Felicitari!

6350 dintre userii Automarket au tinut sa isi exprime ideile si preferintele timp de trei saptamani, in editia 2009 a competitiei Autovot. In urma unei logici perfect democratice, utilizatorii de internet din Romania au ales ceea ce ei considera ca este cea mai apreciata masina lansata pe piata noastra in cursul anului trecut.

Opel Insignia a batut tot la general, VW Scirocco a fost primul la design iar Dacia Sandero a fost considerata masina perfecta la categoria Raport Calitate-Pret, echivalentul romanesc al britanicului Best Buy.

Felicitari tuturor celor care au votat. Ati facut parte din cel mai complet sondaj de acest tip de pe internet.

Va multumim.

Constelatii cu iz de benzina

Ford va scapa de Volvo. Iar viitorul cumparator va fi, conform surselor suedeze, fie un constructor chinez, fie, citez, “o constelatie europeana”. Despre cine o fi vorba?

Pai, sa vedem. Avem la dispozitie, in mare, patru variante: Grupul Renault-Nissan, PSA Peugeot Citroen, Volkswagen Group sau BMW Group. Despre cine credeti ca e vorba in termenul cu iz astronomic?

Eu dau ca sigur VW.

Cu mana-n nas

Atunci cand esti in spatele unui site, oricare ar fi el, una dintre cele mai sensibile probleme este cea legata de comentarii. Altfel spus, ai de ales intre doua drumuri clare, fara cale de intoarcere: lasi toate comentariile pe site, indiferent de natura lor, sau le triezi?

Blogurile au rezolvat problema prin faptul ca wordpress – platforma preferata pentru blogging – vine cu filtre deja setate, astfel ca esti liber sa stergi comentariile sau pur si simplu sa nu le publici pana cand le citesti.

Ce facem insa cu un site de informatie – asa cum este Automarket? Noi nu avem forum, astfel ca exista posibilitatea ca toate problemele unor useri sa se verse in sectiunea de comentarii, acolo unde – in mod normal – ar trebui ca userii sa vorbeasca despre stirea de deasupra. Am ajuns, acum ceva vreme, la o concluzie: lasam toate comentariile, indiferent de subiect, daca ele nu jignesc, nu ataca gratuit, nu fac referinte la organe interne sau externe si asa mai departe.

Normal, aceasta limitare a fost intepretata de unii ca o cenzura. Nimic mai prost. Cenzura se refera la libertatea de exprimare pe o tarla publica, acolo unde banii tai sunt pusi in joc. Pe tarlaua altuia, in cazul in care nu poti sa te abtii, esti zburat.

Cum ar fi sa primiti vizita unei persoane pe care n-o cunoasteti si care nu va cunoaste, iar acea persoana sa se comporte si sa aiba aceleasi tabieturi pe care le are acasa la ea? Sa stea cu picioarele pe fotoliu, sa se descalte, sa se imbrace in sort, ca e mai lejer, sa ragaie sau sa umple casa de rasini? Ciudat, este? Stiti de ce nu se intampla asta in viata reala? Pentru ca mai exista o bruma de respect reciproc atunci cand persoanele se vad fata in fata. Stiti de ce se intampla asta pe un site? Pentru ca, desi o parte e cunoscuta, ceilalti au impresia ca isi pot pune picioarele pe fotoliu, isi pot intinde ziarul pe jos sa manance ceapa si slana si se pot scobi in nas ca sa isi manance resturile. Fiindca n-au nume si poza.

E ca atunci cand spui ca un politician e idiot si ratat, iar atunci cand te intalnesti fata in fata cu el ii pupi mana.

“mestere, esti varza, ba”
“toti aia care scriu aici sunt niste cacati si imi sug”
“fraiere, esti prost pentru ca ai modelul X al marcii Y”
“am io o stire misto pentru voi, bai jurnalisti idioti care va dati voi smecheri care sunteti”
“sunteti varza”

Nu e cenzura. E o limitare la bun-simt. Atat. Daca nu ai depasit granita trasata ideatic de Darwin acum ceva vreme, e perfect pentru ceilalti. Maimuto!

Later edit: inca un motiv pentru care maimutele trebuie bagate la cusca.

Working class heroes

S-a dus dracu’ lumea asta. Intregul sistem de valori pe care l-am invatat inca de mici a plecat cu sorcova in vecini. Toate criteriile de bun simt pe care ni le-am insusit cu atata ardoare de-a lungul vietii s-au basicat intr-un moment. Intrigile si lectiile de viata care ne-au facut mai puternic poporul incep sa se lichefieze si sa se scurga pe peretele rosu de sange al crizei.

Pentru ca romanii se bucura ca merg la munca.

Uneori TREBUIE sa murim

Cum iti dai seama ca un constructor auto e disperat? In afara de momentul in care se pune in genunchi si se umileste cerand bani (din nou) de la Stat, evident.

Pai, cand nu-si da seama ca suntem in 2009, iar anul 2009 are nevoie de solutii actuale, nu de scoateri de la naftalina ale unor modele deja trecute, facute pentru ca nu esti in stare sa gandesti strategii noi, care sa iti impinga marca in fata.

Cum? 206 se vinde? E normal. Ai clientii pe care-i meriti.

2 comentarii

Etichete: /

Americanii e prosti (?)

Multi afirma, fara sa le fie frica de eventuale erori in exprimare, ca americanii sunt prosti. Nu ader la trendul asta, iar motivul il puteti citi in penultimul numar din Esquire, de exemplu. Alexandru Bradut-Ulmanu ne explica utilizand umor si ironie faptul ca ei nu cunosc unde e Bucurestiul, asa cum nici noi nu cunoastem unde naiba e Iowa.

