Citez din ce zic francezii: “Pe hârtie, acest test comparativ ar trebui să îl dea câştigător fără probleme pe Dacia Duster. În final, lupta a fost însă ceva mai strânsă. Mai performant, mai bine finisat si cu o ţinută de drum mai bună, Suzuki SX4 are argumente reale. În acelaşi timp, pentru utilizarea în familie, Dacia Duster este net avantajat de habitabilitate şi de tariful său. Două argumente imense la semnarea contractului de cumpărare”

Testul poate fi citit în întregime AICI

Bucureşti, file din trafic

Acum vreo patru-cinci luni mă plângeam aici că una dintre intersecţiile Bucureştiului este populată cu indivizi care încearcă cu toată fiinţa lor să fie mai nesimţiţi decât prevede legile nescrise. Revin asupra subiectului.

Untitled-11

Intersecţia e Pantelimon cu Iancului şi cu Pierre de Coubertin. Asta se întâmpla acum patru luni. Acum, lucrurile s-au schimbat. Linia de tramvai pe care nu aveai voie să mergi s-a transformat (logic si civilizat) în bandă pentru virajul la stânga, către Stadionul Naţional. Ei bine, dragilor, cei care în povestea mea anterioară treceau pe linia de tramvai şi o luau înainte, blocându-i pe cei care mergeau pe singura banda legală şi care vroiau să facă stânga acum se află în legalitate pe linia de tramvai, dar tot înainte o iau. Şi, cum înainte e doar o bandă, se opresc ca varza în cântar, în timp ce maşinile din spatele lor care vor s-o ia la stânga asista neputincioase la spectacolul naturii şi la demonstraţia Darwiniană live.

Altfel spus, nu s-a schimbat nimic din cauza nesimţirii.

Am ajuns la concluzia că, la noi, chiar şi schimbările logice sunt făcute ţăndări de mentalitatea de rahat a românului.

Russian Art

Ruşii au găsit o metodă nouă de a se distra cu maşinile. După ce atunci când li s-a făcut sete au inventat vodka pe care-o beau în loc de apă, vecinii nostri de peste Ucraina au combinat două sporturi dragi lor – cel cu puşca şi cel cu volanul – pentru a dezvolta o nouă distracţie. Pe  care-o consideră, probabil, artă.

Maestre, muzica!

via | Automotto

Foarte bine cu felicitări

290578l

Între joi şi sâmbătă am avut o revelaţie. Testul cu noul Cayenne Turbo mi-a arătat că toate discuţiile eterne ale puriştilor Porsche legate de certificarea sa nu a lui Cayenne ca model al mărcii îşi au rostul, dar doar până la un punct. Iar punctul ăsta este exact graniţa dintre Cayenne S şi Cayenne Turbo. După ce am testat cel mai tare SUV pe care am pus mâna vreodată, noul Cayenne Turbo, nu doar că mi-am schimbat impresia despre aceste modele, dar mi-am ridicat ştacheta atât de sus, încât va fi greu ca un alt model de acest tip să treacă în faţă.

Nota pe care Cayenne Turbo a primit-o în test spune multe despre ceea ce au realizat inginerii Porsche. Iar faptul că aceştia au creat cel mai rapid model al segmentului (alături de X5 M si X6 M), care este în acelaşi timp cel mai economic model al segmentului spune multe.

Câteva elemente de bază ale noului Porsche Cayenne Turbo

- Nu este cel mai puternic model din segment (500 CP versus 555 CP pe X5 M si X6 M), dar este cel mai rapid pe 0-100 km/h, alături de modelele germane (4.7 secunde)
- Este SUV-ul de serie care ajunge la cea mai mare ridicată viteză maximă (278 km/h). E adevărat, aici profită de faptul ca BMW-urile sunt limitate electronic.
- Are cel mai mare cuplu dintre motoarele de performanţă pe benzină: 700 Nm. BMW-urile au 680 Nm, dar ating acest nivel la 1750 rpm (faţă de 2200 rpm în cazul lui Cayenne Turbo).
- Are cea mai performantă transmisie din segment (ZF Tiptronic S cu opt trepte).
- Este cel mai uşor model din segment, cu aproape 2.2 tone (un minus de 200 de kilograme faţă de generaţia anterioară).
- Are cel mai mic consum din segment (11.5 litri în regim mediu mixt). Următorul clasat este Infiniti FX50S (13 litri/100 km), care are un motor cu peste 100 CP mai slab.
- Are cele mai mici emisii de CO2 din segment.
- Are cel mai mare spaţiu pentru bagaje din segment (670 de litri cu bancheta în poziţie normală).

Şi mai sunt, dar nu vreau să intru în prea multe detalii tehnice si de dotări. Da, în weekendul care tocmai s-a încheiat am avut pe mâini cel mai performant SUV de serie pe care l-am testat vreodată. Şi nu, nu ne-a plătit Porsche, aşa cum sar copiii la guler fără a gândi înainte să vorbească. Pentru a lăuda sincer un model e suficient să fie făcut foarte foarte bine.