Ma rog, ideea e ca ultimele tampenii ale americanilor le dau apa la moara celor care cred in reincarnarea lui Pacala in fiecare dintre americanoizi. Un studiu recent arata ca 150.000 de americani se ranesc anual cu portierele masinilor pe care le condu sau cu care sunt plimbati. Isi rup degetele, mainile, picioarele, isi luxeaza gatul. Pe scurt, isi fac viata mai grea.

Intrebarea e daca americanii-s prosti pentru ca li se intampla asta sau pentru ca fac studii de genul celui citat. Probabil ca un studiu identic realizat in Romania ar arata ca accidentele de la noi sunt cauzate in proportie covarsitoare de brazii atarnati pe oglinzi si de cainii cu gat flexibil care le tin de urat camionagiilor. Ca pestii si balerinele se refera la categoriile nemotorizate.

Nordschleife 20832

Multi dintre iubitorii masinilor din Romania nu au auzit inca de Nordschleife. Si e vina noastra, a presei. Probabil ar trebui sa scriem mai mult despre “Gruene Hoele”, cum ii spun nemtii, sau “The Greel Hell”, cum ii spun englezii. Cel mai frumos circuit din lume, care are aproape 21 de kilometri, mi-a ramas in inima. Am fost acolo acum un an si jumatate, intr-o mini-excursie apendice calatoriei la Salonul Auto de la Frankfurt 2007, si am facut doua tururi cu Citroen-ul C4 pe care il aveam la purtator.

Probabil era cea mai slaba masina din zona la acea ora, din moment ce am reusit sa depasesc, impreuna cu prietenul si colegul meu Bogdan, o singura masina: un Seria 3 vechi care se oprise undeva la mijlocul celor 21 de kilometri ai circuitului. Insa nu a contat. Pentru ca pe Nordschleife nu conteaza cu ce , de unde si de ce esti. Conteaza ca esti.

Am scris post-ul asta pentru ca am primit un e-mail din partea biroului de presa de acolo. Au un nou produs. Care spune totul despre ce inseamna Nordschleife.

Ce faci?

Ce mai faci? Dar voi, baietii de la Automarket, ce mai faceti? Ce mai scrieti? Ce faceti cand sunteti la teste? Ce faceti cand sunteti plecati la Saloane?

Despre toate acestea, Automarket va povesteste pe Twitter. Daca vrei sa afli ce facem in update-uri de doar 140 de caractere, urmareste-ne pe “the next best thing”, cum zicea un clasic in viata despre cea de-a treia retea de socializare din lume. Suntem aici: http://twitter.com/AutomarketRo

Apropo, fanilor BMW li s-a pregatit si lor un “ce face BMW Romania”. Aici: http://twitter.com/BMWRO

Enjoy. O sa ma bucur cand, plecat la Geneva fiind, o sa povestesc pe Twitter ce se intampla pe acolo.

O, happy days!

In viata jurnalistilor auto, exista anual cateva zile in care chiar merita sa ai meseria asta. Chiar merita sa stai, sa urmaresti, sa vezi, sa anunti.

Si nu, nu e vorba de test drive-uri. Din punctul meu de vedere, cele mai atractive zile pentru un jurnalist auto sunt cele dinaintea unui mare salon auto.

Miercuri, joi, vineri, sambata, duminica si astazi am asistat la o ploaie de premiere, care mai de care mai importante. Daca miercuri am vazut pentru prima data noul Maybach Zeppelin, cel mai luxos model creat vreodata de compania detinuta de Daimler, joi am vazut primele fotografii oficiale cu Renault Kangoo Be Bop, o versiune “de joaca” a lui Kangoo, care si el a devenit in ultima vreme un model de sorginte urban-moderna. Vineri, fanii BMW au stat conectati la valurile de fotografii cu noul Seria 5 GT PAS Concept, pentru ca weekendul sa se termine cu noul Audi A4 Allroad. Si pentru ca un salon ca cel de la Geneva trebuie sa ne tina in priza non-stop, astazi, adica luni, a venit peste noi noul Fiat 500C, cu un aer si o imagine retro.

Intre timp, Renault a anuntat ca Laguna si Espace, doua modele extrem de interesante, vor ramane in gama in ciuda problemelor financiare, iar Automarket l-a invitat pe Mihai Panaitescu, cel mai cunoscut designer roman, la chat live cu vizitatorii site-ului.

Viata e frumoasa, chiar si in criza. Si saptamana abia incepe!

Bangle si BMW

O expresie pe care o utilizam foarte des atunci cand vine vorba de un lucru clar, de un rezultat evident si, in principiu, de o abordare care nu sufera contradictie, este “si un copil ar putea sa vada asta”.

Nu stiu cati dintre cei care citesc Automarket in fiecare zi stiu cine e Chris Bangle. Asta pentru ca pe noi, ca natie, ne intereseaza mai putin CINE a facut ceva decat CE s-a facut. Uite-asa stim ca modelele BMW recente au o tusa stilistica foarte clara, evidentiata si personala. Cine le-a facut? Bangle. care Bangle tocmai a plecat de la BMW din cauza unor certuri interne pe marginea lui Project i, proiectul din care se va naste continuatorul legendei Isetta.

Dar sa revin: ce ar spune un copil despre Bangle?

2 comentarii

Etichete: /