Dau un Chevrolet Captiva pe weekend unui blogger

captiva-2010-gallery-exteri

Bloggeri din Romania, la loc comanda!

Ştiu că vă plac maşinile şi ştiu că de multe ori v-ar plăcea să aveţi un weekend doar al vostru împreună cu o maşină care (de preferinţă) să nu fie a voastră. Am pus mână de la mână li creier de la creier şi vă dau ocazia (împreuna cu cei de la Chevrolet/GM Romania) să testaţi Chevrolet Captiva pentru un weekend.

Veţi avea SUV-ul Chevrolet doar pentru voi un întreg weekend şi, pentru a plusa la ofertă, am pus bonus şi o cazare într-un loc frumos, la munte, unde veţi ajunge împreună cu maşina de test. Destinaţia: Complexul Albota, aflat la poalele munţilor Făgăraş (pe scurt: zonă excelentă, mâncare naturală, aer curat).

Ce trebuie să faceţi: puneţi-vă prieteniile la contribuţie si nominalizaţi trei bloggeri (cu link spre blogul oamenilor) care merită cu adevărat un weekend cu Chevrolet Captiva la munte. Evident, am nevoie şi de o mică argumentare pentru fiecare separat. Aici vine şpilul: castigă bloggerul care are cele mai multe nominalizări la finalul concursului. Deci, dacă vrei să ai şanse la câştigarea weekendului la munte împreună cu Chevrolet Captiva, fii sigur că nominalizezi trei bloggeri care ştiu ce înseamnă întoarcerea unui favor.

Singura regula e să nu uitati sa scrieţi în respectiva însemnare că aceasta reprezintă biletul de participare la concursul Chevrolet Captiva pentru bloggeri organizat de Mircea pe Automarket.ro. Şi să puneti link spre aceasta pagină (evident). Weekend-ul cu Chevrolet Captiva e 5-6 iunie, e pentru două persoane,  iar concursul se desfăşoară în perioada 12 mai-1 iunie.

1: Dacă marele câştigător prinde o problemă în weekendul 5-6 iunie, e liber să desemneze câştigătorul dintre nominalizaţii proprii.
2: Câştigătorul va scrie un text dupa weekendul respectiv în care ne va povesti tuturor cum s-a simţit la volanul lui Captiva. Cu poze, dacă se poate. Să vadă toţi ce-au ratat şi să-şi dorească mai mult victoria la concursul următor :)
3: În cazul în care va fi egalitate la puncte, primii doi vor împărţi maşina câte o zi în weekendul respectiv. Glumesc, evident. Premiul i se va acorda celui care a scris primul pe blogul său pe cine nominalizează.
4: Eşti înscris oficial în concurs dacă ai scris pe blog pe cine nominalizezi.

CLASAMENT FINAL

1. Andra Zaharia (25 nominalizări)
2. Roxana Radu (13)
3. Sorin Grumăzescu (13)
4. Chinezu (8)
5. Bobby Voicu (8)
6. Pyuric (7)
7. Vlad Bălan (6)
8. Gabriela Pieleanu (Gabitz) (5)
9. Andrei Diaconu (Ciops) (3)
10. Valentin Bosioc (2)
11. Doru Panaitescu (2)
12. Andreea Burlacu (2)
13. Liana Mitroi (1)
14. Amishor (1)
15. Steluţa (1)
16. Dana (1)
17. Daniel Secăreanu (1)
18. Costicheloo (1)
19. Vali Tache (1)
20. Cabral (1)
21. Grim Cris (1)
22. Cătălin Georgescu (1)
23. Andrei Măguleanu (1)
24. Andrei Boghiu (1)
25. Suzukidojo (1)
26. Gabriel Udrescu (1)
27. Oana Bratila (1)
28. Sorin Rusi (1)
29. Piticu (1)
30. Alex (1)
31. Laura Ducu (1)
32. Andreea Ursu (1)
33. Nina Costea (1)
34. Emil Dragotă (1)

PRIETENII ADEVĂRAŢI AI CONCURENŢILOR SUNT (în ordinea postării):

Vlad Balan, A.Faith, Gazutza Sabina, e-opinii, Corvin, adi zabava, Andra Zaharia, Chinezu, Valentin Bosioc, Sorin Grumazescu, Desaga cu povesti, Roxana Radu, Simona (Impreuna Reusim), Grim Cris, Badita Florin, Erised, Bogdan Dăscălescu, Blegoo, Eros Nicolau, Petrvs, Andreea Burlacu, Andu Basoc, David Pripas, Bobby Voicu, Ileana Ghiţă, Andrei Diaconu, Alexandru Negrea, Andrei Ciobică, Andrei Crivăţ, Gabitz, Adina Tudor (Wind of Colours), Mihnea Beldescu, Oana Brătilă, Mihai Auraş, Marius Tudor, Idaho, Radovicescu, Andrei Măguleanu, Sorin Rusi